Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου

Με μεγάλη χαρά οι μαθητές και οι εκπ/κοί του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου θα υποδεχθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή 27 και 28  Σεπτεμβρίου τη γνωστή αφηγήτρια -παραμυθού κ. Σάσα Βούλγαρη, η οποία θα πραγματοποιήσει προγράμματα αφήγησης παραμυθιού για τους μαθητές και των δύο σχολείων.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου θα πραγματοποιήσει τρία προγράμματα ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο 2ο δημοτικό Σχολείο.

Το απόγευμα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ., θα πραγματοποιήσει βιωματικό σεμινάριο για ενήλικες στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Η κ.Σάσα Βούλγαρη έχει σχεδιάσει προγράμματα και έχει αφηγηθεί παραμύθια σε μαθητές όλων των ηλικιών από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο, σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα ήταν η πρώτη που καθιέρωσε την επαγγελματική αφήγηση στο χώρο του σχολείου, ήδη από το 1996. Ειδικά σχεδιασμένα ρούχα και αυτοσχέδια σκηνικά ανάλογα με το θέμα, πρωτότυπα μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο, φωνητικά και τραγούδια, μια μεγάλη ποικιλία ειδών του παραδοσιακού προφορικού λόγου – ντοπιολαλιές, γλωσσοδέτες, νανουρίσματα, έπη, και άλλα πολλά, αποτελούν τον πρωτότυπο αφηγηματικό τρόπο της Σάσας Βούλγαρη.

Η αφήγησή της είναι διαδραστική και μεταμορφώνεται σε σχέση με την κάθε ομάδα, οξύνοντας την επικοινωνιακή διάσταση, βοηθώντας τα παιδιά να συγκεντρωθούν, να επικοινωνήσουν, να παρατηρήσουν, να ακούσουν προσεκτικά, να φανταστούν, να γνωρίσουν πολιτισμούς και ανθρώπινες καταστάσεις, να κρίνουν και πάνω απ΄ όλα να χαρούν.

Η ψυχοπαιδαγωγός και επαγγελματίας αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

Είναι ψυχοπαιδαγωγός – απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών – με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και την εκπόνηση  εκπαιδευτικών προγραμμάτων και με συμμετοχή σε προγράμματα ειδικής αγωγής.

Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα για ενήλικο και παιδικό κοινό. Είναι αυτοδίδακτη με βιωματικές αφηγηματικές καταβολές από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας της (μεγάλωσε στην Καρδίτσα) και αφηγείται επαγγελματικά από το 1993. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για παραπάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, το σύστημα της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της.

Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες από το 1995. Αρκετοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της αφήγησης ή της συγγραφής.

Είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία. Έχει δημιουργήσει και συντονίσει προγράμματα σε συνεργασία με τα Μουσεία: Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης,  Γουλανδρή – Φυσικής Ιστορίας, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Μετάξης Π.Ι.Ο.Π., το Φιλοτελικό Μουσείο κ.α.

Ήταν η πρώτη επαγγελματίας αφηγήτρια που καθιέρωσε προγράμματα αφήγησης σε βιβλιοθήκη σε σταθερή εβδομαδιαία βάση, με πενταετή συνεργασία στις Δημοτικές βιβλιοθήκες της Αγίας Παρασκευής.

Υπήρξε η μοναδική αφηγήτρια που αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια, 1η προβολή το 1998,  στην ΕΤ1  – ένα πρόγραμμα που αγαπήθηκε πολύ και προβλήθηκε επανειλλημένα έως την αλλαγή της  κρατικής τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, το Θέατρο Φούρνος. Οι συνεργασίες της χαρακτηρίζονται από πολυετή σταθερότητα.

Η επίσκεψή της στα σχολεία της Σκιάθου είναι μία πρωτοβουλία της κ. Αθηνάς Παπαγεωργίου, Δ/ντριας του Δήμου Σκιάθου και θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης του Δήμου Σκιάθου.

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

Είμαστε το 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου. Ανήκουμε στα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και λειτουργούμε με 13 τμήματα.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Δράσεις σχολείου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *