3ος μήνας του προγράμματος «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γενικών τάξεων σχετικά με την αναπηρία»

Σήμερα Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015,είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον Πρόεδρο και μέλη του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας “ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ”.DSC_0039

Την πρωτοβουλία και την οργάνωση της επίσκεψης είχε η Προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”,κ. Ξηρακιά Παρασκευή,στα πλαίσια του Προγράμματος ¨Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γενικών τάξεων σχετικά με την αναπηρία.

Οι μαθητές του Ειδικού σχολείου και οι μαθητές του σχολείου μας (Στ΄1,Β΄2,A΄2) είχαν δουλέψει και είχαν προετοιμαστεί , από τους υπεύθυνους δασκάλους, κ. Ξηρακιά Παρασκευή,κ. Σκορδά Κωνσταντίνα,κ. Τσιτόγλου Μιρέλα, κ. Τριχιά Αποστολία ,κ. Καραντζιά Αικατερίνη και κ. Μπουντούρη Νικολέτα.

DSC_0026Ο Πρόεδρος του Σωματείου,κ. Λάμπρος Παρασκευάς,μίλησε και ενημέρωσε τους μαθητές για την τυφλότητα και τους εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί άνθρωποι,τον τρόπο που επικοινωνούν με το περιβάλλον τους, που αυτοεξυπηρετούνται ,που διαβάζουν και γράφουν και απάντησε με πολύ αγάπη σε ερωτήσεις και απορίες των μαθητών.

Οι μαθητές έπιασαν και ψηλάφισαν σελίδες γραμμένες με τη γραφή Μπράιγ και άκουσαν ένα μέλος του σωματείου να διαβάζει απόσπασμα από παραμύθι.DSC_0011 DSC_0008

 

 

 

 

Στη συνέχεια ο κ. Λάμπρος, με τη βοήθεια της κ. Καραντζιά Αικατερίνης έδειξε τον τρόπο που ένας άνθρωπος που βλέπει DSC_0021μπορεί να βοηθήσει να περπατήσει σ`ένα άγνωστο περιβάλλον ένας τυφλός συνάνθρωπός μας.

Οι μικροί μαθητές της Α΄2 και Β΄2 τάξης τραγούδησαν ένα τραγούδι στους φιλοξενούμενους , διασκευασμένο από τους ίδιους και τις δασκάλες τους και οι μαθητές της Στ΄1 τάξης χάρισαν καρτούλες γραμμένες με τη γραφή Μπράιγ.

Στη συνέχεια οι εκπαιδετικοί του σωματείου με παιχνιώδη τρόπο έκαναν τους μικρούς μαθητές να έρθουν στη  “θέση” των τυφλών και να προσπαθήσουν να τους κατανοήσουν.DSC_0067 DSC_0078

 

 

 

Οι μεγαλύτεροι μαθητές όμως γνώρισαν και έπαιξαν το goalball, ένα παιχνίδι με μπάλα που μας DSC_0091 DSC_0153παρουσίασε η προπονήτρια της ομάδας του Σωματείου.DSC_0091DSC_0165DSC_0137DSC_0143DSC_0195DSC_0128DSC_0202

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μαθητές σήμερα διδάχτηκαν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή και ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι άτομα με μειωμένες δυνατότητες.

Ευχαριστούμε θερμά όλα  τα μέλη του Σωματείου “Μάγνητες Τυφλοί” καθώς και το συμπολίτη μας κ.Παρίσση για τη συμμετοχή του.Ευχαριστούμε την κ. Ξηρακιά Παρασκευή γι` αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία της.

Ευχαριστώ την κ. Μπουντούρη Νικολέτα για τη βιντεοσκόπηση και τις φωτογραφίες.

Το παρακάτω όμορφο βιντεάκι,επιμελήθηκε η κ. Ξηρακιά Παρασκευή.