«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της Άλκης Ζέη

Μια θεατρική παράσταση ξεχωριστή, γεμάτη συναίσθημα και μηνύματα παρακολουθήσαμε σήμερα στην Παιδική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, οι Δ΄, Ε΄και Στ΄τάξεις.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία: Τάκη Τζαμαργιά.
Το πολυαγαπημένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη ζωντάνεψε στη σκηνή και μας μετέφερε στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου και παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, δεν περιορίζεται σε αυτήν, την υπερβαίνει και αποκτά μια οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου.

 

Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάσε τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Ακολουθήσαμε τα χνάρια του μεγάλου περίπατου του Πέτρου από την παιδική ηλικία στην απότομη ενηλικίωση, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ο πόλεμος ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή του και τον ανάγκασε να μεγαλώσει πιο γρήγορα σαν κομμάτι ενός κόσμου που γινόταν ολοένα και πιο βίαιος.

Η μεγάλη «Ιστορία» καθορίζει την προσωπική/ατομική «ιστορία» και απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή, επιδρώντας στο βίωμα μιας οικογένειας. Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία στη δύσκολη ιστορική περίοδο 1941-1944, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα.

Ιδιαίτερα προσεγμένη στο σύνολό της η παράσταση:
Η διασκευή ανήκει στους Σάββα Κυριακίδη και Τάκη Τζαμαργιά καλλιτεχνικό επίπεδο Η μουσική που πλαισιώνει την παράσταση του Δημήτρη Ζαβρού και η εξαιρετική σκηνογραφία του Εδουάρδου Γεωργίου.

 

Αφήστε μια απάντηση