2018-2022 Διεθνές Σχολικό Βραβείο

Φέτος καταθέσαμε αίτηση αλλά και το λεγόμενο action plan στο Βρετανικό Συμβούλιο για την διεκδίκηση του Διεθνούς Σχολικού Βραβείου.

Το  Ειδικό  Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής βρίσκεται στο μεθοριακό τμήμα της Ελλάδας. Είναι ένας τόπος όπου συναντιούνται πολλοί πολιτισμοί, σταυροδρόμι των θρησκειών, των παραδόσεων και των γεύσεων.

Με τα χρόνια, το σχολείο έχει συμμετάσχει σε μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων που σχετίζονται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγή Υγείας και τον Πολιτισμό σε τοπικό επίπεδο. Οι μαθητές και το προσωπικό εργάστηκαν τόσο στο σχολείο όσο και στο εξωσχολικό επίπεδο, με σχολεία ειδικής και γενικής εκπαίδευσης.

Για πρώτη φορά αυτή τη σχολική χρονιά το σχολείο μας συνεργάζεται με ένα ειδικό σχολείο από τη Ρουμανία για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Όλα τα έργα μας (στο σχολείο, καινοτόμα και ευρωπαϊκά) έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τους ακόλουθους στόχους:

• Να αναπτύξουμε τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών μας
• Να αυξήσουν το επίπεδο επικοινωνίας τους
• Να αναπτύξουν τον συναισθηματικό τους κόσμο
• Να προωθήσουν την συνεργασία μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων
• Να ξεπεραστούν τα πολιτισμικά και γλωσσικά εμπόδια
• Να βελτιώσουν όλες τις πτυχές της ανάπτυξής τους (κινητικό, αντιληπτικό, γνωστικό, συναισθηματικό, οικογενειακό τομέα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον ελεύθερο χρόνο)

Το δυναμικό του σχολείου μας αποτελείται από μαθητές με αναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, η νοητική ανεπάρκεια, η ψυχοκινητική καθυστέρηση και σύνδρομα, οι νευρολογικές παθήσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση. Επιπλέον, σε κάθε τάξη είναι ενσωματωμένοι μαθητές που προέρχονται από διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο (Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Μουσουλμανική μειονότητα, Πομάκοι, Ρομά) δημιουργώντας έτσι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάσαμε δραστηριότητες που θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές μας να συνεργαστούν, να εμπλουτίσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους, να προωθήσουν όλες τις πτυχές της ανάπτυξής τους, να αντιμετωπίσουν τα γλωσσικά εμπόδια. Η συνεργασία με το σχολείο-εταίρο, που είναι επίσης ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, θα προσδώσει επιπλέον αξία στους στόχους μας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του έργου μας και την ευρωπαϊκή ταυτότητα των μαθητών μας. Ταυτόχρονα θα μας μυήσει σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών θα βελτιωθεί και το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα και επίπεδο.

Οι εργασίες για την κατάκτηση του Διεθνούς Σχολικού Βραβείου ξεκίνησαν τον Νοέμβριο. Περιλαμβάνουν 7 δραστηριότητες μηνιαίες 3 εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Ρουμάνικο Σχολείο. Η αξιολόγηση του προγράμματός μας από το Βρετανικό Συμβούλιο θα γίνει μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς 2018-2019 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στις αρχές της νέας σχολικής χρονιά 2019-2020. Η ισχύς του βραβείου είναι 3ετης. Συντονίστρια του προγράμματος για την Ελλάδα είναι η κυρία Μουρελάτου Σταμούλα Εργοθεραπεύτρια και για την Ρουμανία η κυρία Mariana Hertoiu Λογοθεραπεύτρια. Συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας:

Διευθύντρια: Ματακάκη Αγοραστή

Εκπαιδευτικοί: Αντωνοπούλου Μαρία, Βασιλείου Ευδοξία, Κοντοζίδου Ιωάννα, Πεϊχαμπέρη Μαριάννα, Πολίτης Μάνος, Τσιτσιμάκα Άννα

Ειδικότητες:    Αθανασοπούλου Μαρία – Ελένη Θεατρολόγος, Δουλγερίδης Κωνσταντίνος Εικαστικός, Ορφανίδου Φανή Μουσικός, Παγκάκου Μαρία Γυμνάστρια, Στεργίου Ελευθερία Πληροφορικός

Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό: Βαϊτσούδη Βιργινία Λογοθεραπεύτρια, Ευσταθοπούλου Ευθυμία Νοσηλεύτρια, Ευφραιμίδου Μαγδαληνή  Ψυχολόγος, Καράκη Δήμητρα Φυσικοθεραπεύτρια,  Μουρελάτου Σταμούλα Εργοθεραπεύτρια , Μυλωνάς Χρυσοβαλάντης Κοινωνικός Λειτουργός , Στρατίδου Ευανθία Λογοθεραπεύτρια

Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό:  Καραπετρίδου Μαργαρίτα, Πλουμίδου Μαρία

Οι μαθητές μας έχουν ήδη αρχίσει να δουλεύουν πυρετωδώς και ο ζήλος των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών είναι αξιοθαύμαστος.