Η μάθηση δε σταματάει ποτέ!

Αγαπητοί γονείς, αγαπητά μας παιδιά,
Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών του σχολείου μας για σύγχρονη επικοινωνία  θεωρούμε ότι ήταν επιτυχημένες. Όλα τα τμήματα οργάνωσαν συναντήσεις και η πλειοψηφία των μαθητών συμμετείχε σε αυτές. Υπήρξαν, βέβαια, δυσκολίες, καταβάλλονται όμως διαρκείς προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν.

Από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 οι σύγχρονες εξ αποστάσεως συναντήσεις των τμημάτων θα πραγματοποιούνται με βάση το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στο padlet και στο blog του σχολείου.
Στο πρόγραμμα αυτό αναφέρεται η ώρα έναρξης της κάθε συνάντησης και τα διδακτικά αντικείμενα που  θα απασχολήσουν τους μαθητές.
Η συνάντηση θα γίνεται στο meeting room του εκπαιδευτικού που διδάσκει το αντίστοιχο μάθημα.
π.χ. Μαθηματικά στο Β2 στο meeting room της κ. Θεοχαράτου
        Αγγλικά στο E1 στο meeting room της κ. Καπένη
        Γλώσσα στο  Α1 στο  meetingroom της κ. Τσιριγώτη
        Γεωγραφία στο Ε2 στο meeting room της κ. Τόγια  κ.ο.κ
Η διάρκεια της συνάντησης θα είναι από 30΄έως 45΄αν αναφέρεται 1 μάθημα 
ή από 60’ έως 90΄ αν αναφέρονται 2 μαθήματα.
Σήμερα το απόγευμα (το αργότερο μέχρι τις 8:00μμ) θα αποσταλούν στους γονείς ενημερωτικά μηνύματα με τα meeting rooms των εκπαιδευτικών  και το πρόγραμμα του κάθε τμήματος.
Αγαπητοί γονείς,
κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην προσπάθεια υλοποίησης αυτών των σύγχρονων εξ αποστάσεως συναντήσεων. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς δεν διαθέτετε όλα τα κατάλληλα μέσα για αυτές τις συναντήσεις. Πολλοί από εσάς πασχίζουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο ή διαθέτουν κάποιο tablet ή Η/Υ αλλά έχουν δύο, τρία, τέσσερα ή και πέντε παιδιά που πρέπει να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Δυστυχώς η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν είναι στο χέρι μας.
Επίσης κάποιοι γονείς ανέφεραν ότι θα πρέπει οι σύγχρονες εξ αποστάσεως συναντήσεις ενός τμήματος να μην συμπίπτουν με αυτές ενός άλλου τμήματος. Δυστυχώς αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Το Υπουργείο Παιδείας έχει διαθέσει τη χρήση της πλατφόρμας webex στα δημοτικά σχολεία για το χρονικό διάστημα  12:00 με 4:00μμ, σε αυτό το τετράωρο πρέπει να προγραμματιστούν οι συναντήσεις και των 13 τμημάτων του σχολείου μας. Αναγκαστικά αρκετές συναντήσεις θα συμπίπτουν.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως επικοινωνίας/διδασκαλίας θα γίνεται σε συνδυασμό με την ασύγχρονη. Με άλλα λόγια οι δασκάλες/δάσκαλοι των τάξεων θα συνεχίσουν να αναρτούν στο padlet εργασίες και δραστηριότητες για τους μαθητές/-τριες τους.
Σας χαιρετούμε κι ελπίζουμε να σας δούμε όλες και όλους γερούς, χαρούμενους κι αισιόδοξους στην «ψηφιακή μας τάξη» αρχικά και στο σχολείο μας αργότερα.
Με εκτίμηση
Η διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας

    
1ο13/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ                                                                                        ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η διδακτική ώρα διαρκεί 30΄- 45΄το ανώτερο. Αναφέρεται η ώρα έναρξης της συνάντησης. Όταν αναφέρονται 2 διδακτικά αντικείμενα, η διάρκεια της συνάντησης είναι  από 60΄- 90΄  (εναλλάξ σημαίνει τη μία βδομάδα Μαθηματικά π.χ. την άλλη Ιστορία π.χ.)
Τμήμα
ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΕΜΠΤΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Α1
15:00  Γλώσσα
15:00   Μαθηματικά
Α2
14:00  Γλώσσα
14:00  Μαθηματικά
Β1
12:00  Μαθηματικά
12:00 Γλώσσα
Β2
13:00  Μαθηματικά
13:00  Γλώσσα
Γ1
13:00 Γλώσσα
13:00 Αγγλικά
13:00 Μαθηματικά
          Ιστορία (εναλλάξ)
Γ2
13:00 Γλώσσα
13:00 Αγγλικά
13:00 Μαθηματικά
          Ιστορία (εναλλάξ)
Δ1
12:00 Αγγλικά
12:00 Γλώσσα
12:00 Μαθηματικά
                    Ιστορία
Δ2
14:00   Γλώσσα
            
14:00   Μαθηματικά
             Ιστορία
14:00 Αγγλικά
Ε1
13:00 Γλώσσα
13:00  Γεωγραφία
           Αγγλικά
13:00 Μαθηματικά
13:00 Φυσική
           Ιστορία
Ε2
13:00 Γλώσσα
13:00 Αγγλικά
           Γεωγραφία
13:00 Μαθηματικά
13:00 Φυσική
           Ιστορία
ΣΤ1
14:00 Αγγλικά
14.00   Γλώσσα
             Φυσική
14.00 Μαθηματικά              
           Ιστορία
ΣΤ2
14.00   Γλώσσα
             Φυσική
14:00 Αγγλικά
14.00 Μαθηματικά              
           Ιστορία
ΣΤ3
13:00 Αγγλικά
13:00 Γλώσσα
           Φυσική
13:00 Μαθηματικά
            Ιστορία
         
Η μάθηση δε σταματάει ποτέ! Διάβασε περισσότερα

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα το τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα
Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις


Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο
Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου
Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 Διάβασε περισσότερα

Σύγχρονη εξ αποστάσεως επικοινωνία

Αγαπητοί γονείς, αγαπητά μας παιδιά,

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά!

Έχει περάσει ήδη ενάμισης μήνας που τα σχολεία στη χώρα μας παραμένουν κλειστά  στην προσπάθεια να  αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη πανδημία που πλήττει τον κόσμο μας.
Στο διάστημα αυτό  όλοι οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου μας καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες να διατηρήσουμε ένα επίπεδο επικοινωνίας με τους μαθητές μας μαθαίνοντας και  αξιοποιώντας όσα ψηφιακά εργαλεία διατίθενται στα σχολεία μας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι θα προσπαθήσουμε στην εβδομάδα που ακολουθεί να εξακριβώσουμε  τις δυνατότητες μας στην πραγματοποίηση σύγχρονης εξ αποστάσεως επικοινωνίας/εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Webex (σε συνδυασμό με την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που γίνεται μέσω των padlet που έχουν όλα τα τμήματα).

Η πρώτη σύγχρονη εξ αποστάσεως επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 κατά τμήμα. Η ακριβής ώρα έναρξης αυτής θα σας γνωστοποιηθεί με mail που θα στείλουν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων την Κυριακή 26/04/2020 μέσω myschool. Στο mail αυτό θα σας δίνεται η ώρα έναρξης της «τηλεσυνάντησης» και το meeting link στο οποίο θα πραγματοποιηθεί. Επίσης θα σας σταλούν και οδηγίες για το πώς θα γίνει η σύνδεση με την διαδικτυακή τάξη των παιδιών σας. Ενημερωτικά σημειώματα θα αναρτηθούν και στα padlet των τάξεων.

Αγαπητοί γονείς,
Η πρώτη αυτή προσπάθεια σύγχρονης επικοινωνίας θα μας επιτρέψει να εξακριβώσουμε   ποιο ποσοστό των μαθητών μας έχει δυνατότητα χρήσης των εργαλείων σύγχρονης εξ αποστάσεων εκπαίδευσης. Η γνώση αυτή θα μας κατευθύνει στον περαιτέρω προγραμματισμό των δράσεών μας.
Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας προσδοκώντας τη μέρα εκείνη που θα συναντηθούμε και πάλι στην αυλή και τις τάξεις του σχολείου μας όλοι, υγιείς, δυνατοί και δημιουργικοί.

Με εκτίμηση

Η διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας

Οδηγίες για  γονείς και μαθητές
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε οδηγίες σύνδεσης στην εικονική τάξη.  
Σύγχρονη εξ αποστάσεως επικοινωνία Διάβασε περισσότερα

Και ώρα για θέατρο

Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ (https://www.facebook.com/greeknationalopera/)
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  “Η χώρα των πουλιών” από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη
Και ώρα για θέατρο Διάβασε περισσότερα

ΕπαναΣυνδεόμαστε στο σπίτι: Οι δικές μας ιστορίες . «Μαζί στο σπίτι μας»

Ανοιξιάτικες ευχές για Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη, δύναμη, αλληλεγγύη και ανθρώπινη ζεστασιά και φροντίδα.
Μαζί με τις ευχές μας, σας στέλνουμε 2 καινούργια έντυπα μας για οικογένειες και γονείς/ενήλικες που φροντίζουν παιδιά: α) ΕπαναΣυνδεόμαστε στο σπίτι: Οι δικές μας ιστορίες και β) το έντυπο των μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών μας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας με τίτλο «Μαζί στο σπίτι μας». Δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων σε βασικούς τομείς ανάπτυξης των παιδιών.

Καλό Πάσχα με υγεία και δύναμη!
Καθ. Σίσσυ Χατζηχρήστου,Ph.D
Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας
Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας
και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σχολικής Ψυχολογίας

Χατζηχρήστου, X., Υφαντή, Θ., Λαμπροπούλου, Κ., Λιανός, Π., Γεωργουλέας,
Γ., Αθανασίου, Δ., Φραγκιαδάκη,  Δ., Μίχου, Σ. (2020). ΕπαναΣυνδεόμαστε
στο σπίτι: Οι δικές μας ιστορίες. Δραστηριότητες ενδυνάμωσης κοινωνικών
και συναισθηματικών δεσμών στην οικογένεια  για την ενίσχυση της ψυχικής
ανθεκτικότητας των παιδιών  σε περιόδους που έχει ανασταλεί η λειτουργία
των σχολείων λόγω έκτακτων συνθηκών. Αθήνα: Εργαστήριο Σχολικής
Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.

«Μαζί στο σπίτι μας». Δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και ενίσχυσης
των δεξιοτήτων σε βασικούς τομείς ανάπτυξης των παιδιών. Για γονείς και
ενήλικες που φροντίζουν παιδιά (2020). Αθήνα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών
Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας & Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα
Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.


http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/mazi-sto-spiti-drastiriotites-gia-goneis-enilikes-pou-frontizoun-paidia.pdf

ΕπαναΣυνδεόμαστε στο σπίτι: Οι δικές μας ιστορίες . «Μαζί στο σπίτι μας» Διάβασε περισσότερα

Ημέρα της Γης

Κάθε χρόνο, αυτή η ημέρα γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.
Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης
Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.
Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. “Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε”, δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.
Εξάλλου, η Ημέρα της Γης είχε ήδη γίνει επίσημα, παγκόσμιο κίνημα. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.
Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

Ημέρα της Γης Διάβασε περισσότερα

Ημέρα της Γης 2020

 Χαρούμενη η 50η επέτειος της Ημέρας της Γης στο σημερινό google doodle

Η Google με doodle τιμά και γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Γης, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο των μελισσών.
Μάλιστα, μέσω του doodle, προσφέρει ένα mini game.

Ημέρα της Γης 2020 Διάβασε περισσότερα

53 χρόνια απο το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Πάνω από μισός αιώνας από το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 που επέβαλλε στυγνή δικτατορία και διήρκεσε επτά χρόνια.
Οι πραξικοπηματίες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλας Μακαρέζος με συμμετοχή και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς κατέλαβαν την εξουσία ονομάζοντας την επιβολή της Δικτατορίας, «εθνοσωτήριο επανάσταση, ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου.
Πριν 53 χρόνια οι κάτοικοι της Αθήνας «ξύπνησαν» με στρατιωτικά εμβατήρια και δημοτικά τραγούδια και τα πρώτα “Αποφασίζομεν και Διατάζομεν”. Σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης ήταν σταθμευμένα τεθωρακισμένα και τανκς, (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα).

Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου με την αιματηρή κατάληξη, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
53 χρόνια απο το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ Διάβασε περισσότερα

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος.
Ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Μεγάλη Παρασκευή: Ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ της Μ Πέμπτης έχει στολιστεί ο Ιερός Επιτάφιος με άνθη της υπαίθρου που φέρνουν οι γυναίκες έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου.
Το βράδυ γίνεται η λειτουργεία της περιφοράς του Επιταφίου. Η περιφορά του Επιταφίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής.

Παλιά γινόταν ένας συναγωνισμός ανάμεσα στις ενορίες για το ποιος θα φτιάξει τον ομορφότερο στολισμό του Επιταφίου. Οι ενορίες συναντιώντουσαν κατά την περιφορά και στα νησιά έβαζαν τον επιτάφιο στην θάλασσα για να αγιάσουν τα ύδατα. Το έθιμο του περάσματος ακόμα καλά κρατεί. Όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να περάσουν από κάτω μία φορά για το καλό ενώ πίστευαν πως αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές θα φρονίμευαν. Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για να γίνουν καλά.

Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται. Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.
Στην Αθήνα, οι νοικοκυρές πριν βγει ο επιτάφιος, πριν πολλά χρόνια, σκούπιζαν τους δρόμους και όταν περνούσε η πομπή, έβγαιναν στις πόρτες με ένα κεραμίδι, που είχε πάνω του αναμμένο καρβουνάκι με λιβάνι.
Στη Ναύπακτο, η περιφορά του Επιταφίου συνδυάζεται με ρίψη πυροτεχνημάτων στο λιμάνι, σε ανάμνηση της ηρωικής προσπάθειας του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.
Στην Κίο, τη Μεγάλη Παρασκευή που γυρίζουν τον Επιτάφιο, σταματούν στις διασταυρώσεις και μνημονεύουν. Επίσης οι πόρτες των σπιτιών τους μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη. Οι άνθρωποι πηγαίνουν νωρίτερα και τοποθετούν χώμα στα σημεία που θα σταματήσει ο επιτάφιος. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, πηγαίνουν και παίρνουν από εκείνο το χώμα και το σκορπούν στο σπίτι για να χαθούν οι κοριοί.
Στη Σπάρτη, όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.
Στη Μυτιλήνη, αν τελειώσει η περιφορά, “αρπάζουν” τα λουλούδια, γιατί πιστεύουν πως κλεμμένα έχουν πιο θαυματουργές ιδιότητες. Τα “Χριστολούλουδα” τα φυλάνε για το καλό. Με αυτά γιατρεύουν τον πονοκέφαλο, τα κάνουν φυλαχτά και με αυτά γαληνεύουν τη θάλασσα όσοι ταξιδεύουν, σύμφωνα με την παράδοση.
Στην Υδρα υπάρχει το “έθιμο της δέησης”. Ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Αυτό γίνεται για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό.
Στη Νάξο, δεν φιλάνε τη Μεγάλη Παρασκευή, γιατί με το φιλί του πρόδωσε ο Ιούδας το Χριστό, ενώ δεν σφάζουν, «για το αίμα του Χριστού».
Στην Αμοργό, τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά σε κατοίκους και επισκέπτες. Το ίδιο βράδυ, κατά την περιφορά του Επιταφίου στα χωριά, οι γυναίκες, από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών, ραίνουν τον κόσμο με κολόνιες και αρώματα.
Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου κάνει δεκαπέντε στάσεις. Σε καθεμία από αυτές φωτίζεται κι ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.
Στην Τήνο τη Μεγάλη Παρασκευή, όλοι οι επιτάφιοι μαζί και των καθολικών συναντώνται στην Εξέδρα της Χώρας , ψάλλουν για λίγο μαζί και συνεχίζουν οι καθένας την πένθιμη πορεία του προς τους δρόμους της εκάστοτε ενορίας. Ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάουτης Τήνου μπαίνει επίσης στη θάλασσα και το όλο σκηνικό που δημιουργούν οι πυρσοί, ο φλεγόμενος σταυρός, οι σειρήνες από τα πλοία, οι ψαλμωδίες και οι χιλιάδες πιστοί που παρακολουθούν είναι πολύ όμορφο.
Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα. Οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Άνω Σύρο ξεκινούν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη, ο Επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστών, οι Επιτάφιοι των Ορθοδόξων από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και τη Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως. Κατά την περιφορά τους συναντώνται στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση.
Στη Σαντορίνη, ξεκινώντας από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, δεκάδες παιδιά τοποθετούν σε ταράτσες, μπαλκόνια, δρόμους, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου χιλιάδες «τενεκεδάκια». Πρόκειται για αυτοσχέδια λυχνάρια που καίνε παραφινέλαιο και μόλις πέσει το σκοτάδι και λίγο πριν την έναρξη της περιφοράς του Επιταφίου, ανάβουν και προσδίδουν μαγική ατμόσφαιρα στο νησί.
Στο νησί της Ζακύνθου, ο Επιτάφιος, γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί , σύμφωνα με ένα πανάρχαιο έθιμο, η περιφορά του Επιταφίου, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση.
Στη Λευκάδα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη την παραδοσιακή, ενετική, κεντρική πλατεία, η περιφορά των Επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής.
Στη Χάλκη, Μεγάλη Παρασκευή: Μετά την Αποκαθήλωση, η εκκλησιά κλείνει και ανοίγει ξανά κατά τις 1 – 2 το πρωί του Σαββάτου, οπότε θα ακουστούν τα εγκώμια και θα γίνει πορεία του επιταφίου από το ένα άκρο του λιμανιού στο άλλο. Τα παιδιά γυρίζουν στα σπίτια, κτυπούν πόρτες και παράθυρα με πέτρες και φωνάζουν «Σηκώστε για το επιτάφιο». Στο τέλος της περιφοράς γίνεται το «μπακατίκιασμα», ένα είδος πλειστηριασμού του επιταφίου.
Στην Ανατολική Κρήτη, την ώρα που λέει ο παπάς, το πρώτο ευαγγέλιο, της Μ. Παρασκευής, η παπαδιά βαστά αλεύρι και νερό, κάνει προζύμι με τις ευχές του Ευαγγελίου και το προζύμι ανεβαίνει.
Στην Άμφισσα, λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον πασχαλινό έθιμο της Ρούμελης. Ονομάζεται «Δάκρυα της Παναγιάς». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σύμπασα η Άμφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που είναι τα εν λόγω…. δάκρυα!
Στο Δρυόβουνο του δήμου Βοΐου, το πρωί της Μ. Παρασκευής πραγματοποιείται «η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού» στο λόφο του «Γολγοθά» που βρίσκεται σε ύψωμα του χωριού. Πλήθος πιστών συμμετέχει στην πομπή που σχηματίζεται προς τον λόφο «Γολγοθά», όπου σε κλίμα κατάνυξης ο μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης θα παραδώσει το σκήνωμα του Ιησού στις μυροφόρες, τις νέες κοπέλες με παραδοσιακές στολές που έχουν φθάσει από όλη την δυτική Μακεδονία για να συμμετάσχουν στο έθιμο.
Στην Πάτμο τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στη Μονή του Αγίου Ιωάννη και το ίδιο βράδυ όλοι οι Επιτάφιοι συναντιούνται στις πλατείες της Σκάλας και της Χώρας. Η Ανάσταση γίνεται, επίσης, στο Μοναστήρι και ανήμερα του Πάσχα διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες.
Στην Τρίπολη τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου στο άλσος του Αγίου Γεωργίου στη βόρεια πλευρά της Τρίπολης είναι εντυπωσιακή μέσα στο δασάκι, ενώ το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης θα συναντηθούν περισσότεροι από 14 Επιτάφιοι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί κάθε χρόνο ο Επιτάφιος του Αγίου Βασιλείου με τον περίτεχνο στολισμό του μοναδικό στην Ελλάδα. Ο στολισμός του Επιταφίου ξεκινά πολλούς μήνες πριν το Πάσχα και ολοκληρώνεται τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής. Γίνεται αποκλειστικά και μόνο με πέρλες κι απαιτούνται περισσότερες από διακόσιες χιλιάδες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί έργο τέχνης.
Στο Καστανόφυτο Καστοριάς, τα παιδιά του χωριού, παίρνουν από την εκκλησία το χελιδόνι, (ξύλινο ομοίωμα περιστεριού) το κρατούν με ένα ξύλο ψηλά, το στολίζουν με λουλούδια και το περιφέρουν στα σπίτια. Κατά την περιφορά μαζεύουν δώρα και κόκκινα αυγά.
Στο Μελιγαλά, τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ανάβουν “φουνταρίες”. Κάθε νοικοκυρά, όταν σημαίνει η καμπάνα για τον Επιτάφιο, ρίχνει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της δυο – τρία μάτσα κληματόβεργες και τους βάζει φωτιά. Μέχρι να βγει ο Επιτάφιος, οι κληματόβεργες έχουν πλέον γίνει θράκα. Την ώρα που o παπάς περνά έξω από το δρόμο του σπιτιού της, η νοικοκυρά ρίχνει πάνω στη θράκα μια χούφτα μοσχολίβανο.
Στο Άγιο Πνεύμα Σερρών, στη Μονή του Προφήτου Ηλία, που βρίσκεται σ’ ένα λόφο πάνω από το ομώνυμο χωριό, αναβιώνει το έθιμο της Αποκαθήλωσης του Κυρίου.
Στο μικρό χωριό Νέο Σούλι του δήμου Εμμανουήλ Παππά αναβιώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή το μοναδικό έθιμο «Γεφύρια». Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με αυτό, νεαρές κοπέλες και παλικάρια, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζεύουν από τις αυλές των σπιτιών διάφορα λουλούδια και μεγάλα φύλλα δέντρων. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά ο στολισμός των «Γεφυριών». Ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές στο σχήμα γεφυριού τοποθετούνται ψηλά από τη μία πλευρά του δρόμου έως την άλλη. Οι κατασκευές στολίζονται με πολλά λουλούδια και εικόνες που φέρνει ο κάθε κάτοικος από το σπίτι του. Σε όλη τη διαδρομή που θα διανύσει το βράδυ ο Επιτάφιος θα περάσει κάτω από τα στολισμένα «Γεφύρια» που θα παραμείνουν στο χωριό 40 ημέρες, έως την «Ανάληψη του Κυρίου». Μετά οι κάτοικοι θα πάρουν τα ξερά λουλούδια και τις εικόνες και θα τα βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού, για να έχουν την ευλογία του Χριστού όλο τον χρόνο.
Στη Νέα Πέραμο Καβάλας, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά της πόλης αναβιώνουν ένα πολύ παλιό έθιμο: καίουν από ένα ομοίωμα του Ιούδα, τη στιγμή που η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους. Ολόκληρη η πόλη εκείνη τη νύχτα φωτίζεται από τις δεκάδες φωτιές, που ανάβουν οι κάτοικοι, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της κάθαρσης, αλλά και της αιώνιας ανάστασης.
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Την Μεγάλη Παρασκευή, η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, εκεί όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα, θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.
Πηγή :XANTHI Press
Μεγάλη Παρασκευή Διάβασε περισσότερα

Πασχαλινη πρόκληση…για τα κόκκινα αυγά

Βαμμένα κόκκινα αυγά


Αγαπητά μας παιδιά ,
Όπως θα γνωρίζετε ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.
Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός  -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.
Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. 
Οι εξηγήσεις που υπάρχουν είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού.
Το έθιμο του τσουγκρίσματος


Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής!

Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το «τσουγκρίζουμε».

Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη τη χρονιά!
Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

 Κάντε τα κόκκινα αυγά σας…διάσημα!

Με αφορμή το έθιμο αυτό σας ζητάμε να μας στείλετε φωτογραφίες με τα αυγά που θα  βάψετε με τους γονείς σας στη διεύθυνση: 1dimpfal@gmail.com
Όλες τις φωτογραφίες θα τις ανεβάσουμε στο padlet και στο blogτου σχολείου μας.

Πασχαλινη πρόκληση…για τα κόκκινα αυγά Διάβασε περισσότερα