Πολλές φορές, όταν έρχεται η στιγμή να οργανώσουμε τις σχολικές μας εκδρομές, σκεφτόμαστε προορισμούς μακρινούς, ίσως επειδή πιστεύουμε ότι η απόσταση θα δώσει μια δόση μαγείας στην εξόρμησή μας. Όμως, με την εκδρομή που πραγματοποίησε η Πέμπτη τάξη του σχολείου μας, αποδείχτηκε ότι τελικά η μαγεία είναι κρυμμένη αλλού. Στην απίστευτη ομορφιά των διπλανών χωριών μας, με τους φιλόξενους, γεμάτους προθυμία και γλυκύτατους κατοίκους τους.. Ήταν τόσο υπέροχες οι εικόνες, οι μυρωδιές, οι γεύσεις , τα αρώματα που κέρδισαν οι μαθητές μας από αυτήν την εκδρομή!
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…
Πρώτη στάση στο χωριό της Ρόκκας. Εκεί μας περίμενε ο κύριος Γιώργος Καστανάκης που μας οδήγησε στο εργοστάσιο επεξεργασίας πέτρας που διατηρεί στο χωριό και οι μαθητές είδαν από κοντά πώς η δύναμη του νερού μπορεί να κόψει την πέτρα.. Έπειτα, η σύζυγος του κυρία Ειρήνη Χαιρετάκη-Καστανάκη μάς συνόδευσε σε μια υπέροχη πέτρινη εκκλησία, η οποία πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο, την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, που είναι χτισμένη από την οικογένεια Καστανάκη – Χαιρετάκη (οι οποίοι είναι γονείς μαθήτριας του σχολείου μας). Εκεί , μας περίμενε όμως και μια ευχάριστη, γευστικότατη έκπληξη…τα νοστιμότατα κεράσματα της κυρίας Ειρήνης, την οποία ευχαριστούμε πολύ!
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε μέσα στο χωριό της Ρόκκας, που μας περίμενε ο κύριος Βασίλης Καστρινάκης. Μας μίλησε για τις γνωστές πια σε όλους αυγουστιάτικες Γιορτές Ρόκκας και μαζί του ανεβήκαμε …που αλλού…στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού…εκεί στο γνωστό τρουλί…που γεμίζει χιλιάδες επισκέπτες κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο για να μεθύσουν όλοι τόσο από το φως του ολόγιομου φεγγαριού, όσο και από τις γλυκές μελωδίες των συναυλιών που δίνονται εκεί κάθε χρόνο!
Επόμενη στάση στο χωριό της Κεράς.. Η οικογένεια Σημανδηράκη μας φιλοξένησε στην επιχείρηση που διατηρεί και είδαμε από κοντά πώς φτιάχνεται αυτό το λαχταριστό γαμήλιο κέρασμα που λέγεται ξεροτήγανο. Ένα κέρασμα που συνηθίζουμε να έχουμε όλοι σε κάθε χαρμόσυνη περίσταση, και που η οικογένεια Σημανδηράκη ξέρει καλά το μυστικό για ένα τραγανό, και αφράτο αποτέλεσμα! Άλλωστε το καταπληκτικό κέρασμα που μας περίμενε μετά, άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τελευταία στάση στα Περβολάκια. Εκεί η οικογένεια Παπαγιαννάκη διατηρεί γνωστό τυροκομείο. Μας επέτρεψαν να μπούμε στον χώρο όπου συγκεντρώνεται, αποστειρώνεται και πήζεται το γάλα. Έπειτα βρεθήκαμε στο δωμάτιο ωρίμανσης των τυριών και μετά στο ειδικό ψυγείο που είχε πολλά ράφια γεμάτα με τυριά. Ένα λαχταριστό κέρασμα που βεβαίως περιείχε και υπέροχο, γευστικότατο τυράκι μας περίμενε στο ενοριακό κέντρο του χωριού!
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που γέμισε όλους μας με ξεχωριστές αναμνήσεις από όλα όσα είδαμε, νιώσαμε, μυρίσαμε, γευτήκαμε, παρατηρήσαμε! Όσες φορές και να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που συναντήσαμε εκεί , θα είναι πραγματικά λίγες! Τα θερμότερα ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας σε όλους τους και σε έναν έναν ξεχωριστά είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε!
Αν σας προκαλέσαμε την περιέργεια για όλα τα παραπάνω…εεε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε κι εσείς τα υπέροχα χωριά μας! Μέχρι όμως να γίνει αυτό…πάρτε μια μικρή γεύση από όλα όσα ζήσαμε….