“Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας.
Σε πολλές κοινωνίες, τα άτομα με αναπηρίες συχνά καταλήγουν να αποσυνδέονται, να ζουν
στην απομόνωση και να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.”
Μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία. Όταν αναφερόμαστε σε αναπηρία εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρήζει ειδικής μεταχείρισης, ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητές του και να ενταχθεί στην κοινωνία.
Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού (2002) είναι η πρώτη δεσμευτική πράξη στον διεθνή νόμο που έχει σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, αλλά και απαγορεύει κάθε μεροληψία στον σεβασμό των δικαιωμάτων σε σχέση με την αναπηρία (άρθρο 2).
Η UNESCO με τη Διακήρυξη της Σαλαμάνκα (1994) καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να προωθήσουν Σχέδιο Δράσης για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να υλοποιηθεί η «συμπεριληπτική εκπαίδευση» (inclusive education) και το «Σχολείο για όλους». Ο όρος «συμπεριληπτική εκπαίδευση» προσδιορίζει την εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει όλους, που αναγνωρίζει τις ανάγκες και τη διαφορετικότητα όλων.
Στην εκπνοή του λόγου, καθίσταται σαφές ότι η παγκόσμια ημέρα της αναπηρίας αποτελεί αποτέλεσμα μεγάλων αγώνων. Ωστόσο, έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι μια μέρα δεν αρκεί… Σε ένα πλαίσιο συνεχούς επαγρύπνησης, οφείλει κανείς να εντοπίζει και να αίρει οποιαδήποτε μορφή αποκλεισμού, όπως και να σέβεται και να αποδέχεται τον άνθρωπο δίπλα του
Οι μαθητές του σχολείου μας μέσα από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν έδειξαν πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι σε θέματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τη διαφορετικότητα!!!!!