Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ΄τάξης ,στον Ξάνεμο , στον αρχαιολογικό χώρο «Κεφάλα»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σήμερα το πρωί , τα δύο τμήματα της Τρίτης τάξης , με τους δασκάλους κ. Καραπαναγιώτη Σπυρίδωνα και κ.Μόσχα Χαρίκλεια, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο ,στη θέση Κεφάλα , στον όρμο του Ξανέμου.Σκοπός της επίσκεψης αυτής , είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τον αρχαιότερο οικισμό της Σκιάθου.Την πρωτοβουλία για την επίσκεψη ,είχε ο κ. Καραπαναγιώτης , ο οποίος αφού μελέτησε τις τελευταίες έρευνες στην περιοχή ,ήθελε να γνωρίσουν και οι μαθητές ,την τοπική τους ιστορία.

Click to enlarge

Εκεί , από το 2010-2012  , μετά από εκτεταμένη μελέτη και ανασκαφές ,που πραγματοποιήθηκαν από τους  αρχαιολόγους του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  ,βρέθηκε ο αρχαιότερος οικισμός της Σκιάθου.  Κατοικήθηκε αρχικά από Πελασγούς ,κατά την προϊστορική εποχή (όπως δηλώνει και το όνομα Σκίαθος) και Κάρες, κατά την εποχή του Χαλκού και πιο συγκεκριμένα κατά την περίοδο της θαλασσοκρατίας των Κρητών και των Μυκηναίων (1900 – 1450 π.Χ.).

Τον 8ο αιώνα, την περίοδο του 2ου ελληνικού αποικισμού, στην Κεφάλα εγκαταστάθηκαν Χαλκιδείς άποικοι, που χρησιμοποίησαν το λιμάνι της για τα ταξίδια τους στη Χαλκιδική. Στα γεωμετρικά (9ος – 8ος αι.) και αρχαϊκά χρόνια (7ος – 6ος αι), η Κεφάλα είναι ο μοναδικός οικισμός της Σκιάθου.

 

Πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας διασώζονται τμήματα πέτρινου οχυρωματικού τείχους, καθώς και τμήματα κτισμάτων. Στην περιοχή βρέθηκε άφθονη κεραμική, χρονολογημένη από τον 8ο – ως τον 4ο αιώνα.

Από το τέλος του 5ου αι. π.Χ. δημιουργείται δεύτερος οικισμός ΝΑ του νησιού, στη θέση που βρίσκεται η σημερινή πόλη. Ανήκει στην αθηναϊκή συμμαχία. Είναι η εποχή της κυριαρχίας των Αθηναίων και μάλλον η νέα πόλη χρησιμεύει ως ασφαλής ναυτική βάση για τον αθηναϊκό στόλο. Μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα, που εγκαταλείπεται ο οικισμός της Κεφάλας, στη Σκιάθο υπάρχουν δύο οικισμοί και γι΄ αυτό ονομάζεται «δίπολις»: ο οικισμός της Κεφάλας αναφέρεται ως «Παλαισκιάθος» και η νέα πόλις, η «Σκίαθος».

Click to enlarge      Click to enlarge

Click to enlarge    Click to enlarge

Περισσότερες πληροφορίες ,μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική extras.ha.uth.gr/skiathos/gr/

 

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

Είμαστε το 1ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου. Ανήκουμε στα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και λειτουργούμε με 13 τμήματα.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γ΄τάξη, Δραστηριότητες τάξεων. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση