Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα”. Μια παράσταση που ανοίγει έναν δρόμο για να συζητήσουμε για δύσκολα θέματα, να βιώσουμε συλλογικά την έννοια της ενσυναίσθησης και να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της συμπερίληψης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και του σεβασμου της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας. 

Παρουσιάζει την κοινωνία μέσα από το βλέμμα ενός διαφορετικού παιδιού, ενός …Άλλου. Αγγίζει με ευαισθησία ένα δύσκολο θέμα της αναπηρίας, που είναι δυστυχώς ακόμη ταμπού στη χώρα μας. Και σταδιακά επιχειρεί την συνάντηση, ώστε να πέσουν τα διαχωριστικά τείχη  και ο δρόμος προς την αμοιβαία κατανόηση να γίνει λίγο πιο σύντομος.

Ο Κρίστοφερ είναι ένας δεκαπεντάχρονος νεαρός στο φάσμα του αυτισμού. Ο ίδιος λέει ότι έχει κάποια «προβλήματα συμπεριφοράς», ενώ η κοινωνία τον έχει κατατάξει στους ανθρώπους που παλεύουν με το Σύνδρομο Asperger.

Ο ίδιος μας εκμυστηρεύεται πως ο κόσμος του είναι αλλιώτικος. Μπερδεύεται με τους ανθρώπους ενώ πολλές φορές ονειρεύεται πως βρίσκεται ολομόναχος στη Γη -πράγμα που τον ηρεμεί-. Έχει πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και χαρίσματα. Ο Κρίστοφερ είναι ένας παράξενος νέος. Ξέρει όλα τα κράτη και τις πρωτεύουσες του κόσμου, ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα. Όταν βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του, βάζει σκοπό να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα… καταφέρνει να λύσει το μυστήριο μέσα από μια διαδρομή-διαβατήρια τελετή ενηλικίωσης, που εμπεριέχει και χαρά και αυτοπεποίθηση για την επίτευξη του στόχου του.

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό/σύνδρομο Ασμπεργκερ, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες και τα μαθηματικά, εμπνευσμένη από το πολυβραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον σε θεατρική προσαρμογή του διάσημο θεατρικού συγγραφέα Σάιμον Στήβενς.

 

Αφήστε μια απάντηση