ανακοίνωση

Τρίτη ημέρα με ανοιχτά τα σχολεία.. και Πρωτόκολλο Διαχείρισης ύποπτων  περιστατικών Covid-19

1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου                                  Ωραιόκαστρο 18/09/2020

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας

 

1.Κάνοντας απολογισμό της τρίτης ημέρας με ανοιχτά τα σχολεία το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ένα μπράβο σε όλα τα παιδιά για την ώριμη αντιμετώπιση της καινούργιας κατάστασης που βιώνουμε όλοι. Αυτό βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τους χειρισμούς του σχολείου, σε εσάς που τα προετοιμάσετε κατάλληλα για τα καινούργια δεδομένα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε τις οδηγίες που αφορούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που επίσης καθημερινά επαναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και για τα οποία θα ενημερωθούν από μητέρα μαθητή του B2 τμήματος η οποία ευγενικά προσφέρθηκε να μας μιλήσει με την ιδιότητα της σαν επόπτρια Δημόσιας Υγείας-Υγιεινολόγου.

 

2.Σας εφιστούμε την προσοχή για τις πηγές από τις οποίες πληροφορείστε όσα ισχύουν στο σχολείο. Η μόνη έγκυρη πηγή είναι το σχολείο και η ενημέρωση που σας παρέχει είτε με ανακοινώσεις είτε με επιστολές. Αυτή η ενημέρωση προέρχεται από τις επίσημες οδηγίες που στέλνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σαν υπεύθυνη προϊσταμένη αρχή όλων των σχολείων Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οποιαδήποτε άλλη πηγή θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει.

 

Όσο λοιπόν αφορά την αντιμετώπιση του ύποπτου συμπτώματος Covid-19  τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσαν τις παρακάτω οδηγίες οι οποίες στάλθηκαν σε εμάς από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε.

 

Πρωτόκολλο Διαχείρισης ύποπτων  περιστατικών Covid-19

 

Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

 

Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω:

o Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.

o Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

o Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

o Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

o Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontidaypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/)

 

3.Παρακαλούμε να έχουν τα παιδιά τους δύο μπουκάλια και δύο μάσκες τουλάχιστον το σακουλάκι τους σε περίπτωση κάποια πέσει κάτω ή χαλάσει. Σας υπενθυμίζουμε πώς το κυλικείο από την Τρίτη 15/09/2020 λειτουργεί με όλες τις προφυλάξεις και τα μέτρα που εξήγγειλε ο ΕΟΔΥ για να εξυπηρετήσει τα παιδιά του σχολείου. Επίσης μεριμνήστε να επιστραφούν στο σχολείο τα χαρτιά του ολοήμερου (είτε η δήλωση είναι θετική, είτε αρνητική) και τα χαρτιά για τα φρούτα, τα λαχανικά και γάλα.

 

4.Μέχρι στιγμής οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης φάνηκε να εξυπηρετούν την αποφυγή συγχρωτισμού και δεν επηρέασαν τον οικογενειακό σας προγραμματισμό. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε με αυτές τις ώρες. Για οποιαδήποτε παρουσία σας στο χώρο του σχολείου είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία και κλείσιμο ραντεβού.

Αφήστε μια απάντηση