Επίσκεψη στο σπίτι του Παπαδιαμάντη, τραγουδώντας ‘’Καλώς τόνε το Μάη με τ’ άνθη στολισμένος…’’

Από τη επίσκεψη των μαθητών της Δ΄3 τάξης στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.Το κείμενο υπογράφει η υπέυθυνη του Προγράμματος, θεατρολόγος  κ. Καραντζιά Κατερίνα.

Ημέρα Τρίτη 5 Μαΐου 2015 ήταν μια μέρα πιο φωτεινή απ’ ότι οι άλλες για τους μαθητές της Δ3’ τάξης του σχολείου μας. Όχι τόσο γιατί ο ήλιος έκαιγε απ’ την ανατολή του στο νησί του Παπαδιαμάντη , αλλά γιατί ήταν μια μέρα από κείνες που αποφασίζεις να γνωρίσεις ό,τι μέχρι τώρα το ανέβαλλες λόγω της καθημερινής σου εξοικείωσης με αυτό. Πρόκειται βέβαια για το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα κτίσμα που καλωσορίζει τους επισκέπτες του αλλά και τους κατοίκους του στην είσοδο του νησιού.
Πόσες και πόσες φορές τα σκιαθιτάκια δεν έχουν παίξει στην αυλή του και πόσες άλλες δεν έκατσαν να ξεκουραστούν στις καυτές του πλάκες ; Και όμως σήμερα τα παιδιά κατεβαίνοντας απ’ τα ξύλινα σκαλοπάτια του είχαν να πουν κάτι περισσότερο για τον ‘’άγιο’’ συντοπίτη τους. Βλέπεις δεν είναι και λίγο πράμα να αντικρίζεις μπρος στα μάτια σου την πένα η οποία σε μεγάλωσε μέσα από τις ιστορίες που σου διάβασαν ή να ακούς για τη ζωή του μεγάλου λογοτέχνη γεγονότα που αποδεικνύονται μπρος στα πόδια σου. Να, όπως για παράδειγμα αυτό του θανάτου του στο μικρό ντιβανάκι δίπλα στο τζάκι και το παράθυρο με τη μεγάλη ποδιά. Μα δεν είναι μονάχα αυτά…

Τα παιδιά εισερχόμενα στο ανώι του σπιτιού είδαν προσωπικά αντικείμενα του Παπαδιαμάντη που παρέμειναν και συντηρήθηκαν στο χώρο και το χρόνο ακόμη και μετά το θάνατο του καθώς επίσης ήρθαν σε επαφή και με το κουζινάκι – φουρναριό, όπου, ο μοναχικός και παράξενος κατά πολλούς κοσμοκαλόγερος, ετοίμαζε το λιτό μεν, πλούσιο δε σε αξία τραπέζι του απ’ τη φύση.
Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο κατώι του σπιτιού με το πηγάδι στο κέντρο να προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και το δικό μας.
Για το τέλος αφήσαμε χρόνο στους μαθητές να περιπλανηθεί ο καθένας σε κάποια από τις δεκάδες, χιλιάδες σελίδες των διηγημάτων του που εκτίθενται στο χώρο.

Χανόμαστς στις σελίδεςτου!

Χανόμαστε στις σελίδες τω βιβλίων του!

Χωρίς να το καταλάβουμε η ώρα πέρασε… Έπρεπε να διασχίσουμε και πάλι το γνωστό δρόμο κάτω απ’ τον καυτό ήλιο. Αποχαιρετώντας την κ. Αθηνά Παπαγεωργίου όλοι ήμασταν χαρούμενοι. Κάποιοι όμως ίσως και να’ νιωθαν λίγο ‘’φωτεινότεροι’’ σε σοφία, μιας και οι ρίζες τους, όπως διαπιστώθηκε, καλά κρατούν…
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος <<Σαν Τον Παλιό Καλό Καιρό>> που εκπονούν οι μαθητές με τη θεατρολόγο του σχολείου Καραντζιά Κατερίνα.

Συζητάμε τις εντυπώσεις μας!

Συζητάμε τις εντυπώσεις μας!

Μαζί τους ήταν και ο δάσκαλος της Ειδικής Αγωγής κ. Μανώλης Σπυρίδωνας.

 

Καραντζιά Κατερίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *