Ενέργειες της ΟΔΠ, της Ομάδας Δράσεων Πρόληψης του Σχολείου.

Στο σχολείο μας .έχει συσταθεί η Ο.Δ.Π. ,η Ομάδα Δράσεων Πρόληψης φαινομένων ενδοσχολικής βίας, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου.Αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου,την κ. Ζιάγκα Βασιλική και τον κ.Γουδετσίδη Ιωάννη ως τακτικά μέλη και την κ. Σαμαρά Μαρινέλα,ως αναπληρωτηματικό μέλος.

Σκοπός της Ο.Δ.Π. ,είναι η  καταγραφή, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση σε πρώιμο στάδιο των φαινομένων της Σχολικής Βίας, καθώς και
η ευαισθητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, της οικογένειας και της ευρύτερης τοπικής κοινότητας.

Οι δράσεις της Ο.Δ.Π θα ξεκινήσουν μετά από σχετικές ενημερώσεις και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων της σχολικής βίας.

Αν και ακόμα δεν έγινε η επιμόρφωση των μελών της ΟΔΠ, οι εκπαιδευτικοί κ. Ζιάγκα Βασιλική και κ Γουδετσίδης Ιωάννης ,από τη στιγμή (5/10/2014) που ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας συνεδρίασε για τη σύσταση της παραπάνω επιτροπής, προσπάθησαν να ενημερωθούν και να προβούν με δική τους πρωτοβουλία σε δραστηριότητες ,όπως:

  • Ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων για τη διεξαγωγή εκτιμήσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας ,για τον καθορισμό της συχνότητας του φαινόμενου της σχολικής βίας, του τρόπου και του τόπου εμφάνισής του.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών για τον τρόπο καταγραφής φαινομένων σχολικής βίας.
      • Δημιουργία του κουτιού “Μίλα σε ακούμε”,όπου όταν οι μαθητές δυσκολεύονται να μιλήσουν για πιθανό πρόβλημα , να το γράφουν και να το ρίχνουν στο κουτί.
      • Σχεδιασμός για δημιουργική απασχόληση των μαθητών στα διαλείμματα, με ζωγραφική πάνω σε πανώ που θα είναι αναρτημένα στο διάδρομο του σχολείου.
Το κουτί είναι δημιουργία του Καθηγητή Εικαστικών ,κ Μιτζέλου Ιωάννη

Το κουτί είναι δημιουργία του Καθηγητή Εικαστικών ,κ Μιτζέλου Ιωάννη

 

 Aποτελέσματα έρευνας για το σχολικό εκφοβισμό

Η παρακάτω παρουσίαση,βασίζεται στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, μετά από ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου,στα πλαίσια των ενεργειών της Ομάδας Δράσεων Πρόληψης (Ο.Δ.Π.).

Παρακάτω είναι και ένα σχετικό βιντεάκι που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί,κ Γουδετσίδης Ιωάννης και κ. Ζιάγκα Βασιλική στους μαθητές και έχει τίτλο “Μη γελάς μαζί μου”

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

Είμαστε το 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου. Ανήκουμε στα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και λειτουργούμε με 13 τμήματα.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Σχολικός εκφοβισμός. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *