“Τα κατ΄αγρούς Διονύσια”

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εκδρομή στο καταπράσινο αγρόκτημα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης απολαύσαμε βιωματικά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ Τάξης, με συνοδούς τις δασκάλες μας.

 

DSC03426Καταγραφή 0000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκπαιδευτική εκδρομή έγινε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου. Με την άφιξή μας στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα, μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «Τα κατ’ αγρούς Διονύσια» το οποίο θα ακολουθούσαμε. Ο υπεύθυνος μας εξήγησε πως οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν «Τα κατ’ αγρούς Διονύσια». Μια γιορτή που γινόταν προς τιμήν του θεού Διονύσου. Ακόμη μας ανέφερε πως μέσα από το μύθο του Ικάριου, προέκυψε η γιορτή των Διονυσίων και το θέατρο στην αρχαιότητα.
DSC03446
Σκοπός του προγράμματος ήταν να γνωρίσουμε στοιχεία από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, που έχουν σχέση με το θεό Διόνυσο, το θέατρο την αγροτική ζωή , την αμπελουργία και την αναγέννηση της φύσης.
Αρχικά επισκεφτήκαμε τον αμπελώνα και αναφερθήκαμε στη σημασία της αμπέλου στην αρχαιότητα, στην οινοποσία , στο αμπέλι και στο θεό Διόνυσο. Στη συνέχεια πήγαμε στο εργαστήριο πηλοπλαστικής. Εκεί προσπαθήσαμε να πλάσουμε κύλικες, ένα είδος κούπας στην αρχαία Ελλάδα, την οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για να πίνουν κρασί. Το ερέθισμα δόθηκε, παρατηρώντας πήλινα αγγεία με παραστάσεις από τις τελετές του Διονύσου.

 

DSC03438DSC03440

DSC03439

 

Ακόμα ασχοληθήκαμε με την κατασκευή προσωπείου τράγου για να αναπαραστήσουμε τους τραγόμορφους ποιητές της πομπής των Διονυσίων.
Φεύγοντας πήραμε μαζί μας και τις κατασκευές που φτιάξαμε.

DSC03433

Μετά πήγαμε στο εργαστήριο «ανασκαφών» και συνθέσαμε σπασμένα αγγεία που βρήκαμε στο σκάμμα «ανασκαφών» σχετικά με τα «Διονύσια».

 

DSC03466

Στο τέλος χωριστήκαμε σε ομάδες και παίξαμε παιχνίδια από την αρχαιότητα όπως ασκολιασμό και διελκυστίνδα.

 

DSC03453DSC03449
Μας άρεσε πολύ!!!
00001Διαβάστε και τον μύθο… εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων