“Το καπλάνι της βιτρίνας” της Άλκης Ζέη

500x487-images-theater-to-kaplani-tis-vitrinas-cover

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη,  και αποτελεί  έργο – σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Στο κλασικό αυτό έργο της, η Άλκη Ζέη  φωτίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και περιγράφει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία με ρεαλισμό και σαφήνεια.

Το αγαπημένο μυθιστόρημα μικρών και μεγάλων ζωντάνεψε για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, πενήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, με την υπογραφή της θεατρολόγου, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Το σχολείο μας, παρακολούθησε την θεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, μία προσεγμένη, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά παράσταση, αντάξια του κλασικού  μυθιστορήματος.

550x367-images-theater-to-kaplani-tis-vitrinas

Ένα ονειρικό σκηνικό του  σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ και μουσικές εξαίσιες του ΜιχάληΑβραμίδη μας ταξίδεψαν στα παιδικά χρόνια της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, περιγράφοντας το καλοκαόρι του 1936.

καπλάνιΛίγα λόγια για το έργο:
«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο…
Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι;   Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους;  Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»
Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι “συνωμοτούν” για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.
Η παιδική αφέλεια και αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας-τρέιλερ παράστασης

Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί άνετα να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε φίλος του θεάτρου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων