Η 25η Μαρτίου

Epanastasi 1821

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή.  Ο διπλός εορτασμός της, την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου. Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική γιορτή. η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Epanastasi 1821 1

https://www.sansimera.gr/articles/611

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/611

Η 25η Μαρτίου είναι όμως και επέτειος εθνική, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Οι Έλληνες μην αντέχοντας άλλο την σκληρή και βάρβαρη σκλαβιά, τον Μάρτιο του 1821 πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν Επανάσταση με σκοπό να απελευθερωθούν και να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος.

Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για τον ξεσηκωμό του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.

Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λειβαδιά, Αταλάντη).

Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου.

Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.

Πηγή https://www.e-evros.gr

Ας δούμε στα παρακάτω βίντεο τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η φιλική Εταιρεία

Τον 19ο αιώνα είχε ωριμάσει η ιδέα ότι οι Έλληνες ήταν έτοιμοι πια για την Επανάσταση και έπρεπε να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις. Το 1814 συναντήθηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος. Και οι τρεις είχαν όνειρο να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον Τουρκικό ζυγό. Αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μυστική οργάνωση, που ονομάστηκε Φιλική Εταιρεία.

Epanastasi 1821 2

https://www.rizospastis.gr

Για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός τους, έπρεπε να μυηθούν στο μυστικό της Εταιρείας όπου ο υποψήφιος έδινε όρκο ότι θα ακολουθήσει το μυστικό και θα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της Εταιρείας.

Οι Φιλικοί δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και επικοινωνούσαν με συνθηματικές φράσεις. Με το πέρασμα των χρόνων τα μέλη αυξάνονταν .

Για να γίνει πιο αποτελεσματική μετέφεραν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη και απευθύνθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια να γίνει αρχηγός, ο οποίος αρνήθηκε.

Epanastasi 1821 3

https://el.wikipedia.org/wiki/

 

Τελικά ο Αλέξανδρος Υψηλάντης δέχτηκε να γίνει ο αρχηγός της Οργάνωσης.

 

 

 

 

Η προσφορά των στελεχών της Φιλικής Εταιρείας θεωρείται πολύ σημαντική.  Ήταν η σημαντικότερη μυστική οργάνωση που είχε σχηματιστεί για την προετοιμασία  Επανάστασης για την Απελευθέρωση των Ελλήνων  από  την Τουρκοκρατία. Εκτός από τους κύριους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, είχαν πάρει και άλλοι μέρος σε αυτήν, όπως: ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο Νικηφόρος Παμπούκης, ο Αριστείδης Παππάς, ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), και πολλοί άλλοι.

Ο Θούριος του Ρήγα

Θούριος του Ρήγα είναι ο πιο διαδεδομένος προεπαναστατικός πατριωτικός ύμνος. Στους σαράντα πρώτους στίχους του εξαίρεται η ιδέα της ελεύθερης ζωής και αντηχεί το προσκλητήριο της επανάστασης σε όλους τους βαλκανικούς λαούς και ιδιαίτερα στους Έλληνες, οι οποίοι δεσμεύονται με ιερό όρκο ότι θα αγωνιστούν, για να ελευθερώσουν το σκλαβωμένο γένος τους.

http://ebooks.edu.gr/

Το κρυφό σχολειό

Epanastasi 1821 4

Την εποχή που οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους, σε μερικά μέρη, ίσως, δεν ήταν εύκολο τα Ελληνόπουλα να μαθαίνουν γράμματα.  Σχεδόν όλοι ήταν αγράμματοι και δεν υπήρχαν σχολεία.
Γι΄ αυτό τα παιδιά πήγαιναν κοντά σε παπάδες  που τα βοηθούσαν και κάποιες φορές έκαναν κρυφά μάθημα σε εκκλησίες και μοναστήρια.
Αυτό ήταν το Κρυφό Σχολειό.
Epanastasi 1821 5
Πηγη: https://xromatistitaxi.blogspot.com

Ένα padlet για την 25η Μαρτίου

Μετάβαση στο padlet.com

 

Οι αγωνιστές του 1821

Χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες, γνωστοί και άγνωστοι, αγωνίστηκαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, δίνοντας και τη ζωή τους ακόμη. Ήταν πολεμιστές, οπλαρχηγοί, ναυτικοί, δάσκαλοι. Η ιστορία τούς έγραψε με τεράστια γράμματα για την προσφορά, το θάρρος, την τόλμη, την πυγμή και την ψυχική τους δύναμη.
Πατήστε εδώ για να γνωρίσετε καλύτερα κάποιους από αυτούς
Epanastasi 1821 6
Πηγή εικόνας https://xromatistitaxi.blogspot.com

Οι ήρωες της Επανάστασης ζωντανεύουν….. στα παρακάτω βίντεο

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του Εκφοβισμού

IMG 20230313 155106

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

“Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης”…αυτό έλεγαν τα παιδιά στο σχολείο του Όλιβερ επειδή δεν του άρεσε να παίζει μπάλα, του άρεσε να διαβάζει βιβλία, να τραγουδάει, να μεταμφιέζεται και να χορεύει…Κάποτε του άρπαξαν τα καινούρια γυαλιστερά παπούτσια του χορού, τα πετούσαν ο ένας στον άλλο και τον περιγελούσαν. Όταν τα κορίτσια πήραν το μέρος του, τα αγόρια έγραψαν στον τοίχο του σχολείου “Ο Όλιβερ Μπάτον είναι φλούφλης”…και τον κορόιδευαν κάθε μέρα! Εκείνος, όμως, εξακολουθούσε να εξασκείται στον χορό και δήλωσε συμμετοχή σε διαγωνισμό ταλέντων. Οι γονείς του ήταν πολύ περήφανοι για τον Όλιβερ, πίστευαν σε αυτόν, τον ενθάρρυναν να συνεχίσει και παρόλο που δεν κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο, καταχειροκροτήθηκε από όλους. Το δικό του βραβείο ήταν μια βόλτα για πίτσα…κι ένιωθε χαρούμενος. Μα την επόμενη μέρα δεν ήθελε να πάει σχολείο από φόβο μήπως τα αγόρια γελούσαν μαζί του. Ωστόσο, στον τοίχο του σχολείου αυτή τη φορά τα αγόρια έγραφαν ¨Ο Όλιβερ Μπάτον είναι αστέρι” και όλοι τον θαύμαζαν για το θάρρος και το ταλέντο του στον χορό!

Με αφορμή την προβολή της ιστορίας του Όλιβερ, οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης συζήτησαν για το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, ενημερώθηκαν για τις μορφές που μπορεί αυτό να πάρει, λεκτικό, σωματικό ή διαδικτυακό και μοιράστηκαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης. Κατανόησαν ότι πρέπει να ορθώνουν το ανάστημά τους, να κρατούν όλοι την ίδια στάση και να μην επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα στο σχολικό τους περιβάλλον. Ζωγράφισαν και έγραψαν τις σκέψεις τους έχοντας εργαστεί ομαδικά. Κατέληξαν στο σύνθημα “Όχι στη βία, ναι στη φιλία”!