Το 1ο ΕΠΑ.Λ. ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ είναι ένα Δημόσιο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο.
Λειτουργεί πάντα πρωί.
Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για όλες τις ειδικότητες.
Τα Επαγγελματικά Λύκεια (ημερήσια και εσπερινά) ανήκουν στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στη Β΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. μπορούν να εγγράφονται και απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων οι οποίοι μπορούν αφού παρακολουθήσουν ΜΟΝΟ τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να δοκιμάσουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ.
Συγκεκριμένα, στη Β΄ ΤΑΞΗ επιλέγουν έναν από τους 9 τομείς επαγγελματικών σπουδών και διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του τομέα,
Στη Γ΄ ΤΑΞΗ επιλέγουν μια από τις 35 ειδικότητες που προσφέρονται, συναφή με τον τομέα σπουδών που επέλεξαν στη Β΄ τάξη και διδάσκονται 23 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν.
Με την αποφοίτηση λαμβάνουν Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών).
Μετά την αποφοίτηση, όπως και όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., μπορούν:
- Να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
- Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-ΤάξηΜαθητείας», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις και φορείς (του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιωτικές επιχειρήσεις) υπό την εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο (1 ημέρα στο σχολείο και 4 ημέρες στην εργασία). Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.
- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας).
- Λαμβάνοντας υπόψη το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το ποσοστό των θέσεων σε Σχολές και Τμήματα συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑ.Λ διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΜΗΜΑΤΑ 5% Τμήματα & Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων & Πολυτεχνικών Σχολών, Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας & Γεωλογίας 10% Σχολές, Τμήματα & Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων 20% ΑΣΠΑΙΤΕ & ΑΣΤΕ Ακόμη μπορούν να εισαχθούν στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών, τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
Το απολυτήριο λυκείου από το ΕΠΑ.Λ. είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου;
ΝΑΙ, τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων είναι ΙΣΟΤΙΜΑ με τα απολυτήρια των Γενικών Λυκείων.
Στο ΕΠΑ.Λ. δίνεται μόνο απολυτήριο λυκείου όπως γίνεται στο γενικό λύκειο;
ΟΧΙ, στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται εκτός από το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 4 και επιπέδου 5 μετά από πιστοποίηση μετά το τέλος των 9 μηνών της μαθητείας. Με την μαθητεια δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ ηλικίας 18 – 24 ετών, ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, για εννέα (9) μήνες, υπό τη εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και πλήρη ασφάλιση (υγειονομική και συνταξιοδοτική) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο.
Τι είναι το πτυχίο επιπέδου 4;
Όταν λέμε πτυχίο επιπέδου 4 εννοούμε το πτυχίο που παίρνουν οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα της ειδικότητας του τομέα που έχουν επιλέξει στον ιδιωτικό τομέα ή να διοριστούν σε αντίστοιχη θέση στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Γιατί να προτιμήσει κάποιος ένα ΕΠΑ.Λ.;
Γιατί αποφοιτώντας, εκτός από απολυτήριο ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, θα πάρει και πτυχίο ώστε να μπορεί να εργαστεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως υπάλληλος είτε να συνεχίσει τις σπουδές του στα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή στα ΙΕΚ Εκτός αυτού, μπορεί να έχει και μόρια επιπλέον για διορισμό στο δημόσιο μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Τα ΕΠΑΛ είναι εξοπλισμένα και με εργαστήρια;
ΝΑΙ, υπάρχουν σύγχρονα εργαστήρια στα Ε.Κ. (εργαστηριακά κέντρα). Ο εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα χαρακτηριστικά του σχολείου και το αναλυτικό πρόγραμμα των ειδικοτήτων.
Αν κάποιος τελειώσει το Γενικό Λύκειο μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο τομέα του ΕΠΑ.Λ;
ΝΑΙ, μπορεί, στη Β΄ Λυκείου, επιλέγοντας έναν τομέα που τον ενδιαφέρει και αφού ολοκληρώσει και την αντίστοιχη ειδικότητα στη Γ΄ Λυκείου παίρνει πτυχίο της ειδικότητας αυτής. Τα δυο αυτά χρόνια παρακολουθεί μόνο μαθήματα της ειδικότητας που έχει επιλέξει, και όχι μαθήματα Γενικής Παιδείας, δηλαδή 23 μόνο ώρες την εβδομάδα και μπορεί να συμμετέχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ.
Αλλά τελειώνοντας το ΕΠΑ.Λ. μπορεί να πάει και στα Ι.Ε.Κ.;
Φυσικά ,αν επιθυμεί θα συνεχίσει τις σπουδές του στα Ι.Ε.Κ στα οποία πλέον είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου, για την απόκτηση επιπλέον εξειδίκευσης σε σύγχρονες ειδικότητες με φοίτηση μόνο 3 Εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας
Τι εννοούμε λέγοντας τομείς στο ΕΠΑ.Λ.;
Στο ΕΠΑ.Λ. αντί να λέμε θεωρητική ή θετική ή τεχνολογική κατεύθυνση, όπως λέμε στο Γενικό Λύκειο, λέμε τομέα μηχανολογικό, οικονομικό, ηλεκτρολογικό, πληροφορικής, υγείας πρόνοιας, δομικών έργων, κ.ά. Στον τομέα παρακολουθείς εκτός από μαθήματα γενικής παιδείας, θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του επαγγελματικού τομέα που έχεις επιλέξει.