Το αηδόνι του Αυτοκράτορα – Ένα μουσικό παραμύθι

Ένα μοναδικό έργο της  Λένας Πλάτωνος πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν με τη μορφή της animated όπερας , παρακολούθησαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου οι μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Λένα Πλάτωνος, το έργο της οποίας έχει συνδεθεί με τον κόσμο των παιδιών μέσα από τη θρυλική Λιλιπούπολη, έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα σαν μια μελωδική παραβολή για την άνιση σχέση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο. Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, όπου η όπερα γίνεται προσβάσιμη στα παιδιά μέσω του animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, συναρπαστικό μαγικό κόσμο.

Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

 

 

Πες το πρέστο με μαέστρο !

Η ιστορία της συμφωνικής ορχήστρας σε μία ώρα!

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του δήμου μας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία ξεκίνησε την περσινή χρονιά, οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν  την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Γεννηματάς», την εκπαιδευτική, διαδραστική παράσταση «Πες το Πρέστο με Μαέστρο».

Η αφήγηση «πρέστο» και με μαέστρο το Ρωμανό Παπάζογλου, βασίζεται σε μια ιδέα της βιολίστα της ΚΟΑ Ίριδος Λουκά η οποία έχει γράψει και τα κείμενα.

Αφηγήσεις, προβολές και 70 περίπου μουσικοί επί σκηνής, κάλυψαν 3,5  αιώνες μουσικής δημιουργίας με αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικά έργα συμφωνικού ρεπερτορίου που καθόρισαν την εξέλιξη της ορχήστρας.

Ακούστηκαν συνθέσεις των: J. B.Lully, Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms,Tchaikovsky, Mahler, Strauss, Shostakovich.