10η BIENNALE – Η ζωή σε μια σταγόνα νερό

Το Μουσείο και η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης διοργανώνουν τη 10η BIENNALE παιδικής τέχνης, πρεσβεύοντας την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών του κόσμου.

Μέσα από αυτόν το διαγωνισμό στήνουμε γέφυρες αγάπης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα και την παράδοσή τους.

Το θέμα που επιλέξαμε στην 10η Biennale 2022-2024 είναι: Η ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ

Οι περισσότεροι και σημαντικότεροι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν γύρω από το νερό. Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο το νερό έπαιξε σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση των πολιτισµών. Επιπλέον είναι πολλή μεγάλη η αναφορά του νερού στην ελληνική µυθολογία και αρκετοί ποταµοί παρουσιάζονταν ως Θεοί. Ο Ωκεανός, ήταν ο τεράστιος ποταµός που ρέει γύρω από τη Γη, χωρίς εκβολές και πηγές. Ο Αχελώος ήταν ο πιο µεγαλοπρεπής από τους ποταµούς-γιους του Ωκεανού και είχε την ικανότητα να µεταµορφώνεται άλλοτε σε δράκο κι άλλοτε σε ταύρο. Το νερό αρκετές φορές συνδέθηκε και µε το φόβο. Γι’ αυτό, η θάλασσα και ο αγριεµένος ποταµός οδηγούσε τους ανθρώπους στο να εξευµενίζουν τους θεούς, για να αντιµετωπίσουν τους φόβους τους.

Οι δρόµοι των ποταµών και των θαλασσών προμήθευαν στις ανθρώπινες κοινωνίες όχι µόνο νερό για τις καλλιέργειες και τα µέσα διατροφής τους, αλλά κι έναν ασφαλή κι εύκολο δρόµο για τις µετακινήσεις, το εµπόριο, τις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά και την επικοινωνία µεταξύ των ανθρώπων, των λαών και των πολιτισμών.

 Ο Αιγυπτιακός πολιτισµός συνέδεσε τη ζωή του µε τον ποταµό Νείλο, ο πολιτισµός της Μεσοποταμίας µε τον Τίγρη και τον Ευφράτη, στην Λατινική Αμερική έχουμε τον μεγάλο πνεύμονα της γης τον Αμαζόνιο και ο ελληνικός πολιτισµός αναπτύχθηκε στα πλούσια παράλια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Κυρίαρχο είναι το στοιχείο του νερού στην ελληνική µυθολογία. Επίσης ο κατακλυσµός των νερών περιγράφεται πολύ συχνά στη παγκόσμια µυθολογία καθώς και οι Παγετώνες που αποτυπώνουν και αυτοί τη μεγάλη ιστορία της ανθρωπότητας.

 Ζωγραφίστε για τη Biennale εικόνες μοναδικές από την πατρίδα σας μέσα από το δικό σας πολιτισμό, τη μυθολογία, τα παραμύθια και την ιστορία που έχουν σχέση με το νερό. Η αξία του νερού είναι πολλή μεγάλη για τον άνθρωπο. Ας ψάξουμε να βρούμε τη μαγεία του και ας δείξουμε σεβασμό στο νερό, στην ιστορία του και επομένως στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

ΒΡΑΒΕΙΑ                                                                            

Η διεύθυνση του Μουσείου και της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης θα βραβεύσει με διπλώματα τα έργα που θα διακριθούν. Η αξιολόγηση θα γίνει από ειδική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από καλλιτέχνες και παιδοψυχολόγους από την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού.

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών μπορούν να συμμετέχουν στέλνοντας ένα μικρό κομμάτι από την ψυχή και τη σκέψη τους.

Δεν επιτρέπονται οι αντιγραφές έργων και οι παρεμβάσεις τρίτων στα έργα των παιδιών. Οι ζωγραφιές τους θα μας γεμίσουν με χαρά διότι θα είναι ένα κομμάτι από το ίδιο τον εαυτό τους.

Διαστάσεις και τεχνικές

Τα έργα που θα σταλούν πρέπει να ζωγραφιστούν επάνω σε καμβά ή χαρτί με διαστάσεις  45Χ45 ή  60Χ40 cm (Θα δοθεί από το σχολείο).

Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: νερομπογιές, μαρκαδόροι, τέμπερες, μελάνες, παστέλ ξερό, λαδοπαστέλ, μολύβια, ακρυλικά, κολάζ, μικτές τεχνικές.

Προσοχή

Δεν επιτρέπεται να γραφτεί μπροστά στα έργα απολύτως τίποτε, καμιά λέξη, ούτε ακόμη το όνομα του παιδιού.

Σημείωση: Τα έργα δεν επιστρέφονται, ανήκουν στη δικαιοδοσία του Μουσείου και της Ακαδημίας και έχουν κάθε δικαίωμα παρουσίασης, προβολής και εκτύπωση αυτών.

 

Αφού διαβάσατε προσεχτικά τους όρους συμμετοχής κι επιθυμείτε τα παιδιά σας να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, συμπληρώστε μέχρι και τις 28.02.2022 την παρακάτω φόρμα :

Υπεύθυνη δήλωση

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση