“Τα δικαιώματα των παιδιών” Δ΄τάξη
Στα πλαίσια του μαθήματος “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” η Δ΄τάξη ασχολήθηκε με τα δικαιώματα των παιδιών. Συζήτησαν για τα δικαιώματά τους, μίλησαν για τον ρόλο της Unicef στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλον τον κόσμο, επεξεργάστηκαν αληθινές φωτογραφίες που απεικονίζουν παιδιά σε ανάγκη, παιδιά που στερούνται τα βασικά αγαθά και τέλος πρότειναν λύσεις για το πρόβλημα αυτό.
Τα ίδια τα παιδιά γράφουν για την εργασία τους μέσα στην τάξη…..
- Η κυρία μάς ρώτησε τι ξέρουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε παιδί μέσα από εικόνες και σκέψεις είπε ό,τι γνώριζε για αυτό το θέμα. Μάθαμε ότι όλοι έχουν ανάγκη από νερό, τροφή, φάρμακα, εκπαίδευση, παιχνίδι και άλλα. Φτιάξαμε αφίσα με τα δικαιώματά μας και ελπίζω όλα τα παιδιά να έχουν τα απαραίτητα.
Μαρία Πηλιχού (Δ΄τάξη)
2. Φτιάξαμε μια αφίσα, ανάλογα με την προσωπικότητά μας, και γράψαμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια, τα πόδια και το μυαλό μας. Είδαμε ότι σε κάποιο παιδί αρέσει η μουσική και ξέρει να παίζει πιάνο, άλλος ζωγραφίζει πολύ καλά ή είναι ξεχωριστός στο ποδόσφαιρο, κάποιος είναι ξανθός και άλλος έχει μαύρα μαλλιά. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αν και είμαστε όλοι διαφορετικοί έχουμε ανάγκη τα ίδια πράγματα.
Παναγιώτης Μακρής (Δ΄τάξη)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 21+
Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όλων των τύπων σχολικών
μονάδων, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και των Γυμνασίων.
1_ΦΕΚ_3567_040821_ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Οι Κύκλοι Δεξιοτήτων στα Εργαστήρια
Η τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να εφοδιάζει τους πολίτες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν τον δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκτός από τις στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, θετικών επιστημών και ξένων γλωσσών, και εγκάρσιες δεξιότητες και βασικές ικανότητες, όπως οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση.
Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται δια βίου και να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξελίσσονται σε μεταβαλλόμενους χώρους εργασίας και στην κοινωνία, καθώς και να ανταπεξέρχονται στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.
Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι στοχοθετημένες δεξιότητες ομαδοποιούνται και καλλιεργούνται σε τέσσερις κύκλους στοχοθεσίας ως εξής:
Δεξιότητες 21ου αιώνα
- Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (4cs) (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα)
- Ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (4cs σε ψηφιακό περιβάλλον) (Ψηφιακή επικοινωνία, Ψηφιακή συνεργασία, Ψηφιακή δημιουργικότητα, Ψηφιακή κριτική σκέψη, Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας)
- Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας
Δεξιότητες ζωής
- Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής (Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Ανθεκτικότητα, Υπευθυνότητα)
- Δεξιότητες της ψηφιακής ιθαγένειας (Ευχέρεια στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Ψηφιακή πολιτειότητα, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες, ανθεκτικότητα)
- Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης (Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση συγκρούσεων, Πολιτειότητα)
- Δεξιότητες επιχειρηματικότητας (entrepreneurship) (Πρωτοβουλία, Οργανωτική ικανότητα, Προγραμματισμός, Παραγωγικότητα, Αποτελεσματικότητα)
Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης
- Δεξιότητες της τεχνολογίας (Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων, Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών)
- Δεξιότητες διαχείρισης των Μέσων (media) (Πληροφορικός γραμματισμός, Ψηφιακός γραμματισμός, Τεχνολογικός γραμματισμός, Γραμματισμός στα μέσα, Ασφάλεια στο διαδίκτυο)
- Ρομποτική (Δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη)
Δεξιότητες του νου
- Στρατηγική Σκέψη (Οργανωσιακή σκέψη, Μελέτη περιπτώσεων και Επίλυση προβλημάτων)
- Πλάγια σκέψη (Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη), Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές)
- Ρουτίνες σκέψεις και αναστοχασμός
- Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές
- Δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης (Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη διαμεσολάβηση)
http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs
Θεματικές Ενότητες των Εργαστηρίων
Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες. Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στη θεματολογία που ακολουθεί, η οποία διαμορφώθηκε στην τελική της μορφή από την πιλοτική εφαρμογή των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021.
Το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα του ΙΕΠ και περιλαμβάνει:
Α) προτάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανά Θεματική Ενότητα και Τάξη,
Β)προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού προς αξιοποίηση, όπως επίσης και σχετικούς οδηγούς εκπαιδευτικού,
Γ) οπτικοακουστικό και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του προς μελέτη θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτο-αξιολόγησης και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς, κατάλληλα διαβαθμισμένο ανά τάξη.
Στα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια προβλέπονται οι κατάλληλες προσαρμογές και διαφοροποιήσεις για τις μαθήτριες και τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναπηρία, γλωσσικές ή πολιτισμικές διαφορές ή άλλες δυσκολίες.
Κατανομή Προγραμμάτων των Θεματικών Ενοτήτων ανά Τάξη
«Τα επαγγέλματα του μέλλοντος»
Θεματικός Κύκλος:
Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία
Σχέδιο δράσης Στ τάξης 2021-2022
Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως του ψυχολόγου, του προγραμματιστή, του διατροφολόγου – διαιτολόγου και του ιατρού.
Οι μαθητές γνώρισαν τις απαιτήσεις του κάθε επαγγέλματος και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.
H μέθοδος υλοποίησης του προγράμματος επικεντρώθηκε στον κοινωνικό εποικοδομισμό και επιδιώχθηκε η ανάπτυξη δεξιοτήτων για αναζήτηση, έλεγχο και δυνατότητες αξιοποίησης των γνώσεων.
Οι μαθητές και των δύο τμημάτων της Στ τάξης του σχολείου μας αναζήτησαν στο διαδίκτυο πληροφορίες για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, γνώρισαν τους κλάδους των επαγγελμάτων, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο στα οποία επαγγελματίες μιλούν για τις συνθήκες εργασίας τους, δημιούργησαν ερωτηματολόγια, τα οποία έστειλαν σε προγραμματιστή και διατροφολόγο και το σχολείο μας επισκέφτηκε μια ψυχολόγος και μια παιδίατρος για να απαντήσουν σε ερωτήματα που έθεσαν οι μαθητές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την παιδίατρο κυρία Ελένη Ευσταθίου και την ψυχολόγο κυρία Αλεξάνδρα Μορφοπούλου, που μας έκαναν την τιμή να επισκεφθούν το σχολείο μας, να ενημερώσουν τους μαθητές μας για τα επαγγέλματά τους καθώς και να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις που τους απηύθυναν.
“Στη δική μας τάξη κάνουμε τη φιλία πράξη”
Θεματικός Κύκλος:
Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Σχέδιο δράσης Στ τάξης 2021-2022
Ο βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος που πραγματοποίησαν τα δύο τμήματα της ΣΤ΄τάξης ήταν να εμπλέξει τους μαθητές με το σοβαρό κοινωνικό θέμα του εκφοβισμού και της βιας, να τους βοηθήσει να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές και διερευνητικές δραστηριότητες και παράλληλα καλλιεργήθηκαν δεξιότητες ζωής. Ενισχύθηκε η αλληλεπίδραση μεταξύ τους, και η δεξιότητα να κατανοούν τα συναισθήματα του άλλου, τις σκέψεις και τις προθέσεις του.
Οι μαθητές ξεκαθάρισαν τις έννοιες που σχετίζονται με το φαινόμενο του εκφοβισμού (ορισμός, είδη εκφοβισμού, εμπλεκόμενοι κλπ.) .
Έμφαση δόθηκε και στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ τους, καθώς βοηθάει τα παιδιά να χτίσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες λειτουργούν προστατευτικά και υποστηρικτικά.
Οι μαθητές μας έπαιξαν, ζωγράφισαν, δημιούργησαν συμβόλαια ομαδικής εργασίας, μίλησαν για τα συναισθήματά τους, διερεύνησαν κίνητρα συμπεριφοράς, παρακολούθησαν σε βιντεοπροβολέα ιστορίες εκφοβισμού, διερεύνησαν περιπτώσεις βίας και εκφοβισμού, δημιούργησαν λίστα φιλικών πράξεων, έκαναν δραματοποίηση, έφτιαξαν και μοίρασαν ερωτηματολόγια στη σχολική κοινότητα, δημιούργησαν αφίσες, κόμικ κλπ.
Τέλος αξιολόγησαν τη συμμετοχή τους και τις γνώσεις που αποκόμισαν από το πρόγραμμα.
Άρθρο μαθητών Στ2:
Ηλεκτρονικός εκφοβισμός
Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι ένας τύπος λεκτικού εκφοβισμού που γίνεται μέσω του διαδικτύου. Πολλές φορές, είναι χειρότερος από τον λεκτικό, διότι ο εκφοβιστής δε σκέφτεται τι κάνει, γιατί στέλνει μήνυμα αντί να μιλάει κανονικά, και επίσης είναι ανώνυμος. Όμως, μπορεί να επιλυθεί εύκολα, αφού μπορεί το θύμα απλώς να μπλοκάρει και να αναφέρει τον εκφοβιστή στην ιστοσελίδα. Εάν ο εκφοβιστής χρησιμοποιεί τηλέφωνο, μπορεί το θύμα να τον αποθηκεύσει ως επαφή, ώστε να ξέρει τον αριθμό τηλεφώνου και να μην απαντάει. Εάν ο εκφοβιστής χρησιμοποιεί SMS, μπορεί το θύμα να ζητήσει από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν τον αριθμό. Ελπίζουμε να σας βοήθησε αυτό το άρθρο, είτε εάν είστε γονέας είτε μαθητής.
Δραματοποίηση: Δραματοποίηση
Ερωτηματολόγιο: Ερωτηματολόγιο
Φωτογραφίες από την καταπληκτική δουλειά των μαθητών του Στ1 με τη βοήθεια της δασκάλας τους, κ. Ευαγγελίας Ζήση:
” Στη χώρα του Εαυτού”