Αρχική » Γενικά » Διάκριση για ΣΤ’1 και ΣΤ’2 – Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας στο διαγωνισμό Kamishibai.

Διάκριση για ΣΤ’1 και ΣΤ’2 – Βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας στο διαγωνισμό Kamishibai.

Οι μαθητές/τρεις της ΣΤ’τάξης του Σχολείου μας με την καθηγήτρια των Γαλλικών κ. Δεούδη Νόνη, έλαβαν μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Πολύγλωσσου Kamishibai 2023-2024, αποσπώντας σημαντική διάκριση, το Ειδικό βραβείο Πρωτότυπης Ιστορίας.

paris4εικόνα Viber 2024 06 10 15 33 25 332

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώνεται από την ερευνητική ομάδα Pluralités και το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον γαλλικό οργανισμό προώθησης της Πολυγλωσσίας και της Πολυπολισμιτικότητας DuLaLa. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν “Μόνος πηγαίνεις πιο γρήγορα, μαζί πηγαίνουμε πιο μακριά”.

Στα γιαπωνέζικα kamishibaï σημαίνει «Θέατρο από χαρτί». Είναι μία πρωτότυπη τεχνική αφήγησης, ένα είδος περιφερόμενου θεάτρου, το οποίο χρησιμοποιούσαν στην Ιαπωνία για να αφηγηθούν ιστορίες στα παιδιά, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πλαίσιο, το butaï, μέσα από το οποίο περνάνε σανίδες με εικονογράφηση και κείμενο. Κάθε σανίδα δείχνει ένα επεισόδιο της ιστορίας. Το πολύγλωσσο kamishibaï αποτελεί ένα παιγνιώδες παιδαγωγικό εργαλείο, το  οποίο  όχι μόνο προάγει την εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής, της διήγησης, της προφορικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και αναπτύσσει την πολυγλωσσική δεξιότητα των παιδιών.

εικόνα Viber 2024 06 10 15 33 24 475 paris 3 paris 2

Στα πολύγλωσσα kamishibaï υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις γλώσσες οι οποίες εντάσσονται μέσα στην αφήγηση ή/και στην εικονογράφηση. Αφού έκαναν οι μαθητές το γλωσσικό δέντρο της κάθε τάξης, αποφάσισαν να εντάξουν τα ρουμάνικα, τα δανέζικα, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα αλβανικά.

Το πολύγλωσσο Kamishibaï προσφέρει, επίσης, στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν στρατηγικές μάθησης, δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, παρατήρησης, σύγκρισης και σκέψης σχετικά με τις γλώσσες και τον λόγο, προωθώντας παράλληλα τη συνεργασία στο πλαίσιο μιας εργασίας σύνταξης και εικονογράφησης. Τους επιτρέπει επίσης να αγωνιστούν για τις διακρίσεις και να ενθαρρύνουν τη συνύπαρξη των λαών, αξιοποιώντας τις γλώσσες οι οποίες αντιμετωπίζονται ως ισότιμες.

εικόνα Viber 2024 06 10 15 33 25 474 εικόνα Viber 2024 06 10 15 33 25 421  

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ’1 και ΣΤ’2 για τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τις πολύτιμες ιδέες τους! Μπράβο στα παιδιά !!!!


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση