Επίσκεψη στο ιστορικό αντιτορπιλικό “Βέλος”

Οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 το ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος, το ένα από 175 αντιτορπιλικά που κατασκευάστηκε το 1942 στην Αμερική. Σήμερα είναι 1 από τα 4 που σώζεται  στον κόσμο και ανήκει στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στου χώρους του Βέλους (μηχανοστάσιο, θεραπευτήριο, γέφυρα, κουκέτες κ.ά.) που αποτελεί πλέον μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, και πήραν πληροφορίες για τον τρόμο λειτουργίας του. Έμαθαν ότι αυτό που καθιστά ξεχωριστό το συγκεκριμένο αντιτορπιλικό είναι τόσο η συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όσο κυρίως η συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο τότε κυβερνήτης του Νικόλαος  Παππάς, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ , τον Μάιο του 1973, αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του στο τότε πολιτικό καθεστώς.

Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη καθώς οι μαθητές και μαθήτριες εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διατύπωσαν ερωτήσεις και ταξίδεψαν στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν.

Αφήστε μια απάντηση