Δε θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ πώς σε μια εργασία στο μάθημα των εικαστικών, τα παιδιά της ηλικίας του δημοτικού θα κατάφερναν να δημιουργήσουν μικρά έργα τέχνης.

Δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι από τα ζωηρότερα  μέχρι τα πιο ήσυχα και αθόρυβα παιδιά θα προέκυπτε ένας τόσο βαθύς -εικαστικός- διάλογος μεταξύ τους.

Κι όμως, τα παιδιά έδειξαν στους συμμαθητές τους τα πραγματικά τους συναισθήματα. Επικοινώνησαν ουσιαστικά καθώς περιέγραφε την φωτογραφία του ο κάθε ένας, η κάθε μια.

Μοιράστηκαν το δικό τους βασανάκι και διαπίστωσαν πόσο πολύ έμοιαζε με όλων των άλλων. Όμως, όχι μόνο εκφράστηκαν αλλά αντίκρισαν οι ίδιοι τα δικά τους συναισθήματα, αυτά που αποκαλύφθηκαν στις φωτογραφίες τους, ήρθαν δηλαδή σε επαφή με τον εαυτό τους….και είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά για τον έφηβο να συναντά τον εαυτό του.

Χρήστος Γουσίδης

Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Anthropause» του MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης που παρακολουθήσαμε διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της καραντίνας στο μάθημα των Εικαστικών, ο δάσκαλος των Εικαστικών Χρήστος Γουσίδης μας πρότεινε να τραβήξουμε μια φωτογραφία με θέμα την καραντίνα.

Τις φωτογραφίες μας τις παρουσιάσαμε στο μάθημα Webex. Συζητήσαμε με τους συμμαθητές μας τα συναισθήματα που θέλαμε να απεικονίσουμε. Μοιραστήκαμε συναισθήματα όπως μοναξιά, την επιθυμία να βγούμε έξω απ’ το σπίτι, τον περιορισμό που νιώθαμε, την ανυπομονησία να τελειώσει η καραντίνα και άλλα πολλά. Αυτή η έκθεση μας βοήθησε να καταλάβουμε, να υποστηρίξουμε και να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Ευχαριστούμε τον κύριο Χρήστο που μας έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας και να δοκιμάσουμε την τέχνη της φωτογραφίας.

Ελπίζουμε να μεταδώσουμε και σε εσάς τα συναισθήματά μας μέσα από τις φωτογραφίες μας!

Θεοδοσία και Καλλιόπη Οικονόμου, Στ’ τάξη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου