Βράβευση μαθητικών εντύπων ,από τη Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας και το Δήμο Βόλου.

Με τρία έντυπα , ένα ημερολόγιο και ένα ηλεκτρονικό βιβλιαράκι (e-book) ,  συμμετείχε το σχολείο μας στη Βράβευση μαθητικών εντύπων που διοργάνωσε το Σάββατο 8 Ιουνίου, ο Δήμος Βόλου, δια της Επιτροπής Παιδείας, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας .

Παρακάτω παραθέτουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας “Μαγνησία “,σχετικά με την εκδήλωση.

 

Ευρηματικότητα, σοβαρότητα, καυστικό χιούμορ, ενημέρωση, όπως και καλή χρήση της δημοσιογραφικής γλώσσας και πένας περιείχαν τα έντυπα τα οποία δημιούργησαν με ιδιαίτερο μεράκι στη διάρκεια της σχολικής χρόνιας, μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους.

Τα έντυπα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα “Βράβευση -παρουσίαση Σχολικών Μαθητικών Εντύπων” που διοργάνωσε το Σάββατο 8 Ιουνίου, ο Δήμος Βόλου, δια της Επιτροπής Παιδείας, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
Οι εκδοτικές εκπλήξεις μάλιστα ήταν αρκετές, αφού είχαν δημιουργηθεί από απλές εφημερίδες, έντυπα και ημερολόγια με κάθε είδους χρήσιμες πληροφορίες, μέχρι τουριστικοί οδηγοί, cd και dvd , όπως και … e-book!

Οι φορείς
«Ανοίγοντας» την εκδήλωση η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου κα Σούλα Μπαρτζιώκα, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η δράση σχεδιάστηκε από την αρχή της χρονιάς, με άξονα την παιδαγωγική άποψη ότι το σχολείο αποτελεί χώρο όπου καλλιεργούνται κι αναπτύσσονται καθημερινά η γνώση, η έκφραση και η δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό, η ενασχόληση των παιδιών με τη δημιουργία μαθητικών εντύπων, τα ωθεί να εξοικειωθούν με το λόγο, με τα είδη του και με την ορθή χρήση του, ενώ ταυτόχρονα τα παρακινεί να αυτενεργήσουν για να ερευνήσουν θέματα της επικαιρότητας ή ακόμη και να ασχοληθούν τα ίδια με την παραγωγή κειμενικών ειδών. Σ’ αυτή την πολυδιάστατη παιδαγωγική διαδικασία, σημαντικό ρόλο κατέχει η πολύτιμη καθοδήγηση και το έντονο ενδιαφέρον, τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών και των διευθυντών όσο και του Δήμου, μέσα στον οποία μεγαλώνουν, κινούνται, μαθαίνουν και δρουν οι μικροί «δημοσιογράφοι» και «συγγραφείς».
Όπως διευκρίνισε, «απόψε δεν θα βραβεύσουμε τα καλύτερα μαθητικά έντυπα, εξάλλου η εκδήλωση δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά να παρουσιάσουμε ισότιμα όλες τις συμμετοχές των παιδιών».
Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ανέφερε ότι τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες. Με τα έργα των παιδιών προβάλλονται ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και θέματα της πόλης.
Σημείωσε επίσης, ότι επειδή δέχθηκε στο δημαρχείο στη διάρκεια της θητείας του μαθητές σχολείων, βρέθηκε στο ρόλο του συνεντευξιαζόμενου δεχόμενος πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις από τα παιδιά.
Η κα Κική Δανιηλίδου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι δράσεις που έγιναν μαζί με τα παιδιά, δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς, εργάζονται και αφιερώνουν και προσωπικό χρόνο, προκειμένου να στέκονται με τέτοιες πρωτοβουλίες, δίπλα στους μαθητές τους.
Ο κ. Αντώνης Αντωνίου υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Μαγνησίας, επιβράβευσε μαθητές και εκπαιδευτικούς και υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν γενικότερα σε τέτοια προγράμματα προσφέρουν με έναν σημαντικό τρόπο στην ενεργοποίηση των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους σε διάφορα θέματα της κοινωνίας και όχι μόνο.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερόμενων προσώπων, και πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, η αντιδήμαρχος Νατάσα Οικονόμου, εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Βόλου, η κα Μπέκα Αποστολία απ΄το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
Στην εκδήλωση μετείχε η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Βόλου υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Χριστίνας Μαργαρίτου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

Τα έντυπα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 

Α.ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

1) Νηπιαγωγείο Αϊδινίου: Τα παιδιά δημιουργούν το παραμύθι «Ταξίδι στη Φαντασία» και το εικονογραφούν με τις μοναδικές ζωγραφιές τους.

2) 1ο Νηπιαγωγείο Άνω Λεχωνίων: Συμμετέχει με δύο έντυπα: i) το παραμύθι « Τα αστεράκια που ήθελαν να γνωρίσουν τη μέρα», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής προσέγγισης «Γνωριμία με το χρόνο – Ημέρα –Νύχτα.» ii) «Το βιβλίο της Άνοιξης», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής προσέγγισης «Άνοιξη» και με αναφορά στην « Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου».

3) 13ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βόλου: Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες, έφτιαξαν και εικονογράφησαν με τις πανέμορφες, πολύχρωμες ζωγραφιές τους το παραμύθι « Η αρκουδίτσα η Μελίτσα». Το παραμύθι συνοδεύεται από CD φωτογραφιών, που απεικονίζουν τα παιδιά, μέσα στη σχολική τάξη, να δημιουργούν χειροτεχνίες, με θέμα « Η καφέ αρκούδα».

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

1) Γ΄ και Δ΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου Πτελεού: Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλαναγνωσία», τα παιδιά διασκεύασαν και εικονογράφησαν, με δικές τους ζωγραφιές, το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά “ Tα μαγικά μαξιλάρια». Μια ομάδα μαθητών φιλοτέχνησε φιλοτέχνησε επίσης το παραμύθι σε μορφή κόμικ. Η εκδοτική προσπάθεια των παιδιών αποτυπώθηκε και σε ηλεκτρονική μορφή, σε CD, που περιλαμβάνει κι ένα αφιέρωμα στα βότανα.

2) Α΄, Β΄, Ε΄, ΣΤ΄ 3ου Δ.Σ. Μηλεών – Αγ. Γεωργίου Νηλείας: Μια «παραμυθένια» συλλογή , με τίτλο « Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη…» Οι μαθητές έρχονται σ’ επαφή με το μαγικό κόσμο του παραμυθιού και στη συνέχεια, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη, γράφουν δικά τους παραμύθια με πρωταγωνιστές ήρωες γνωστών παραμυθιών αλλά και δικούς τους. Ανιχνεύουν τις αξίες των παραμυθιών μέσ’ από παιχνίδια και κρυπτόλεξα, καταγράφουν τα λαϊκά μας παραμύθια, «ξεναγούνται» στον κόσμο της παραμυθογλώσσας και «μαγειρεύουν» καινούρια παραμύθια.

3) Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς « Ν. Τσοποτός»: Το βιβλιαράκι που δημιούργησαν τα παιδιά είναι αφιερωμένο στο θέμα « Θέατρο Σκιών και Ελληνική Λογοτεχνία» . Το πρώτο μέρος αποτελείται από κείμενα σχετικά με τον Καραγκιόζη, όπως «Η προέλευση του Θεάτρου Σκιών – Καραγκιόζης στην Ελλάδα», « Ο Καραγκιόζης στο Βόλο και στη Θεσσαλία», «Οι φιγούρες του ελληνικού Θεάτρου Σκιών», κ.α., ενώ στο δεύτερο μέρος, οι μικροί συγγραφείς, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν το « Θέατρο Σκιών» με την ελληνική λογοτεχνία, διασκευάζουν το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα « Παραμύθι χωρίς όνομα» σε έργο για τον Καραγκιόζη, με τίτλο « Ο Καραγκιόζης στη χώρα των μοιρολατρών». Οι ζωγραφιές και οι φιγούρες του εντύπου είναι φτιαγμένες από τους μαθητές και τις μαθήτριες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα.

4) Στ΄τάξη Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς « Ν. Τσοποτός»: i) Μηνιαία σχολική εφημερίδα « Μικροί Αργοναύτες», με πλούσια ύλη θεμάτων, όπως περιβάλλον, τοπική ιστορία, πρόσωπα, ήθη κι έθιμα, αθλητικά, δρώμενα, βιβλίο, γνώσεις ψυχαγωγία. Κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα. ii) Tα παιδιά της ίδιας τάξης μας έστειλαν, σε ηλεκτρονική μορφή και την εργασία τους « Αλησμόνητες Πατρίδες», που αναφέρεται στο θέμα της Μικρασιατικής καταστροφής και της προσφυγιάς. Την εργασία συνοδεύει CD με την ταινία που υλοποίησαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος « Αλησμόνητες Πατρίδες», με τίτλο « Ήρθαν μόνο με την ψυχή- Η εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή του Βόλου, μέσα από προσφυγικές μαρτυρίες.»
5) 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς – Άλλης Μεριάς: Στη δημιουργία της εφημερίδας « Παιδικές Φωνές», συμμετείχαν όλες οι τάξεις του σχολείου, αναλαμβάνοντας από μία ενότητα. Η εφημερίδα περιέχει ποικίλη ύλη, όπως κείμενα για « τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα», για την «ημέρα της αποταμίευσης», για την «κυκλοφοριακή αγωγή», για την « Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου», κ.α. Με πλούσια κι εύστοχη εικονογράφηση.

6) Α΄ τάξη 3ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας: Tα παιδιά έστειλαν δύο πρωτότυπα, χειροποίητα επιτραπέζια παιχνίδια. Το ένα έχει ως θέμα του τη ζωή της υπό εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας « Καρέτα – Καρέτα».

7) Στ΄ τάξη του 28ου Δημοτικού Σχολείου Παγασών: Σχολική εφημερίδα, με τίτλο « Παγασές News». Iδιαίτερα προσεγμένη εκδοτική προσπάθεια, που περιέχει θέματα ποικίλης ύλης, όπως: αφιερώματα στην κυκλοφοριακή αγωγή, στους κινηματογράφους του Βόλου, στη φιλία, στα επαγγέλματα υπό εξαφάνιση, στα έθιμα του Πάσχα, στη βία και στο ρατσισμό, κ.α. με πλούσια εικονογράφηση.
8) Στ2 τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας: Χειροποίητη σχολική εφημερίδα, με τίτλο « Αερόστατο» , με πολλά θέματα από τη σχολική ζωή, αλλά κι από την επικαιρότητα, με βιβλιοπαρουσίαση, με ποιηματάκια των παιδιών, συνταγές, ανέκδοτα, αινίγματα, ακροστοιχίδες, κ.α. Την εικονογράφηση επιμελήθηκαν τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους.

9) Στ΄ τάξη, 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: Tα παιδιά δημιούργησαν για το 2013 ένα καλαίσθητο ημερολογιάκι, με τίτλο « Όλοι μαζί είναι καλύτερα!». Κάθε μήνας του είναι αφιερωμένος και σε μια σημαντική προσωπικότητα της περιοχής μας, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η Μαργαρίτα Μπασδέκη, ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, κ.α. Κάποιοι από τους μήνες περιέχουν αφιερώματα σε σημαντικά ιδρύματα της πόλης μας, όπως το Αθανασάκειο Μουσείο, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τ΄ αποσπάσματα από το ημερολόγιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, της περιόδου 1936-45, που παρατίθενται στην αυθεντική χειρόγραφη μορφή τους, παρέχοντάς μας πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες.

10) Στ τάξη 7ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: Mαθητική εφημερίδα, με τίτλο « Τα παιδιά στο βίαιο κόσμο του 2013», που ασχολείται, στο μεγαλύτερο μέρος της, με το επίκαιρο θέμα της βίας. Περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα κείμενα προβληματισμού, πάνω σε διάφορες πτυχές του φαινομένου, όπως: βία και παιδική ψυχή, σχολική βία, σχολικός εκφοβισμός, σεξουαλική κακοποίηση, κα. Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα και σ’ άλλα επίκαιρα θέματα, όπως το περιβάλλον, η UNICEF και νέα απ’ όλο τον κόσμο.
11) Β1 τμήμα 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: Tα παιδιά μας έστειλαν ένα « μπουκέτο» από παραμύθια. Στο βιβλιαράκι που δημιούργησαν, με τίτλο « Μια φορά κι έναν καιρό…», έγραψαν τις δικές τους φανταστικές ιστορίες και τις εικονογράφησαν.

12) Β2 τμήμα 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: i) To βιβλιαράκι έχει τίτλο «Ήρωες Παιδικών Βιβλίων σε νέες περιπέτειες». Τα παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος « Φιλαναγνωσία», γνώρισαν τα βιβλία του Κώστα Μάγου και, μέσα από μια παιγνιώδη δραστηριότητα, φτιάξανε φανταστικές ιστορίες, εμπλέκοντας τους ήρωες του σε νέες περιπέτειες. ii) Ένα ακόμη έντυπο, με τίτλο « Ταξιδεύοντας στων παραμυθιών τα… μονοπάτια», μας έστειλαν τα παιδιά του ίδιου τμήματος. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος για τα θεσσαλικά παραμύθια, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με παραμύθια από διάφορα μέρη της Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια, ακολουθώντας τα βήματα των παλιών παραμυθάδων, έφτιαξαν τα δικά τους παραμύθια, δουλεύοντας άλλες φορές μαζί και άλλες ατομικά. Και τα δύο έντυπα είναι εικονογραφημένα με τις πανέμορφες ζωγραφιές των παιδιών.

13) Γ2 τμήμα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: i) Οικολογικά… περιβαλλοντικά … κι άλλα…» είναι ο τίτλος του εντύπου. Τα παιδιά, μέσ’ από διασκεδαστικές σελίδες, με ακροστιχίδες, κρυπτόλεξα, σπαζοκεφαλιές, αντιστοιχήσεις, ποιηματάκια και θεατρικά σκετσάκια, προσπαθούν να μας « διδάξουν» το σεβασμό και την αγάπη προς το περιβάλλον.
ii) Το δεύτερο έντυπο των παιδιών έχει τίτλο « Όταν οι ήρωες των παραμυθιών γίνονται ποιήματα στα χέρια των παιδιών». Με αφορμή τους ήρωες ενός παραμυθιού, οι μικροί μαθητές δημιουργούν ποιηματάκια, με θέμα τη στοματική υγεία κι υγιεινή. iii) Tα παιδιά του ίδιου τμήματος εξέδωσαν επίσης κι ένα ημερολόγιο για το 2013. Κάθε μήνας του είναι εικονογραφημένος ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ενώ περιέχει κι ένα ποιηματάκι αφιερωμένο σ’ αυτόν.

14) Δ1 τμήμα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: i) Στον κόσμο του βιβλίου και του διαβάσματος είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο που δημιούργησαν τα παιδιά για το 2013.
Κάθε μήνας του είναι αφιερωμένος και σ’ ένα γνωστό Έλληνα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, όπως η Ζωρζ Σαρρή, η Αγγελική Βαρελά, ο Ευγένιος Τριβιζάς, κ.α. Τα κολάζ με τα οποία εικονογραφήθηκε το ημερολόγιο έγιναν από παλιά περιοδικά, πριν πάνε γι’ ανακύκλωση, στο πλαίσιο της οικολογικής ευαισθητοποίησης.
ii) Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ίδιου τμήματος έγραψαν κι ένα παραμύθι, με τίτλο « Η γιορτή των δικαιωμάτων» και το εικονογράφησαν με τις ζωγραφιές τους. Μέσα από τη διασκεδαστική ιστοριούλα τους, μας παρουσιάζουν τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα.
iii) Aκόμη ένα εντυπάκι δημιούργησαν τα παιδιά, με θέμα του την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει τίτλο « Διασκεδάζω και μαθαίνω οικολογικά» και μέσα από ποιηματάκια, κρυπτόλεξα, αναγραμματισμούς, μας μαθαίνει πώς να προστατεύουμε το περιβάλλον.
iv) Τέλος, μία ακόμη εκδοτική προσπάθεια του τμήματος έχει τίτλο « Το ημερολόγιο μιας γοργόνας». Οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τις τοποθεσίες, τα μνημεία, τους θρύλους και τους μύθους της περιοχής μας για να « πλάσουν» τα δικά τους παραμύθια.
15) Στ’ τάξη 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: Xειροποίητη σχολική εφημεριδούλα, με τίτλο « Νέα Αργώ». Οι μικροί δημοσιογράφοι ασχολούνται με διάφορα θέματα, όπως με την επίσκεψή τους στα προσφυγικά σπίτια της Νέας Ιωνίας, με φυλές από ξένες χώρες, κάνουν αφιέρωμα στο σωστό τρόπο κυκλοφορίας με το ποδήλατο στην πόλη, ενώ συμπληρώνουν τη συλλεκτική τους έκδοση, με κουίζ, ανέκδοτα και παιχνίδια. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η Αργώ μας, ζωγραφισμένη από τα παιδιά.

16) Γ1 τμήμα 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: Mαθητική εφημερίδα, με τίτλο « Τα Νέα της τάξης». Περιέχει ποικίλη ύλη, όπως αφιέρωμα στην άνοιξη και στα λουλούδια, οδηγίες για κατασκευές, αινίγματα, παροιμίες, συνταγές, κ.α.
17) Δ΄ τάξη 31ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου: Oι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν στην παρουσίαση, με το παραμύθι τους «Στη μέση του ωκεανού», το οποίο έχουν εικονογραφήσει με τις πανέμορφες, χρωματιστές ζωγραφιές τους.

18) Β΄ τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου: Συμμετέχει στην παρουσίαση με δύο έντυπα: i) « Ήταν ένα μικρό καράβι…», εργασία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος «Μεταφορικά Μέσα». Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σχέση των παιδιών με το « καράβι», που είναι το κατεξοχήν μεταφορικό μέσο για τη νησιωτική περιοχή Σκιάθου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εργασία, η οποία παρουσιάστηκε σε μια καλαίσθητη, πλούσια εικονογραφημένη έκδοση. ii) Στην ίδια λογική κινείται και η έκδοση του ξεχωριστού ημερολογίου για το 2014, με θέμα « Σκιαθίτικα καράβια».

19) Γ΄ τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου: Στο πλαίσιο του προγράμματος « Ελληνική Μυθολογία» , στο μάθημα των Αγγλικών, τα παιδιά δημιούργησαν ένα χειροποίητο βιβλιαράκι, με θέμα « Τhe Twelve Olympians – Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου». Το έργο τους μετατράπηκε σε ηλεκτρονικό βιβλίο ( e-book), το οποίο αναρτήθηκε στο blog του σχολείου.
20) Δ΄ τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου: Στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας, πραγματοποιήθηκε εργασία με τίτλο « Ελιά, δώρο Θεού», η οποία αποτυπώθηκε σε μια ιδιαίτερα προσεγμένη, πλούσια εικονογραφημένη έκδοση, που διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή. Συνοδεύεται κι από cd, που περιέχει τη μελοποίηση του ποιήματος « Η ελιά» του Κ. Παλαμά, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής αγωγής, με τη βοήθεια της κ. Γκανά Ελευθερίας.

21) Στ΄ τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου: Tα παιδιά πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική εργασία, με τίτλο: “ ΣΜΥΡΝΗ… χαμένες πατρίδες, μα όχι ξεχασμένες». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλογραμμένη και φροντισμένη έκδοση, εικονογραφημένη με πολλές, ασπρόμαυρες ως επί το πλείστον, ιστορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα, που συμπληρώνουν νε τον καλύτερο τρόπο την ιστορική παρουσίαση. Προς το τέλος της έκδοσης, υπάρχουν και αφιερώματα στα σμυρναίικα παιχνίδια, στη σμυρναίικη κουζίνα και στα σμυρναίικα τραγούδια. Εξάλλου, το έντυπο συνοδεύεται από cd, με τραγούδια τραγουδισμένα από τα παιδιά, σμυρναίικα, αλλά και πιο σύγχρονα, σχετικά με τη Σμύρνη και της χαμένες πατρίδες.

22) Β2 τμήμα Δημοτικού Σχολείου Αλοννήσου: i) χειροποίητη μαθητική εφημεριδούλα, με τίτλο « Τα ανήσυχα Αλοννησιωτάκια», με ποικίλα θέματα από τη ζωή του νησιού, όπως: “ Tα ζώα στην Αλόννησο», « Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός», « Παλιά Επαγγελματα στην Αλόννησο», κ.α. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη εικονογράφησή της, με ζωγραφιές των παιδιών, όπου επικρατούν το γαλάζιο χρώμα και τα θαλάσσια θέματα, που κυριαρχούν στη φαντασία των παιδιών της νησιωτικής περιοχής. ii) χειροποίητη έκδοση, με τίτλο « Μπείτε κι εσείς στο χορό των φρούτων και των λαχανικών». Με πλούσια πολύχρωμη χειροποίητη εικονογράφηση από τα παιδιά, με πολλά φρούτα, που μας μιλάνε, σε μορφή κόμικς.

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

Είμαστε το 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου. Ανήκουμε στα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και λειτουργούμε με 13 τμήματα.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Δράσεις σχολείου, Δραστηριότητες τάξεων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *