Την Τετάρτη 8/6/2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του σχολείου μας και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας για την παγκόσμια διάκριση “Climate Action School of Excellence”. Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών και Δ.Ε. Ωραιοκάστρου Καρασαββίδης Δημήτριος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου Ευαγγελία Δρόσου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας  Ματσουκατίδης Θεόδωρος.

Στις 4 Νοεμβρίου 2021 κατά την ημέρα δράσης για το κλίμα και στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική αλλαγή στην Γλασκώβη, ανακοινώθηκε ότι το σχολείο μας είναι ένα από το 8 ελληνικά σχολεία που εντάχθηκε στην Κοινότητα των 250 επιλεγμένων Climate Action Project Schools of Excellence. Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά 250.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Οι επίσημοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν εκπρόσωποι της ΝΑΣΑ και της WWF, ο Πρίγκιπας William, η Πριγκίπισσα Esmeralda του Βελγίου, ο υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικοί επιστήμονες και ακτιβιστές.

Τα σχολεία που διακρίθηκαν πληρούσαν όλα τα κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν υποχρέωση ολόκληρου του σχολείου να ενημερώσει σε βάθος τους μαθητές πάνω στο θέμα του κλίματος καθώς και να παροτρύνει τους μαθητές οι ίδιοι να προτείνουν  λύσεις.

Η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε από τον οργανισμό Cartoon Network Climate Champions και το Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή Climate Action Project.

Το Climate Action Project είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 2.700.000 δάσκαλοι και μαθητές σε 146 χώρες και ξεκίνησε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό Take Action Global με έδρα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με σκοπό να πληροφορήσει τα παιδιά για την κλιματική αλλαγή και να τα εμπνεύσει για να αναλάβουν καθημερινές δράσεις έτσι ώστε όλοι μαζί, συλλογικά, να συμβάλλουν θετικά στην ευημερία του πλανήτη μας. Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον γνωστό περιβαλλοντικό οργανισμό WWF.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου συμμετείχε για πρώτη φορά με τα τμήματα Β2 & Β3 και τις δασκάλες τους Θεοκτίστη Παπαζώη και Μαρία Πανουσιάδου αντίστοιχα. Οι μαθητές μας έμαθαν για την κλιματική αλλαγή, εμπνεύστηκαν από συμμαθητές τους σε άλλες χώρες, αναζήτησαν λύσεις, σχεδίασαν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενδυναμώθηκε η πεποίθησή τους ότι μπορούν να κάνουν αλλαγές και να εμπνεύσουν.

Με τη βράβευση του σχολείου, δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριές μας να ενημερωθούν και να αναλάβουν συλλογικά Δράση για το Κλίμα. Γιατί η Γη μας είναι σημαντική, μοναδική και πολύτιμη!

Μαρία Πανουσιάδου