Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διεκδικώντας ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Σ.Υ.), της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).
Σημειώνεται ότι η εισαγωγή των επιτυχόντων γίνεται σε τμήματα που καθορίζονται ως αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, καθώς και σε κοινή ομάδα σχολών, στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων.
Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι τέσσερα (4). Συγκεκριμένα:
- δύο μαθήματα γενικής παιδείας
- Νέα Ελληνικά
- Μαθηματικά (Άλγεβρα)
- δύο μαθήματα Ειδικότητας
- μπορείτε να τα βρείτε στις σελίδες μαθημάτων του κάθε τομέα
(Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας, Διοίκησης και Οικονομίας, Δομικών Έργων, Γεωπονίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού)
- μπορείτε να τα βρείτε στις σελίδες μαθημάτων του κάθε τομέα
Η εισαγωγή σε κάποια από τα τμήματα προϋποθέτει την εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα (Ξένη Γλώσσα, Μουσική και Σχέδιο), ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), ή προκαταρκτικές εξετάσεις , έτσι οι υποψήφιοι/-ες εξετάζονται και σ’ αυτά. Δείτε τα τμήματα εδώ.
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (Ε.Β.Ε.)
Για την εισαγωγή στα τμήματα και τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτείται οι υποψήφιοι να έχουν επιτύχει την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) του τμήματος ή της σχολής.
Στα Τμήματα όπου απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για την εισαγωγή υποψηφίων σε αυτά, τότε η πρώτη προϋπόθεση που απαιτείται για την εισαγωγή, είναι ο υποψήφιος να έχει πετύχει την ΕΒΕ ειδικού μαθήματος ή/και πρακτικών δοκιμασιών και σε κάθε περίπτωση την ΕΒΕ του τμήματος.
Συντελεστές ΕΒΕ σχολών τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για το 2023
Παρουσίαση για την ΕΒΕ με παραδείγματα
Τρόπος υπολογισμού μορίων
Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ειδικότητα όπου ανήκει ο υποψήφιος, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας. Τα τέσσερα (4) γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε σχολή.
Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0-20) με προσέγγιση δεκάτου.
Σημειώνεται ότι οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
Έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων ενός υποψηφίου είναι διαφορετικός για κάθε σχολή.
Δείτε παραδείγματα υπολογισμού μορίων εδώ.
Υπολογίστε τα μόρια σας με την εφαρμογή υπολογισμού μορίων του Υπουργείου Παιδείας.
Παρουσιάση για τους Συντελεστές Βαρύτητας και τον υπολογισμό μορίων με παραδείγματα
Θέματα πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Αναζητήστε τα θέματα όλων των προηγούμενων ετών εδώ.