Η άνοιξη και τα έθιμα του Πάσχα

.jpg

   Η άνοιξη είναι η πιο όμορφη και η πιο ευχάριστη εποχή του χρόνου. Το όνομα άνοιξη προέρχεται από το ρήμα «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός. Το αρχαίο όνομά της είναι έαρ. Από εκεί πήρε το όνομά της η εαρινή ισημερία που είναι η 21η Μαρτίου γιατί τότε αρχίζει η άνοιξη. Την άνοιξη ανθίζουν τα λουλούδια και οι κάμποι πρασινίζουν. Τα ζώα ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη.

   Μέσα στην άνοιξη γιορτάζουμε το Πάσχα. Υπάρχουν πολλά ήθη και έθιμα. Στην Πελοπόννησο έχουμε αρκετά και πρωτότυπα έθιμα. Στο Λεωνίδιο τη νύχτα της Ανάστασης πετούν αερόστατα που γεμίζουν φως τον ουρανό. Στην Καλαμάτα υπάρχει το έθιμο των σαϊτών. Αυτές είναι φτιαγμένες με μπαρούτι όπως τότε στον πόλεμο του 1821 που φόβιζαν τα άλογα των τυράννων.

   Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουν τα αυγά κόκκινα. Στη Μάνη βάζουν ένα από αυτά στη γη και τα βγάζουν την Κυριακή. Από τα σχήματα και τις κηλίδες που δημιουργούνται πάνω του μαντεύουν το μέλλον.

Bαμμένα κόκκινα αυγά, φυσικά | Άρθρα | Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικάΓιατί βάφουμε αυγά το Πάσχα; - Newsbeast

    Οι επιτάφιοι των δύο ενοριών της επάνω πόλης συναντώνται και πηγαίνουν στο νεκροταφείο του Αϊ Δημήτρη για να μεταφέρουν στους νεκρούς το προμήνυμα της Ανάστασης.

   Στην κάτω πόλη οι δύο επιτάφιοι συναντώνται στην πλατεία και ο εμπορικός σύλλογος αφήνει δεκάδες μικρά αερόστατα στον ουρανό.

Δεκάδες γλόμποι γέμισαν τον ουρανό της Κυπαρισσίας

   Στην Κυπαρισσία τα παιδιά έφτιαχναν υπέροχους γλόμπους (αερόστατα που μοιάζουν με πύραυλο) και τους πετούσαν στον ουρανό. Έφτιαχναν βαρελότα και τα έριχναν τη νύχτα της Ανάστασης όπου συναγωνίζονταν ποια ενορία θα κάνει μεγαλύτερο θόρυβο.

Το έθιμο των γλόμπων στην Κυπαρισσία - Kalamata Journal

 Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα καίνε τον Ιούδα, ένα ομοίωμα ανθρώπου πάνω σε μία κρεμάλα. Στη Μαραθόπολη τον ανατινάζουν με δυναμίτες στο λιμάνι. 

Θαλασσινό κάψιμο του Ιούδα στη Μαραθόπολη ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 28 4 2019 - YouTube

   Τη Δευτέρα του Πάσχα, που πολλές φορές συμπίπτει με τη γιορτή του Αϊ Γιώργη, κάνουν ιπποδρομίες και οι έφιπποι μεταφέρουν την εικόνα του αγίου με τα άλογά τους.

   Τα έθιμα αυτά υπάρχουν από παλιά και πρέπει να τα διατηρούμε και να τα μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές.

   ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

  Αιμιλία Λαμπροπούλου

Πηγή εικόνων: Διαδίκτυο