Καλώς όρισες 2021! Το ποδαρικό και άλλα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στα σχολεία μας

IMG_20210111_071456 1

Πρώτη μέρα στο σχολείο και  οι μαθητές/τριες  της πρωινής ζώνης μαζί με τους μαθητές/τριες  του Τμήματος Ένταξης έκαναν το ποδαρικό και αναβίωσαν έθιμα της Πρωτοχρονιάς!

Σε κάθε μια από τις δυο  εισόδους περίμενε μια έκπληξη τους μαθητές /τριες μας. Οι  υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είχαν  τοποθετήσει από μια πέτρα με ένα σημείωμα που έγραφε:  “Αν βλέπεις στην είσοδο του σχολείου μας μια πέτρα σημαίνει πως είσαι ο πρώτος μαθητής /τρια που μπαίνεις στο χώρο. Είσαι αυτός/ή  που θα κάνει το ποδαρικό! Πάρε λοιπόν την πέτρα στα χέρια σου και μπες μέσα  με το δεξί πόδι. Προχώρησε στο εσωτερικό του κτιρίου και  άφησε την πέτρα σε μια γωνιά λέγοντας  “Όπως η πέτρα είναι γερή έτσι να είναι η υγειά μας όλο το χρόνο“. Μ΄αυτό τον τρόπο θα έχεις κάνει το ποδαρικό όπως το συνηθίζουν στη Λέρο, την Κρήτη και την Κύπρο. Η πέτρα θα μείνει για οκτώ μέρες μέσα στο χώρο για να πιάσουν οι ευχές κι ύστερα θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Στη συνέχεια οι μαθητές /τριες του Τμήματος Ένταξης αναβίωσαν, σε μικρές ομάδες και με όλα τα μέτρα ασφάλειας, έθιμα της Πρωτοχρονιάς.

 ” Το τάισμα της βρύσης” , οι μαθητές /τριές μας “κέρασαν” καραμέλες και ζαχαρωτά τις βρύσες του σχολείου ευχόμενοι “Όπως τρέχει το νερό έτσι να τρέχουν και τα καλά στο σχολείο μας”. Είναι ένα ιδιαίτερο έθιμο κατά το οποίο οι άνθρωποι προσφέρουν γλυκίσματα στις πηγές και τις βρύσες του χωριού για να ευχαριστήσουν το νερό που τους δίνει ζωή! Το συναντάμε στην Υπάτη Φθιώτιδας ακόμα και σήμερα αλλά και σε άλλα μέρη της Στερεάς Ελλάδας.

“Το σπάσιμο του ροδιού” είναι ένα δημοφιλές έθιμο. Το ρόδι θεωρείται το σύμβολο της αφθονίας , της γονιμότητας και της καλής τύχης. Ο μαθητής που έσπασε το ρόδι προχώρησε τρία βήματα μέσα στην αίθουσα, πέταξε το ρόδι λέγοντας ” Μέσα τα καλά” έπειτα μάζεψε 40 σποράκια, τα οποία τοποθέτησε σε ένα κουτάκι, για να μείνουν 40 μέρες στο χώρο και να ριζώσουν οι ευχές!

“H Bασιλόπιτα” έχει την τιμητική της σε κάθε σπίτι την Πρωτοχρονιά! Πρόκειται για  ένα αρχέγονο έθιμο το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα. Στα Κρόνια ( εορτή του θεού Κρόνου )  και στα Σατουρνάλια ( ανάλογη γιορτή στη Ρώμη)  οι γυναίκες έφτιαχναν γλυκά και πίτες  μέσα στα οποία  έκρυβαν νομίσματα.
Η θρησκευτική παράδοση συνδέει το έθιμο της βασιλόπιτας με τον Μέγα Βασίλειο στον οποίο οφείλει και το όνομά της.
“Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη.
Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας σε χρυσαφικά και νομίσματα. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες και δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Άγιος Βασίλειος έδωσε εντολή από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος στις ανάγκες των ιδρυμάτων της ‘’Βασιλειάδας’’ και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν μικρά ψωμιά και σε κάθε ένα τοποθέτησε μέσα από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια. Έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά έβρισκαν μέσα κάποιο από τα αφιερωθέντα τιμαλφή. Με τον τρόπο αυτό γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε Βασιλόπιτα, στην οποία βάζουμε ένα φλουρί. Αυτός στο κομμάτι του οποίου θα ‘’πέσει’’ το φλουρί, θεωρείται ότι είναι τυχερός και θα έχει μια καλή χρονιά.”
Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη Βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου .Η Βασιλόπιτα Αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Μεγάλου Αγίου.”

πηγή : www.topoikaitropoi.gr

Οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης έκοψαν τη βασιλόπιτά τους η οποία ήταν στολισμένη με κλαδιά ελιάς και μικρά ρόδια.

 

Καλή Χρονιά!!!