Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) οι μαθητές της Β΄2 τάξης του σχολείου μας συζήτησαν για τη φιλαναγνωσία, τη συστηματική ανάγνωση βιβλίων και κατέληξαν ότι η αξία της είναι ανεκτίμητη.
Μέσα από την ανάγνωση, αποκτούμε γνώση, αναπτύσσουμε την κριτική σκέψη, μειώνουμε το άγχος, καλλιεργούμε την κοινωνική και συναισθηματική ευαισθησία, αναπτύσσουμε τη λεκτική μας ικανότητα και απολαμβάνουμε το άρωμα της λογοτεχνίας. Η φιλαναγνωσία είναι μια συνήθεια που αξίζει να καλλιεργούμε καθημερινά, για να ενισχύσουμε την πνευματική και προσωπική μας εξέλιξη.
Αρχικά οι μαθητές ανέλαβαν προ ημερών να διαλέξουν ένα βιβλίο που τους άρεσε, να γράψουν σε ειδικό έντυπο τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο, τον μεταφραστή, τον τόπο και χρόνο έκδοσης, τον αριθμό των σελίδων, την υπόθεση και μια σκηνή που τους άρεσε συνοδευμένη από μια ζωγραφιά. Όλες οι εργασίες συντέθηκαν σε ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο: «Να σας πω για ένα βιβλίο που διάβασα;».
Στη συνέχεια ανέλαβαν σε ζεύγη να παρουσιάσουν την εργασία τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των συμμαθητών τους αναφορικά με το βιβλίο.
Στο τέλος η δασκάλα απευθυνόμενη στο σύνολο της τάξης έθεσε ερωτήσεις τύπου κουίζ, για παράδειγμα: Σε ποιο βιβλίο ο ήρωας φροντίζει την ανάπτυξη ενός λουλουδιού; Σε ποιο βιβλίο ο ήρωας χαρίζει και τα επτά γιλέκα του; Ο Fernley έγραψε τον “Dog Man” ή το “Μερικές φορές γίνομαι έξαλλη”; Ποιο βιβλίο έχει περισσότερες σελίδες, ο “Μικρός πρίγκιπας” ή το “Άουτς”;
Κλείνουμε με την αισιόδοξη πεποίθηση πως αν κάποτε ξεχάσουμε τον συγγραφέα του «Μικρού πρίγκιπα» για παράδειγμα, ποτέ δε θα ξεχάσουμε πώς μας έκανε να αισθανόμαστε!!!