“Με αφορμή το 1821 και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

“ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ(ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ)”

Η ιστορία δεν μαθαίνεται μόνο μέσα από τα σχολικά ή ιστορικά βιβλία, προσπαθώντας να τη μάθει κάποιος απ’ έξω, να την απομνημονεύσει.

Γιατί η ιστορία είναι παντού και γύρω μας. Στα παλιά κτήρια της γειτονιάς μας και της πόλης μας, στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών, στα δημόσια μνημεία.

Είναι τελείως διαφορετικά λοιπόν να την “αγγίζεις” από κοντά.. να τη βιώνεις.

Τη φετινή χρονιά 2020-21 με αφορμή  του 1821, αποφασίσαμε με τους μαθητές των Δ1 & Δ2 τάξεων του σχολείου μας να περπατήσουμε στους δρόμους του Σχηματαρίου, να γνωρίσουμε εκείνες τις οδούς, που φέρουν ονόματα ηρώων ή σημαντικών γεγονότων του 1821 και να μάθουμε για το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής την ελληνική επανάσταση, τις σημαντικές προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν καθώς το 1821 να αποτελέσει την αφορμή να στοχαστούν οι μαθητές μας την εθνική μας πορεία.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την ιστορία του τόπου μας στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, μέσα από:

1ον) έναν ψηφιακό χάρτη του Σχηματαρίου, ενσωματώνοντας σε κάθε οδό την αντίστοιχη βιογραφία αλλά και ιστορία των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης με κείμενα και φωτογραφικό υλικό μέσω του Google Maps

Κάντε κλικ πάνω στον ψηφιακό χάρτη και στο ψηφιακό βιβλίο για να περιηγηθείτε στους ιστορικούς δρόμους τους Σχηματαρίου καθώς και να πληροφορηθείτε από το ψηφιακό βιβλίο για τις βιογραφίες των ηρώων μας.

Ψηφιακός χάρτης

2ον) ένα ψηφιακό βιβλίο με την αποτύπωση μέρους του υλικού με τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό που συλλέχθηκε από τους μαθητές, ως έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας που μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργικής εμπλοκής του αναγνώστη κι επομένως τη δυναμική διαμόρφωση ή έστω αξιοποίησή του.

Ψηφιακό βιβλίο

3ον) ένα μουσικό αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821 και τη διδασκαλία της χορωδίας των μαθητών των Δ1 & Δ2 τάξεων με τραγούδια που μιλούν για τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης.

 

 

Σας ευχόμαστε λοιπόν “Καλή περιήγηση! Καλή ανάγνωση! Καλή ακρόαση”.

Συγχαρητήρια σε όλους/ες τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δ1 & Δ2 τάξεων του σχολείου μας για την εξαιρετική δουλειά της συγκέντρωσης του υλικού.

Θερμές ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς-συνεργάτες:

  1. την καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου μας κα Χαλιούλια Σταματία για τη σημαντική συμβολή της στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος που στήριξε και πετυχημένα αποτύπωσε με τις γνώσεις της,
  2. την καθηγήτρια Μουσικής κα Κατσαουνίδη Νίκη για το μουσικό αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821 και τη διδασκαλία της χορωδίας των μαθητών των Δ1 & Δ2 τάξεων προσαρμοσμένα απόλυτα στο πρόγραμμα,  καθώς
  3. και τους εκπαιδευτικούς των τάξεων Δ1 & Δ2 αντίστοιχα, κ.κ. Αλμπάνη Ιωάννη και Καρυστινού Μαρία-Ιωάννα για τη άψογη συνεργασία και τη βοήθειά τους .

Κλείνοντας, μέσα από τη συνεργασία μαθητών κι εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ» μας δείχνει πως η ιστορία, στην οποία όλοι ανήκουμε, μπορεί να γίνει η ιστορία που ανήκει σε όλους μας.

Η Δ/ντρια του σχολείου & Υπεύθυνη του Προγράμματος

Στρατή Ευγενία