Εικαστικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

5 Ιουνίου 2013 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Eικαστική παρέμβαση στον χώρο.Τα δέντρα φόρεσαν τα γιορτινά τους και εκπέμπουν εικαστικά S.O.S !!! (Β2 Τάξη & και συμμετοχή παιδιών του Γ2)

Η ανθρωπότητα, σήμερα 5 Ιουνίου, με την επίνευση και αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον αποτελεί το κύριο συστατικό της ανθρώπινης ζωής και το τελειότερο φυσικό οικοσύστημα του πλανήτη. Αποτελεί  πηγή ζωής. Εν τούτοις ο σύγχρονος άνθρωπος με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας επιδιώκει μόνο τις ανέσεις και τις ευκολίες του, έχει αποξενωθεί από τη φύση και συμπεριφέρεται με μια πρωτοφανή καταστροφική συμπεριφορά απέναντι της.

Το σχολείο μας κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς κάνει αναφορές και προτρέπει δράσεις πάνω σε αυτό το μείζον θέμα.Για την ημέρα του εορτασμού όμως της παγκόσμιας αυτής ημέρας , οι μαθητές συμμετείχαν σε μια αλυσίδα απο εικαστικά δρώμενα που πήραν μέρος στο προαύλιο του σχολείου.

Η ίδια η φύση των παιδιών ηταν αυτή που καθόρισε και τα διαθέσιμα εκφραστικά μέσα. Η δυναμική που πηγάζει από την ειλικρίνεια, η αρκετά μεγάλη διαφορά ηλικιών που υπάρχει στις τάξεις του Δημοτικού σχολείου (η Α τάξη με την ΣΤ για παράδειγμα) και κατά συνέπεια και διαφορετικότητα στο πώς αντιλαμβάνονται και αντιδρούν στα διάφορα ερεθίσματα ,η εξαιρετική ικανότητα που έχουν τα παιδιά να κερδίζουν το κοινό ακόμα και με την παρουσία τους και τέλος η καινοτομία σύνδεσης διαφορετικών εικαστικών δράσεων ήταν  οι καθοριστικοί παράγοντες  για να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση τους.

Στήνοντας   το αρχικό πλάνο δράσης και παρατηρώντας τους παραπάνω παράγοντες δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι πρόκειται για μια ομάδα Φλούξους *οπότε και συμπεριλάβαμε στις δράσεις μας,ομαδική ζωγραφική σε μεγάλη επιφάνεια, καταγραφή κειμένου με θέμα το περιβάλλον αλλά χωρίς βαρύτητα στο νόημα ακριβώς όπως έκαναν οι Φλούξους,  μικρών ποιημάτων και μελοποίηση ενός εξ αυτών με συνοδεία κιθάρας και τέλος εικαστική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου και πιο συγκεκριμένα στα δέντρα της αυλής. Όλα αυτά πήραν δράση στο προαύλιο χώρο για να υπάρχει και η σχέση δράσης – αντίδρασης μεταξύ των παιδιών και του κοινού.

*(Με τον όρο Φλούξους (Fluxus) εννοείται το διεθνές καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 1960, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ανάμιξη πολλών διαφορετικών μορφών της τέχνης, από τις εικαστικές τέχνες μέχρι τη μουσική και τη λογοτεχνία.Το κίνημα του Φλούξους γεννήθηκε στη Γερμανία με επίκεντρο τον Λιθουανού καλλιτέχνη Georges Maciunas, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 1962 οργάνωσε μία συναυλία σύγχρονης μουσικής υπό τον γενικό τίτλο Fluxus Internationale Festspiele neuester Musik. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την αρχή ενός ευρύτερου πρωτοποριακού καλλιτεχνικού ρεύματος, που αναδείχθηκε με όλα τα διαθέσιμα εκφραστικά μέσα. Οι καλλιτέχνες της ομάδας δεν παρουσιάζουν κάποια κοινά υφολογικά στοιχεία αν και συνολικά το κίνημα του Φλούξους θεωρείται πως συγγενεύει με τον ντανταϊσμό, κυρίως γιατί τα έργα του στοχεύουν κατά βάση στην πρόκληση του θεατή. Σημαντική επίδραση στους εκπροσώπους του Φλούξους άσκησε επίσης ο Μαρσέλ Ντυσάν.Οι περισσότερο ενεργές περίοδοι δράσης του κινήματος θεωρούνται οι δεκαετίες 1960 και 1970. Σε αυτό το διάστημα, οι καλλιτέχνες του Φλούξους παράγουν πλήθος καινοτόμων έργων αλλά και οργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις (Fluxus Events), σκοπός των οποίων είναι η κατάργηση της απόστασης μεταξύ του κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών.)

 

Κείμενο “Φλούξους” με θέμα το περιβάλλον.

Λουλουδάκι μου εσύ που σκαρφαλώνεις μα εγώ δεν σκαρφαλώνω..Ας σκαρφάλωνα και εγώ γιατί εσύ ανεβαίνεις και με τρως, μα αν αν έτρωγα και εγώ κάτι σαν εσένα?

Το περιβάλλον δεν το κάνουμε κακό γιατί τα ζωάκια εκεί φτιάχνουν τις φωλίτσες τους και εμείς να τις χαλάμε δεν κάνει. Αυτά τα φτιάχνουν με πολύ κόπο,πολύ όταν εκείνη είναι έγκυος, δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε,όταν μεγαλώσουν ναι, άλλα όχι όταν είναι μικρά.Το περιβάλλον το φροντίζουμε. Μην πετάτε σκουπίδια στο δάσος, μην ανάβετε φωτιά στο δάσος αλλιώς τα ζώα θα εξαφανιστούν. Να πετάτε σκουπίδια στον κάδο σκουπιδιών,να ανάβετε φωτιά στο τζάκι. Πρέπει όλοι να προστατεύουμε το περιβάλλον και πρέπει να το αγαπάμε και να το τηρούμε καθαρό.Μην καίτε τα δέντρα γιατί θα καταστραφεί όλη η Γη και εμείς δεν θα μπορούμε να ζήσουμε γι αυτό μην καίτε τα δάση. Εντάξει? Συμφωνήσαμε όλοι?Ναι !

Αχ πουλάκια μου, ας πετούσα και εγώ αλλά είμαι ακόμα μικρό όταν μεγαλώσω θα πετάω, αλλά αν μέχρι τότε πεθάνετε τι να κάνουμε..Τα ζώα δεν θα έχουν το δικό τους σπίτι γι αυτό έγιναν μικρές ομάδες. Για  να λένε στους κυνηγούς να μην τα σκοτώνουν όταν γεννούν και ποιον μήνα να τα κυνηγούν για να μην εξαφανιστούν αυτά τα ζώα.

Η θάλασσα γαλάζια,ο ουρανός λάμπει ..Μονάχος είμαι,τι να κάνω? Αλλά βρήκα  μια λύση ,να παίξω με τα παιδιά εδώ που ειναι καθαρά !

Συμμετείχαν οι μαθητές του Α1

Ποιηματάκια  

Περιβάλλον μου που είσαι να σε βρω  με  καρδούλες πολλές στον ουρανό?                                                                                                                                                                    Όλοι κάνουν μια ευχή,να  είσαι πάντα καθαρό εκεί !

Η θάλασσα να είναι καθαρή   και ο   ουρανός να λάμπει, τα ζώα να είναι χαρούμενα και η καρδιά γεμάτη !

Οι πυγολαμπίδες λάμπουν και αυτές στον ουρανό. Μου  αρέσουν, μου αρέσει πολύ κι ο ουρανός !

Η θάλασσα είναι μπλε, ο ουρανός γαλάζιος, ο ήλιος είναι κίτρινος και ο πελαργός μας Παοκ .

Αχ, πουλάκια μου καλά με τα όμορφα φτερά, ας πετούσα κι εγώ ψηλά με τ  άλλα τα πουλιά ..

Είμαι ένα καλό παιδάκι που αγαπάω το δεντράκι, το ποτίζω κάθε μέρα,  τα  σκουπίδια κάνω πέρα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων