Μάι 19
07

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ (επιστολή προς γονείς)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ(22-03-19)

 

Αγαπητοί γονείς σας ενημερώνουμε ότι σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα κατά της ενδοσχολικής βίας, με σκοπό τη δημιουργία και εξασφάλιση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας και επιζητούμε τη συνεργασία σας.

 

  1. Οι άξονες του προγράμματος είναι οι παρακάτω: Διαδικασία: Ολιστική σχολική πολιτική
  • Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι τάξεις
  • Οργάνωση συναντήσεων γονέων και εκπαιδευτικών με ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κλπ).
  • Συμμετοχή όλων των τάξεων στη Πανελλήνια Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας( 6 Μαρτίου) και παρουσίαση κάποιας κοινής δραστηριότητας. Για φέτος θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα από την Δ΄Τάξη.
  • Η γιορτή λήξης τον Ιούνιο θα είναι αφιερωμένη στο θέμα.
  • Θα υλοποιείται ένα μεγάλο διάλειμμα(μία διδακτική ώρα), ή παρακολούθηση ταινίας, ή κάποια άλλη δραστηριότητα στο τέλος κάθε μήνα, για θετικό κίνητρο
  • Δημιουργία τραγουδιού του Σχολείου, για τη φιλία, την αγάπη κλπ.

 

  1. Κατά περίπτωση δράσεις μέσα στην τάξη (με ευθύνη του εκπαιδευτικού):
  • Συζήτηση κάθε φορά που μαθητές/τριες εμπλέκονται σε περιστατικά βίας, με σκοπό την αποδοχή του άλλου, το σεβασμό και την ανάπτυξη ενσυναίσθησης.
  • Γραπτές δραστηριότητες ενσυναίσθησης όπως μπαίνω στα παπούτσια του άλλου, καθρεπτίζομαι στον άλλο, συγγραφή μίας παραγράφου σχετικά με το πώς νιώθει κάποιος που υφίσταται βία (πώς νιώθει …… τι να σκέφτεται ……, κοκ).
  • Μέσα στην τάξη παρουσίαση βιβλίου, ποιήματος, ζωγραφιάς, κλπ με θέμα τη βία, τη φιλία, την ειρήνη.
  • Άμεση ενημέρωση των γονέων από τους/τις εκπαιδευτικούς για περιστατικά εκδήλωσης βίας ή άλλης συμπεριφοράς που μας προβληματίζει.
  • Στις τάξεις θα υπάρχει το κουτί των συναισθημάτων, όπου τα παιδιά θα καταθέτουν (ανώνυμα ή επώνυμα) τις πράξεις που τους ενόχλησαν ή τους άρεσαν, τις σκέψεις τους, ή τα συναισθήματά τους. Κάθε εβδομάδα ή όποτε κρίνει ο/η εκπαιδευτικός, ανοίγει το κουτί και πραγματοποιείται συζήτηση

 

  1. Συνεργασία με τους γονείς

Η συνεργασία μαζί σας είναι απαραίτητη, για να πετύχουμε τους στόχους μας για αποδοχή, σεβασμό, ομαλή συνύπαρξη και συνεργασία στον χώρο του Σχολείου.

Σας παρακαλούμε όταν ενημερώνεστε για θέματα συμπεριφοράς να επισκέπτεστε το σχολείο για να συζητήσετε με τους εκπαιδευτικούς και να συζητάτε με τα παιδιά για το θέμα, ώστε τα παιδιά να βοηθηθούν και να αναγνωρίσουν το πρόβλημα.

 

Η βία μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, βία μέσω του διαδικτύου (παιχνίδια, συνομιλίες, Facebook) και τα παιδιά την εξωτερικεύουν με διάφορους τρόπους(επιθετικότητα, κλείσιμο στον εαυτό, ανορεξία, απομάκρυνση, αλλαγή διάθεσης κλπ).

 

Όταν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα έχουμε τη δυνατότητα και να το λύσουμε με τη δική σας βοήθεια.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *