Κάντε ερωτήσεις για το παιδί σας στη δασκάλα/στο δάσκαλό του.

Θα πάρετε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες…

Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου το παιδί περνά πολύ χρόνο και εμφανίζει διαφορετικές πτυχές του ευατού και της προσωπικότητάς του. Διαφορετικός από το περιβάλλον της οικογένειας, αλλά πολύ οργανωμένος και ιδιαίτερα απαιτητικός.

Σε αυτό το πλαίσιο το παιδί καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, σε μαθησιακό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Το σχολείο απαιτεί από το παιδί να ανταποκρίνεται στη μαθησιακή διαδικασία, να συμμετέχει και να μαθαίνει, η αυλή απαιτεί να κοινωνικοποιείται, να δέχεται συγκρούσεις και να αντιδρά και η τάξη απαιτεί να είναι μέλος μιας ομάδας και να τηρεί τους κανόνες της. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει όλα όσα του συμβαίνουν κάθε μέρα είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών για την προσωπικότητά του, τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του.

Ο δάσκαλος λοιπόν είναι γνώστης όλων αυτών των πληροφοριών και πρέπει ένας γονέας να τον εμπιστεύεται όταν του παρέχονται πληροφορίες για την ζωή του παιδιού στο σχολείο. Η απόρριψη της γνώμης των δασκάλων από τους γονείς με την δικαιολογία ότι το παιδί δεν εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά στο σπίτι είναι παντελώς λανθασμένη και οδηγεί σε αμέλεια για τις ανάγκες του παιδιού.

Κάντε λοιπόν ερωτήσεις στη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού σας και θα έχετε όλα όσα πρέπει και οφείλετε να γνωρίζετε.

17 Ερωτήσεις για να αναγνωρίσετε αν το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες.

  1. Συμμετέχει στο μάθημα; Τολμά να απαντήσει σε ερωτήσεις που χρειάζονται την προσωπική του γνώμη; Π.χ. «Τι πιστεύεις ότι θα γίνει στο τέλος της ιστορίας»;
  2. Προλαβαίνει να γράψει την ορθογραφία του ή να τελειώσει τις ασκήσεις του στον ίδιο χρόνο με τα άλλα παιδιά;
  3. Ακολουθεί λεκτικές οδηγίες που αφορούν την οργάνωση του χώρου του; Π.χ. «Μαζέψτε τα βιβλία σας και βγάλτε το τετράδιο των μαθηματικών».
  4. Διαβάζει αρκετά γρήγορα για την ηλικία του;
  5. Αντιγράφει σωστά από τον πίνακα;
  6. Έχει καλύτερη επίδοση όταν διηγείται κάτι προφορικά από το να παράγει γραπτό λόγο;
  7. Παρανοεί συχνά την εκφώνηση των ασκήσεων;
  8. Αναζητά συχνά την επιβράβευση από το δάσκαλο;
  9. Χάνει τα πράγματά του (σβήστρες, μολύβια, βιβλία, τετράδια) κατά τη διάρκεια του μαθήματος;
  10. Επιλέγει το σωστό τετράδιο για κάθε μάθημα;
  11. Πως μαθαίνει καλύτερα; Τι τον βοηθά να απομνημονεύσει κάτι;
  12. Πως είναι η συμπεριφορά του κατά την διάρκεια του μαθήματος; Αφαιρείται, είναι ανήσυχο, δημιουργεί φασαρία;
  13. Πως τα πάει στο μάθημα των εικαστικών; (συνήθως οι μαθητές με δυσλεξία είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί σε καλλιτεχνικά μαθήματα).
  14. Πως τα πάει με το μάθημα της ξένης γλώσσας; (τα παιδιά με δυσλεξία έχουν ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες στην εκμάθηση ξένης γλώσσας).
  15. Πως τα πάει στο μάθημα της γυμναστικής; Μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες σε ένα ομαδικό παιχνίδι ή σε έναν παραδοσιακό χορό; Είναι άτσαλο στις κινήσεις του;
  16. Θεωρεί ο δάσκαλος ότι η απόδοσή του στα μαθήματα είναι μικρότερη από την εικόνα και την νοημοσύνη που επιδεικνύει σε άλλες δραστηριότητες;
  17. Συνιστά να αξιολογηθεί το παιδί από τους ειδικούς του ΚΕΔΔΥ;

Μερικές συμβουλές ακόμα…

  • Μη διστάζετε να ρωτήσετε το δάσκαλο/δασκάλα του παιδιού σας ό,τι σας προβληματίζει.
  • Εμπιστευτείτε του τους προβληματισμούς και σίγουρα θα αποκτήσετε ένα σύμμαχο στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
  • Φροντίστε να έχετε κανονίσει την συνάντηση με το δάσκαλο/δασκάλα στις ώρες συνεργασίας που έχει ανακοινώσει (εκείνη την ώρα είναι σίγουρα διαθέσιμος να απαντήσει σε ό,τι θελήσετε, μην επιχειρείτε να συζητάτε τα θέματα αυτά «στο πόδι»).


Νικολαΐδου Ράνια

Δασκάλα Ειδικής Αγωγής

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων