Η Λυρική σκηνή στο σχολείο μας, με την Όπερα “Ο Κουρέας της Σεβίλλης”

Η άφιξη των συντελεστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την πραγματοποίηση του διήμερου Προγράμματος  στις 14 και 15 Μαρτίου, του τελευταίου σταδίου,ενός σπουδαίου εκπαιδευτικού προγράμματος στο οποίο το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να συμμετέχει.

Πώς Ξεκίνησε

Πριν ένα χρόνο η Εθνική Λυρική Σκηνή  ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Η Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία”, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, το οποίο απευθυνόταν σε σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα(ΕΑΕΠ).Σκοπός του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές του Δημοτικού την Όπερα .Θα επιλέγονταν 70 σχολεία ανάμεσα  στα 961 σχολεία της Ελλάδας που εφαρμόζουν το ΕΑΕΠ .Υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις για να μπορεί το σχολείο να συμμετέχει.

Εμείς κάναμε την αίτηση τον Απρίλιο του 2012, χωρίς να πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις , γιατί πιστεύαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα προέκυπταν και αυτό το αναφέραμε και στην αίτησή μας, αφού πρώτα ζητήσαμε και τη βοήθεια του Δήμου.

Από το Νομό Μαγνησίας που έχει 14 Δημοτικά σχολεία με ΕΑΕΠ , πληροφορηθήκαμε ότι δεν έκανε άλλο σχολείο αίτηση.

Η έγκριση της αίτησης

Στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς ,τον Οκτώβριο του 2012 ,πληροφορηθήκαμε ότι η αίτησή μας έχει εγκριθεί και προγραμματίστηκε η επίσκεψη της Λυρικής Σκηνής να γίνει, στις 14 και 15 Μαρτίου 2013. Αμέσως στείλαμε έγγραφο να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου , για να μας παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων στο Μπούρτζι και τη βοήθειά του σε αυτή την προσπάθειά μας.Το Δεκέμβριο έφτασε και ένα τεράστιο πακέτο με το υλικό και τις οδηγίες προς τις εκπαιδευτικούς των καλλιτεχνικών μαθημάτων , οι οποίες θα προετοίμαζαν τα παιδιά.

Η έναρξη του Προγράμματος

Γυρίζοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων, άρχισε και η προετοιμασία , η οποία απαιτούσε πολλές ώρες δουλειάς και μετά από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου,με τους μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης που θα συμμετείχαν πιο ενεργά στο πρόγραμμα. Η Μουσικός  κ. Γκανά Γλυκερία, θα προετοίμαζε τη χορωδία, που θα έπαιρνε μέρος στο φινάλε της παράστασης .

Η Θεατρολόγος  κ.Αντωνίου Μάνια ,θα μυούσε τους μαθητές στη μαγεία της Όπερας και του θεάτρου γενικότερα.

Η Εικαστικός κ. Καφενταράκη Δέσποινα, θα φιλοτεχνούσε μαζί με τους μαθητές διάφορα αντικείμενα που θα πλαισίωναν τα σκηνικά, όπως ένα φανάρι ,το σεντόνι με το όνειρο του Φίγκαρο και την ποδιά της Μπέρτας.

Συγχρόνως και οι υπόλοιποι μαθητές έπρεπε να μάθουν για την όπερα και για την υπόθεση του έργου που θα παρουσιαζόταν.

Έτσι οι τρεις εκπαιδευτικοί και όλοι οι δάσκαλοι του σχολείου βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η αγωνία και το άγχος ήταν μεγάλο αυτό το διάστημα και κυρίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες, για το πως θα ξεπερνούσαμε τις δυσκολίες , κυρίως της αίθουσας που θα δινόταν η παράσταση , όσο και της φιλοξενίας 45 περίπου συντελεστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου

Την αγωνία αυτή τη μοιραζόμαστε και  με το Σύλλογο Γονέων των μαθητών ,που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μας και αγωνίστηκε να διοργανώσει μία φιλοξενία αντάξια  των επίσημων καλεσμένων μας.Χωρίς τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και όλων των γονέων που συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου ,το πρόγραμμα δε θα είχε την επιτυχία που σημείωσε.

Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου -Λυκείου Σκιάθου

Η παράσταση θα δινόταν στην αίθουσα Γυμνασίου- Λυκείου Σκιάθου τελικά και όχι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μπούρτζι  που είχε αρχικά επιλεγεί .Ευχαριστούμε το Λυκειάρχη κ.Τζαβαλιά Λεωνίδα και τη Γυμνασιάρχη κ. Κουρκούμπα Αικατερίνη , για την παραχώρηση της αίθουσας και τη βοήθειά τους.Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το Γυμναστή και μέλος του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας κ. Μπαράκο Κωνσταντίνο ,για την πολύτιμη βοήθεια και εργασία που προσέφερε .

Το τέλος του Προγράμματος-Διήμερη παρουσίαση

Μετά από δύο μήνες σκληρής δουλειάς , έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των κόπων των μαθητών ,των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Πρώτη Ημέρα

…………………………………………………………………………………………

Την πρώτη ημέρα ξεκινήσαμε με θεατρικό παιχνίδι με την καθοδήγηση και την εμψύχωση των εκπαιδευτριών του Προγράμματος.Έπειτα έγινε η παρουσίαση των εικαστικών αντικειμένων που ετοίμασαν οι μαθητές για την παράσταση.

Παρουσίαση του σεντονιού του όνειρου του Φίγκαρο που ζωγράφισαν οι μαθητές με την καθοδήγηση της Εικαστικού κ. Καφενταράκη Δέσποινας
Παρουσίαση της ποδιάς της Μπέρτας, που ζωγράφισαν οι μαθητές με την καθοδήγηση της Εικαστικού κ. Καφενταράκη Δέσποινα

Στη συνέχεια οι μαθητές γνωρίστηκαν με όλους τους μουσικούς της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής , οι οποίοι ένας ένας παρουσίασε στους μαθητές, με τρόπο ευρηματικό και πρωτότυπο, το μουσικό όργανο που έπαιζε. Έτσι οι μαθητές γνώρισαν και έπαιξαν με τα πνευστά και τα έγχορδα όργανα της ορχήστρας.

Οι μουσικοί των εγχόρδων ,γνωρίζονται με τους μαθητές.
Παρουσίαση του μουσικού οργάνου Φαγκότο από το Μουσικό της ορχήστρας
Παρουσίαση του μουσικού οργάνου, Κόντρα Μπάσο από το Μουσικό της Ορχήστρας
Στη συνέχεια οι μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης γνώρισαν έναν έναν τους μονωδούς,τενόρους (κόμης Αλμαβίβα και Ντον Μπαζίλιο), (Δρ.Μπάρτολο), υψίφωνους ( Ροζίνα),  μεσόφωνους (Μπέρτα),οι οποίοι τραγούδησαν τις άριες από την παράσταση με τη συνοδεία της Ορχήστρας.Οι χορευτές παρουσίασαν και αυτοί το δικό τους μέρος στα παιδιά.Ο Μαέστρος της Ορχήστρας κ. Γιώργος Αραβίδης , μίλησε στους μαθητές για την όπερα και την παράσταση . Στη συνέχεια η χορωδία με την Ορχήστρα και όλους τους μονωδούς και την καθοδήγησή του μαέστρου και της Μουσικού κ. Γκανά Γλυκερίας έκανε πρόβα για το φινάλε της παράστασης.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας οι μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης , με την καθοδήγηση της Θεατρολόγου κ. Αντωνίου Μάνιας, είχαν ετοιμάσει μία

έκπληξη για τους συντελεστές της παράστασης , οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και καταχειροκρότησαν τους μικρούς μαθητές και την θεατρολόγο του σχολείου .

Μαθήτριες της Ε΄και Στ΄τάξης παρουσιάζουν μία παντομίμα υπό τους ήχους κλασικής μουσικής

Πολλά συγχαρητήρια , για τον πολύ όμορφο μπουφέ που έστησαν την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα του Προγράμματος με ωραία σπιτικά φαγητά και γλυκά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών και για την άψογη φιλοξενία που προσέφεραν στους επισκέπτες μας.

Ευχαριστούμε όλο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου  Γονέων : την Πρόεδρο κ. Σδράκα Ουρανία ,την κ. Διολέττα Χρύσσα , την κ. Συμιακάκη Κική, την κ. Πεφτιτσέλη Γιούλη, την κ. Καζή Φλώρα, την κ. Ευσταθίου Αναστασία και τον κ. Μπαράκο Κωσταντίνο , καθώς  και την κ.  Παπαδούλια Μυρσίνη,την κ. Πεζάτου Μαρούλα ,την κ.Συντελή Ράνια, την κ.Αρμαμέντου Μάγια και  όλους τους γονείς για το χρόνο που αφιέρωσαν  και την προσωπική δουλειά που κατέβαλλαν  για την προετοιμασία και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ένα μέρος του πλούσιου μπουφέ , που έστησαν οι γονείς του Συλλόγου.
Οι συντελεστές της παράστασης και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, γεύονται τα ωραία εδέσματα ,που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών
Με ευχαρίστηση αλλά και έκπληξη οι συντελεστές της παράστασης , δέχτηκαν την όμορφη φιλοξενία των γονέων.

…………………………………………………………………………………………………………………

Δεύτερη Ημέρα

Τη δεύτερη ημέρα , τα εργαστήρια συνεχίστηκαν από το πρωί στις 8.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, όπου οι μαθητές γνώρισαν και τα υπόλοιπα επαγγέλματα του θεάτρου με βιωματικό τρόπο και με τη δική τους συμμετοχή.Γνώρισαν τους σκηνογράφους , την υπεύθυνη κουστουμιών, τη μακιγιέζ, την υπεύθυνη φωτισμού ,τη βοηθό του σκηνοθέτη και στο τέλος έκαναν πρόβα με τους μουσικούς και τους μονωδούς της παράστασης.Στις 11.00 ήρθαν και οι υπόλοιποι μαθητές με τους δασκάλους τους και παρακολούθησαν την παράσταση .

Η ενδυματολόγος της παράστασης

Ο σκηνογράφος της παράστασης

Το φανάρι που κατασκεύασαν οι μαθητές

Η βοηθός σκηνοθέτη,κ. Ηρώ Κεραμοπούλου

Η υπεύθυνη φωτισμού , μαθαίνει στα παιδιά το ρόλο που έχουν σε μία παράσταση ,τα φώτα ,ο φωτισμός και τα είδη των προβολέων που χρησιμοποιούνται ανάλογα.
Παιχνίδια με το φωτισμό…

Η χορωδία του σχολείου έτοιμη φορώντας κατάλληλα ενδύματα περιμένει να παρουσιαστεί στο φινάλε της παράστασης και η Διευθύντρια του σχολείου κ. Συκιώτου Δήμητρα που καλωσορίζει τους συντελεστές της παράστασης.
Ο Σκηνοθέτης της Παράστασης κ. Κωστής Παπαϊωάννου.
Ένα “ελάχιστο δείγμα” από την ώρα της παράστασης.

H χορωδία στο φινάλε της παράστασης.

Με το μαέστρο κ. Αρβανίτη
Η μουσικός κ. Γκανά Γλυκερία με το Μαέστρο
Οι Μουσικοί της Ορχήστρας μετά το φινάλε.

Έτσι τελείωσε ένα καταπληκτικό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα , που μας έδειξε ότι αν θέλουμε , υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε ,αρκεί να προσπαθήσουμε και να ρισκάρουμε.Στο τέλος της προσπάθειας , τις περισσότερες φορές ,έρχεται και η επιβράβευση και η ανταμοιβή των κόπων μας , που βέβαια είναι μόνο ηθική και πνευματική.Ευχή μας το Πρόγραμμα να συνεχιστεί  και να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας και για όλους τους μαθητές και να γίνουν και άλλα τέτοια προγράμματα που κατευθύνουν το μαθητή στην αναζήτηση της ποιοτικής τέχνης και του δίνουν την ευκαιρία για ποιότητα στη ζωή του.

Μετά το τέλος της Παράστασης.

Οι δραστηριότητες των δύο αυτών ημερών και η παράσταση ,φωτογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν από τον υπεύθυνο φωτογράφο της Λυρικής Σκηνής, οι οποίες θα μας σταλούν αργότερα.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο που τραβήξαμε  εμείς.

http://www.nationalopera.gr/files/temp//C001B40459557D9F91028E44465ED51C.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *