Άνοιγμα σχολείων για το σχολικό έτος 2021 – 2022

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021 – 2022, ανακοινώθηκε πως:

Α. Οι μαθητές/τριες προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Εξαίρεση αποτελεί η πρώτη εβδομάδα του σχολικού έτους, όπου η επίδειξη των αρνητικών αυτοδιαγνωστικών τεστ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13.09.2021 και την Παρασκευή 17.09.2021.

Β. Όλοι/ες οι μαθητές/τριες εισέρχονται στον χώρο του σχολείου φορώντας μάσκες, πλην των περιπτώσεων που αναγράφονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Γ. Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος,
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων,
    • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων. Μόλις δημοσιευθεί, θα ενημερωθείτε.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές/τριες του.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα μπορέσετε να διαβάσετε ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση που αφορά στα μέτρα τα οποία χρειάζεται να παρθούν για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού :

Μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού