25η Μαρτίου 2017

Μακριά από τα συνηθισμένα και τετριμμένα του σχολικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, παρακολουθήσαμε σήμερα «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ένα έργο που κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη, που «χτυπάει πάντα πυρετικά, σπαρακτικά και γνήσια ο σφυγμός της ράτσας». Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Στ΄1 και Στ΄2, με «αρετή και τόλμη»,  μας μίλησαν για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά. «Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα».

20170324_103841

Κυρίως, όμως, αυτό που χαρήκαμε όλοι ήταν το μήνυμα που έδωσαν τα παιδιά, εφαρμόζοντας στην πράξη το «είμαστε στο ΕΜΕΙΣ». Η συνέπεια με την οποία στάθηκαν στη σκηνή, η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το κείμενο, η αμεσότητα που επέδειξαν στην παρουσίαση, ξεπερνώντας τις αντιξοότητες, μακριά από συμβατικότητες, με την απλότητα και τη δύναμη τους, μας δίδαξαν τη συνεργασία. Μας έδειξαν ότι θέλει αρετή και τόλμη η συνεργασία πέρα από τις όποιες διαφορές, θρησκευτικές, ιδεολογικές, κομματικές, πολιτικές, ότι μπορούμε να μάθουμε να υπερβαίνουμε το “εγώ” για να συναντηθούμε στο “εμείς”.

20170324_103347

Όλα ειπωμένα ρωμέικα, ζεστά, μακριά από φιλολογικές αναλύσεις και στόμφο, στη γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουμε, με τον τρόπο που η  λαϊκή μας τέχνη μιλάει αιώνες τώρα.

20170324_103605

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας: ο αρχαίος κόσμος, το Βυζάντιο, η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.
Είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος, στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός  αμφίσημου μέλλοντος».
(απόσπασμα από το βιβλίο Η Γλώσσα μας, τ. 9, Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Παν/μιο Κρήτης, ΠΤΔΕ, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ, Πρόγραμμα Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά, σελ. 20).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *