ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι  μαθητές της  ΣΤ΄ τάξη του 1ου Δημοτικού σχολείου Θάσου , με την δασκάλα τους κ. Καλλιόπη  Μαργιού , αποφάσισαν για την σχολική χρονιά 2022- 2023 να εργαστούν και να πραγματοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ : Υιοθεσία αρχαιολογικών χώρων  – Μαθητές ξεναγούν μαθητές και να υιοθετήσουν την αρχαία αγορά της Θάσου.

Η αρχαία αγορά της Θάσου είναι η προέκταση της σχολικής μας αυλής, ένας χώρος οικείος  από τον οποίο περνάμε δίπλα καθημερινά , για να φτάσουμε στο σχολείο μας. Έτσι αποφασίσαμε να τον υιοθετήσουμε και να τον γνωρίσουμε πρώτα εμείς καλύτερα και μετά να τον γνωρίσουμε και σε άλλους μαθητές.

Αρχικά οι μαθητές συνέλεξαν πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο από το διαδίκτυο , από βιβλία , εγκυκλοπαίδειες αλλά και από όσα γνώριζαν οι γονείς τους. Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε τις πληροφορίες και προσπαθήσαμε να τις αρχειοθετήσουμε.

Κατόπιν επισκεφτήκαμε την έκθεση του κ. Αναστάση Μπίλια με τίτλο « Η Αρχαία Θάσος αλλιώς»  όπου με διοράματα και Playmobil  μας παρουσίασε πως ήταν η αρχαία Θάσος και φυσικά η αρχαία αγορά. Αυτή η επίσκεψή  βοήθησε πολύ τους μαθητές, να αποκτήσουν οπτική του χώρου της αρχαίας  αγοράς .

Ο Κ. Αναστάσης  Μπίλιας είναι μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και λίγες μέρες αργότερα προσφέρθηκε να μας ξεναγήσει ο ίδιος στην αρχαία αγορά. Με πολύ παραστατικό τρόπο , ευχάριστο και κατανοητό οι μαθητές ξεναγήθηκαν και έμαθαν για τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, το ΠΡΥΤΑΝΕΙΟ, το ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ, τη ΔΙΟΔΟ ΤΩΝ ΘΕΩΡΩΝ, τη ΣΤΟΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, το ΚΥΚΛΙΚΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΗ, το ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΙΟΥ ΔΙΑ, τα μνημεία του ΓΑΪΟΥ και ΛΕΥΚΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ.

Σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης οι  μαθητές κρατούσαν σημειώσεις και φωτογραφίζαμε τους χώρους , ώστε να συγκεντρώσουμε υλικό . Όταν επιστρέψαμε στην σχολική τάξη  αρχίσαμε να καταγράφουμε και να ομαδοποιούμε τις πληροφορίες και τις γνώσεις μας. Με αυτά τα εφόδια ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χάρτη της αρχαίας αγοράς , τον οποίο θα χρησιμοποιούμε στις ξεναγήσεις μας και θα μοιράζουμε στους μαθητές , ώστε να γνωρίζουν πού είναι και τι είναι ο κάθε χώρος. Η δημιουργία του χάρτη ήταν αρκετά δύσκολη, ήθελε πολλή μελέτη στις πληροφορίες , ώστε να μην γίνει κάποιο  λάθος. Αφού καταφέραμε τον χάρτη , συνεχίσαμε φτιάχνοντας το έντυπο της ξενάγησης . Φυσικά προέκυψε φωτογραφικό άλμπουμ , αφίσα για την ξενάγηση και power point. Γράψαμε ποίημα για την αρχαία αγορά, δημιουργήσαμε ακροστιχίδα και το αλφαβητάρι της αρχαίας αγοράς .

Έχοντας πλέον γνώση του χώρου της αρχαίας αγοράς και κρατώντας στα χέρια μας τον χάρτη και το έντυπο της ξενάγησης , ξεναγηθήκαμε ακόμη μια φορά από τον αρχαιολόγο  της Γαλλικής αρχαιολογικής σχολής κ. Τόνι Κοζέλι.  Οι μαθητές γνώστες πλέον του αρχαιολογικού χώρου , συμμετείχαν στην ξενάγηση , διατύπωναν απορίες και σημείωναν οτιδήποτε νεότερο προέκυπτε.

Αναρτήσαμε στο blog του σχολείου μας το δελτίο τύπου των δράσεών μας και όλο μας το πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαιολογικών χώρων – Μαθητές ξεναγούν μαθητές» θα το παρουσιάσουμε στην τοπική κοινωνία  της Θάσου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε την Τετάρτη 7/6/2023 στο πολιτιστικό κέντρο του Καλογερικού.

Μετά από όλη αυτή την προετοιμασία είμαστε έτοιμοι να ξεναγήσουμε μαθητές. Με τον χάρτη στα χέρια μας και το έντυπο της ξενάγησης, κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος ξενάγησης ενός συγκεκριμένου χώρου  της αρχαίας αγοράς της Θάσου. Με απλό , κατανοητό λόγο , με ερωτήσεις ,διάλογο και ενεργό συμμετοχή των μαθητών που ξεναγούνταν ολοκληρώθηκαν οι ξεναγήσεις στους μαθητές της Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ τάξης του σχολείου μας και σύντομα θα ξεναγήσουμε και μαθητές και άλλων σχολείων. Στη διάρκεια των ξεναγήσεων πραγματοποιήθηκαν από μαθητές της τάξης μας και δρώμενα στο ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ όπου αναπαραστήσαμε τη βουλή των αρχαίων και προσπαθήσαμε να φανταστούμε πάνω στην μαρμάρινη πλώρη πώς ήταν Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας η οποία συνεχίζεται….. Συνδυάσαμε το πρόγραμμα  με τα εργαστήρια δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου: Φροντίζω το περιβάλλον – Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά. Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν συνειδητοί κληρονόμοι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , που θα προστατεύουν τις αρχαιότητες του τόπου μας  και θα αγωνισθούν για τη διάσωσή τους. Μέσα από τη συνεργασία μας με το ΔΙΑΖΩΜΑ καταφέραμε να αναδείξουμε την αρχαία αγορά της Θάσου στη τοπική κοινωνία, στους μαθητές μας και τους γονείς και να την εντάξουμε στην καθημερινότητα μας  με τις ξεναγήσεις μας και τις πολιτιστικές δράσεις μας που πραγματοποιούμε εδώ και χρόνια στην ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ.

 

ΕΝΤΥΠΟ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ξεναγοί στην αρχαία αγορά ΦΩΤΟ ΞΕΝΑΓΗΣΗ