Ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, η σημαία των Αγίων με τους παραστάτες και όλες τις τάξεις του σχολείου μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς, παραβρέθηκαν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία καθώς και η δοξολογία για τους Πατέρες των Γραμμάτων!!!
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο διευθυντής του σχολείου κ. Τζίμας Κωνσταντίνος μίλησε για τη ζωή και τα έργα των Τριών Ιεραρχών.
Οι τρεις Ιεράρχες:
Άγιοι Προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου.
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των εκπαιδευτικών και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.
Το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Ναζιανζό, και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Είναι οι μεγάλοι πατέρες, οι διδάσκαλοι όλης της Οικουμένης. Η ζωή τους βρίσκονταν πάντα σε αρμονία με τα λόγια τους, αφιερωμένη στους φτωχούς και δυστυχισμένους συνανθρώπους τους. Και οι τρεις ήταν σοφοί-φωτισμένοι άνθρωποι. Αγαπούσαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Ήταν μεγάλοι δάσκαλοι και σπουδαίοι ρήτορες. Δεν δίστασαν να αντιμετωπίσουν την οργή των δυνατών της εποχής τους μαχόμενοι πάντα για την αλήθεια, το χριστιανισμό και την αγάπη.
Βασίλειος ο Μέγας
Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!
Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.
Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.
Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός
Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.
Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.
Χρόνια Πολλά με Υγεία σε όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα !!!
Το παράδειγμά τους να φωτίζει το δρόμο μας…
Συντάκτης: Παλπάνης Στέργιος.