Μαθητική Πεζοπορία για το ΣΤ2 – Πανασός : Στα ίχνη του χαμένου βυθού

Η πρώτη διαδρομή του προγράμματος «Πεζοπορώντας με τέχνη» εστιάζει στη συλλογή φυσικών θραυσμάτων και στη συγκρότηση εφήμερων ‘’έργων’’ στο πεδίο. Αυτή η διαδικασία εμπνέεται από την περιβαλλοντική τέχνη (environmental art) συμπεριλαμβάνοντας πρακτικές και από τη land art. Παράλληλα εφιστά την προσοχή μας στις λεπτομέρειες και στην προσδοκία της ανακάλυψης.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει με μια ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του χωριού. Οι μαθητές/τριες εδώ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά θραύσματα της προϊστορικής εποχής και ευρήματα ηλικίας 5 και 6 εκατομμυρίων ετών!

Συνεχίζοντας, θα διασχίσουμε τα γόνιμα εδάφη περιμετρικά του χωριού, στα οποία – σαν σύγχρονοι ερευνητές – θα αφουγκραστούμε, θα παρατηρήσουμε, θα βιώσουμε το περιβάλλον αναζητώντας τα ίχνη του παρελθόντος και ό,τι άλλο θα θέλαμε να ψηλαφίσουμε – γνωρίσουμε. Στη διάρκεια, λοιπόν, της πορείας οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να συλλέξουν πεσμένα φύλλα, κλαράκια, πέτρες, όστρακα, κοχύλια και ό,τι άλλο θεωρήσουν ενδιαφέρον* και να τα αποθηκεύσουν μέχρι την ολοκλήρωση της, όπου θα κληθούν να τα επεξεργαστούν.

Η πρώτη στάση θα πραγματοποιηθεί σε ένα κτήμα όπου οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν οι ίδιοι τα θραύσματα του παρελθόντος. Προχωρώντας, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους μας για μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο θα αισθανθούμε τα χρώματα, τα αρώματα και τους καρπούς του φθινοπώρου. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη στάση στην περιοχή “καβούσι” όπου θα διαπιστώσουμε τη συνέχεια της ιστορίας στη σύγχρονη εποχή.

Τέλος, διασχίζοντας τους εύφορους ελαιώνες της περιοχής θα περιδιαβούμε ανάμεσα στα γραφικά ξωκλήσια του χωριού, την Παναγία Καρδιώτισσα και την ιστορική Αγία Παρασκευή. Η επόμενη στάση μας θα πραγματοποιηθεί σε έναν δεντρόκηπο στον οποίο οι μαθητές/τριες θα μπορέσουν και πάλι να συλλέξουν αντικείμενα – θραύσματα τα οποία και πάλι θα αποθηκεύσουν.

Η τελική μας στάση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο όπου βρίσκεται η μνημειακή ελιά του Πανασού. Στον χώρο αυτό οι μαθητές/τριες με την εμψύχωση των εκπαιδευτικών/συνοδών, θα εναποθέσουν πλέον τα υλικά τους σχηματοποιώντας/ταξινομώντας/ξεδιαλέγοντας τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει. Εδώ επίσης θα μπορέσουν να δημιουργήσουν εφήμερα γλυπτά περίοπτα/κινητικά (αιωρούμενα) ή επιδαπέδια και να τα φωτογραφίσουν για το φάκελο του σχολείου τους.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συγκρότηση ομάδων υπό την εμψύχωση των εκπαιδευτικών/συνοδών, κοινός στόχος των οποίων θα είναι η δημιουργία έργων σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς και η εξιστόρηση/παρουσίαση τους στις υπόλοιπες ομάδες.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: σεβόμαστε τη φύση και δεν αφαιρούμε ζωντανά στοιχεία της: όπως άνθη, πρασινάδες, καρπούς κλπ.

Επικεφαλής: Εύα Αθανασιάδου, Ελένη Πουλλά , Ηλιάννα Σάρρα

Αναχώρηση:  ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Ώρα: 9 π.μ.

Εκτιμώμενη ώρα επιστροφής: 4 μ.μ.

Συμμετοχή : Δωρεάν για τους/τις μαθητές/τριες, 5 ευρώ για τους ενήλικες

Απαραίτητα εφόδια :

  1. Ορειβατικά μποτάκια
  2. Σακίδιο με κολατσιο
  3. Νερό
  4. Καπέλο
  5. Ένα δεύτερο φανελάκι ή μπλουζάκι

Η χρήση μάσκας απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο λεωφορείο και στους χώρους συνάθροισης.

Το Τμήμα θα συνοδεύσει ο διευθυντής του Σχολείου Αντωνόπουλος Νικόλαος και η εκπαιδευτικός των εικαστικών Αθανασιάδου Ευαγγελία.

Οι γονείς του ΣΤ2 που επιθυμούν να λάβουν μέρος τα παιδιά τους ή και οι ίδιοι χρειάζεται να συμπληρώσουν τη δήλωση που βρίσκεται στην παρακάτω φόρμα μέχρι την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου :

Φόρμα

istockphoto 824846042 612x612