Ιαν 14
01

Παρουσίαση Σχολικών Δράσεων

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ»

Γράφει ο Δημοσιογράφος και Φιλόλογος ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

Όλες αυτές τις μέρες το 1ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνης έσφυζε από ζωή, καθώς ήταν γεμάτο φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος, οι οποίοι συνεργαζόμενοι αρμονικά με τον Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, έκαναν μικρά θαύματα.

Την Πέμπτη μάλιστα , 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση, πολύ σημαντική για τα ρεθεμνιώτικα σχολικά δρώμενα, στην οποία οι μαθητές του 1ου με την παρότρυνση των φοιτητών παρουσίασαν τον καρπό των εργασιών τους. Η παρουσίαση έγινε ακριβώς απέναντι από το Δημοτικό, στο ?Σπίτι του Πολιτισμού?. Οι εργασίες των μαθητών, οι κατασκευές τους, τα θεατρικά τους, τα τραγούδια και οι χοροί τους, τα βίντεο με τα κόμικς, ήταν τόσο άψογα, που όχι μόνο καταχειροκροτήθηκαν αλλά προκάλεσαν τον θαυμασμό και τον ενθουσιασμό των δασκάλων και των γονέων. Όσο για τους καθηγητές του Πανεπιστημίου που παρακολουθούσαν, καμάρωναν και δικαίως, γιατί οι φιλότιμες προσπάθειες των φοιτητών τους και η αγαστή συνεργασία τους με τα παιδιά ευοδώθηκε.

Οι ?Περιβαλλοντικές Δράσεις ? ήταν το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι φοιτητές του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σχολής Επιστημών Αγωγής), που από τις 20 Μαϊου 2013 έχει υιοθετήσει το 1ο Δημοτικό, το πιο ιστορικό σχολείο της Ρεθύμνης, (σημειωτέον ότι πρόκειται για το μοναδικό σχολείο στην Κρήτη που έχει υιοθετηθεί από το Πανεπιστήμιο). Οι ?Δράσεις για το Περιβάλλον? και γενικότερα τα οικολογικά θέματα είναι δυστυχώς όλο και πιο επίκαιρα, καθώς ο πλανήτης μας μαστίζεται συνεχώς από κάθε είδους ρύπανση, εξαιτίας της σκληρής εκμετάλλευσης και της απληστίας του ανθρώπου.

PB190069-1024x768
Στην παρουσίαση της Πέμπτης, παρευρέθησαν από πλευράς Δήμου ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Γεωργαλής, αρμόδιος σε θέματα Παιδείας και Αθλητισμού, ο κ. Γιάννης Σπαντιδάκηςκαθηγητής του Παιδαγωγικού και υπεύθυνος των Σχολικών Πρακτικών της Σχολής Επιστημών Αγωγής, ο κ. ΠάνοςΑναστασιάδης καθηγητής του Παιδαγωγικού και υπεύθυνος της Σχολικής Πρακτικής των φοιτητών που εργάστηκαν στο 1ο Δημοτικό, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού κ. Κλεόνικος Σταυριδάκης, καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, δάσκαλοι και γονείς. ). Σημειωτέον ότι σημαντική ήταν επίσης η συμβολή και η συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Β΄ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ρεθύμνης.

Αρχικά ο κ. Κλεόνικος Σταυριδάκης ο Διευθυντής του 1ου Σχολείου, αφού καλωσόρισε τους προσερχομένους και συνεχάρη τους φοιτητές για το έργο τους επεσήμανε ότι ? πρώτη φορά έχει δει φοιτητές να έχουν αναπτύξει εθελοντική δράση σε τέτοιο βαθμό κατά τη διάρκεια της Σχολικής Πρακτικής?.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Γιωργαλής, δήλωσε: ?είμαι χαρούμενος διότι η συνεργασία του 1ου Δημοτικού με το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Αυτό το σχολείο θα αναβαθμίζεται συνεχώς και έτσι το το 1ο Δημοτικό θα γίνει το πρώτο σχολείο του Ρεθύμνου.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Σπαντιδάκης, συνεχάρη όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη σχολική πρακτική και τόνισε ότι κατάφεραν οι φοιτητές να μετασχηματίσουν γόνιμα την θεωρία που έχουν διδαχθεί σε πράξη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνος των Σχολικών Δράσεων του 1ουΔημοτικού κ. Πάνος Αναστασιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ευχαριστώ πάνω απ? όλα τον Διευθυντή και τους δασκάλους του σχολείου που με χαμόγελο και αγάπη μας υποδέχθηκαν και έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να διευκολύνουν τους φοιτητές στο έργο τους . Θα τους το ανταποδώσουμε τώρα με την παρουσίαση του έργου τους με ?τα δικά μας παιδιά?».

Σειρά είχαν τώρα τα παιδιά του Τούρκικου Σχολείου . Και τι δεν είχαν κάνει προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ώστε να σέβονται τη φύση, να αγαπούν τα ζώα, άγρια και ήμερα, να προστατεύουν τα δάση, τις θάλασσες, να εξοικονομούν το νερό! Από χαρτονένιες κατασκευές με φανταχτερά χρώματα που αναπαριστούσαν φάρμες με ζώα, μέχρι λαχανόκηπους, σαβάνες με άγρια ζώα, βυθούς θαλάσσης με πάμπολλα ψάρια και κοχύλια. Παντού είχαν χρησιμοποιηθεί ανακυκλώσιμα υλικά. Παράλληλα είχαν κατασκευάσει πανέξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια με οικολογικά θέματα, ενώ εντυπωσίασε η χαρτονοκατασκευή της Αφρικανικής ηπείρου με την ερήμους Σαχάρα και Καλαχάρι, τα τροπικά της δάση, τη ζούγκλα, τη σαβάνα και την πλούσια πανίδα της.

Πολύ ποιοτικά και παραστατικά ήταν τα θεατρικά σκετσάκια των ?λιλιπούτειων μαθητών?, οι οποίοι εξάσκησαν όλη τους την υποκριτική ικανότητα, παίζοντας άψογα διάφορους ρόλους με τον παιδικό αυθορμητισμό και τη φυσικότητα, που τους διακρίνει. Και δεν ήταν μόνο αυτά, υπήρχαν και βίντεο-προβολές στην οθόνη με κόμικς και άλλα οικολογικά δρώμενα. Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε το θεατρικό δρώμενο με την «Ανακύκλωση», στο τέλος του οποίου όλα τα σκουπίδια ?σώζονται και ξαναγεννιούνται, παραμένοντας για πάντα ζωντανά? ενώ αναφωνούν με στόμφο: ?πρέπει να σώσουμε τον πλανήτη από τα πολλά σκουπίδια, είμαστε ανακυκλώσιμα?. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το θεατρικό με το πανέμορφο δάσος που το κατέκαψε η φωτιά, η οποία είχε σύμμαχο τον δυνατό άνεμο κι έσβησε τη ζωή στην περιοχή. Οι άνθρωποι όμως αντιλαμβανόμενοι το κακό που είχε γίνει, έκαναν δενδροφύτευση και ανέστησαν το δάσος. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ήταν ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού όχι μόνο για την επιτυχημένη εκδήλωση, αλλά διότι είχε ως θέμα την ?Οικολογία και την προστασία του Περιβάλλοντος? πράγμα εύλογο καθώς ο ίδιος ήταν επί 8 έτη υπεύθυνος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο νομό , ενώ έχει γράψει μοναδικά βιβλία που προβάλλουν τα φυτά της Κρήτης και υμνούν τις φυσικές καλλονές του τόπου.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Αξιέπαινη πραγματικά ήταν η προσπάθεια των φοιτητών και των μαθητών , ενώ οφείλομε να ομολογήσομε ότι κινητήριος μοχλός όλων ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΠάνος Αναστασιάδης. Δράσεις του είδους αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν γίνονται στο 1οΔημοτικό, στο σχολείο που οι Ρεθυμνιώτες αποκαλούν ?Τούρκικο? μια λέξη ?απόηχος του παρελθόντος?, που μαρτυρεί την ιστορικότητα του σχολείου τότε που ο επιφανής Τούρκος ?Κλαψά Εδεχέμ Μπέης? το έχτισε (1795), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ?Τούρκικο Παρθεναγωγείο ? για τις νεαρές Τoυρκάλες, ένα κτίσμα μνημείο για το Ρέθυμνο, κομψό και συνάμα μεγαλόπρεπο. Από το ίδιο σχολείο που κοσμεί την καρδιά της Παλαιάς Πόλεως, έχουν αποφοιτήσει πάμπολλοι Ρεθυμνιώτες που έγιναν επιφανή και άξια μέλη της κοινωνίας. Το ευτύχημα είναι σήμερα ότι το ?Τούρκικο? το υιοθετημένο σχολείο? του Πανεπιστημίου Κρήτης ευρισκόμενο υπό την αιγίδα δύο βασικών φορέων παιδείας και πολιτισμού, του ?Πανεπιστημίου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης? μέσω των φιλότιμων και φιλόπονων εκπαιδευτικών του και σημαντικών δραστηριοτήτων όπως οι προαναφερθείσες, ατενίζει το μέλλον και συνεχίζει την παλαιά του φήμη.

Με την υποστήριξη του Joomla!. έγκυρο XHTML και CSS.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *