Αναστολή Λειτουργείας Ειδικού Δημοτικού Σχολείου

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες

Σας ενημερώνουμε ότι αναστέλλεται η λειτουργία μας μετά την απόφαση του Δημάρχου, προκειμένου να γίνουν κάποιες αναγκαίες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο. Όλοι προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε το σχολικό περιβάλλον.

Καλή συνέχεια και πάντα με υγεία

https://blogs.sch.gr/1dimepam/files/2020/11/Αναστολή-λειτουργίας-Ειδικού-Δ.-Σ.-Ν.-Μάκρης.pdf

Μαθαίνω για τον covid-19

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες

Βρισκόμαστε ήδη στο 2ο κύμα πανδημίας και για το λόγο αυτό κρίνουμε αναγκαίο να μοιραστούμε μαζί σας όλες τις οδηγίες που μας έχουν έρθει από τον ΕΟΔΥ, για τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε για την ασφάλειά μας. Ευχόμαστε να τα καταφέρουμε, γιατί όπως γνωρίζετε, στο σχολείο μας δεν είναι εύκολο για όλα τα παιδιά να τηρούν το πρωτόκολλο ατομικής προστασίας και υγιεινής. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας για ιδιαίτερη μέριμνα από το κράτος, με σημείο αιχμής το συχνό έλεγχο με τεστ  στο προσωπικό του σχολείου, με στόχο να προληφθεί οποιαδήποτε διασπορά που μπορεί να μας βλάψει ανεπανόρθωτα.

Καλή συνέχεια με δύναμη. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

https://blogs.sch.gr/1dimepam/files/2020/10/1_Checklist-ΓΙΑ-ΓΟΝΕΙΣ-ΠΕ_ΔΕ-3.pdf

https://blogs.sch.gr/1dimepam/files/2020/10/7-Οδηγι-ες-μα-σκας-για_-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.pdf

https://blogs.sch.gr/1dimepam/files/2020/11/COVID_δημοτικα_οδηγιες-Αύγουστος-2020.pdf

https://blogs.sch.gr/1dimepam/files/2020/10/4_Πως-μιλαω-σε-παιδια-και-εφηβους-για-COVID-ΠΕ_ΔΕ-1.pdf

https://blogs.sch.gr/1dimepam/files/2020/10/3_Checklist-για-μαθητες-ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ.pdf

 

Εσωτερικός Κανονισμός 2022-2023

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΜΑΚΡΗΣ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

1.Το σχολείο μας λειτουργεί τις ημέρες που είναι εργάσιμες για τα σχολεία.

  1. Το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές/τριες διαρκεί από 8:15 έως 13:15 και στη συνέχεια ακολουθεί το ΟΛΟΗΜΕΡΟ για τα παιδιά που έχουν αιτηθεί οι γονείς τους και το οποίο λήγει στις 16:00.

ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

  1. Στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο εγγράφονται μαθητές/τριες από το έκτο (6ο) έτος της ηλικίας τους και δύνανται να φοιτούν μέχρι το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος . Οι μαθητές μας εντάσσονται σε τάξεις μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και για το σκοπό λειτουργούν προκαταρκτικές ή Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.
  2. Ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, εφαρμόζεται διαφοροποιημένο το αναλυτικό πρόγραμμα της Γενικής Εκπαίδευσης ή το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής ή ένα μεικτό σύστημα των ανωτέρω προγραμμάτων. Ο αριθμός των μαθητών/τριών σε κάθε τμήμα των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων ορίζεται κατ’ ελάχιστον τέσσερις (4) έως κατ’ ανώτατο όριο επτά (7) μαθητές/τριες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός μπορεί να μειωθεί με κατώτατο όριο τους τρεις (3) μαθητές/τριες ανά τμήμα.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  1. Η προσέλευση των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8:00 έως 8:15
  2. Πριν τις 8:00 π.μ. απαγορεύεται η είσοδος στο Σχολείο και επιτρέπεται μόνο στους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό. Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να εισέρχονται στο χώρο του σχολείου μόνο κατά τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες επικοινωνίας με τους/τις εκπαιδευτικούς, καθώς και για τις συναντήσεις/ενημερώσεις που προγραμματίζονται τακτικά από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου.

7.Η αναίτια είσοδος-έξοδος τρίτων προσώπων (πλην των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών) στο σχολείο δεν επιτρέπεται. Σε περιπτώσεις που απαιτείται είσοδος τρίτων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιούνται εντός του σχολικού χώρου, αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

  1. Αφού χτυπήσει το κουδούνι στις 8:15 η κεντρική είσοδος κλείνει (περίπου στις 8:20) και κλειδώνει για την επίτευξη ασφάλειας και γενικότερα για να μη προκαλείται αναστάτωση στη λειτουργία του σχολείου και διακόπτονται οι όποιες εκπαιδευτικές και διδακτικές δράσεις.
  2. Μαθητές που τυχόν έχουν καθυστερήσει παραπάνω από το προβλεπόμενο χρονικό όριο, θα επικοινωνούν με τη διεύθυνση του σχολείου προκειμένου να εισέλθουν.

11.Στις 13:15 ανοίγει η κεντρική είσοδος για την παραλαβή και αποχώρηση των μαθητών. Οι μαθητές κατά το πλείστον αποχωρούν από το σχολείο ή με τα σχολικά λεωφορεία . Οι γονείς που παραλαμβάνουν μόνοι τους τα παιδιά τους, περιμένουν να παραλάβουν τα παιδιά τους με απόλυτη τάξη και ησυχία, όπως αυτή είναι προγραμματισμένη από τους εφημερεύοντες. Οι γονείς που επιθυμούν  να μιλήσουν με τη διεύθυνση, και πάλι θα περιμένουν εκτός του κτιρίου μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου μαθητή από αυτό.

  1. Σε περίπτωση ειδικών λόγων (π.χ. ιατρικές εξετάσεις ή άλλη επείγουσα περίπτωση) μπορεί ο μαθητής να προσέλθει στο σχολείο αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατό, μετά όμως από άδεια της διεύθυνσης του σχολείου. Επίσης επιτρέπεται να φύγει κάποιος μαθητής από το σχολείο μόνο για σοβαρούς λόγους (π.χ. ξαφνική ασθένεια), ύστερα από ενημέρωση του εκπαιδευτικού της τάξης του, την άδεια από τη διεύθυνση του σχολείου και αφού ειδοποιηθούν οι γονείς – κηδεμόνες του, ώστε οι ίδιοι να τον παραλάβουν και να καταθέσουν σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

  1. Η συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό(ενημέρωση – επικοινωνία) γίνεται σε καθορισμένες μέρες και ώρες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και σε έκτακτη περίπτωση γίνεται αφού προηγηθεί τηλεφωνική ή με άλλο τρόπο ενημέρωση της διεύθυνσης, ώστε να επιτραπεί η είσοδός τους στο σχολείο. Το Σχολείο δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και την εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς, καθότι η οποιαδήποτε πρόοδος των μαθητών επιτυγχάνεται μόνο με τη βοήθεια της οικογένειας.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

  1. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν σε προκαθορισμένο προαύλιο. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζεται από τους εφημερεύοντες δασκάλους ο χώρος παραμονής των μαθητών, κατά τάξη, σε αντίστοιχο μέρος των διαδρόμων. Κανένας μαθητής και για κανένα λόγο δε μένει μέσα σε αίθουσα μόνος του. Τις ημέρες αυτές εφημερεύει όλο το προσωπικό.
  2. Για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές την ώρα του διαλείμματος, απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο και στους διαδρόμους.
  3. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα, οι μαθητές περιμένουν τον εκπαιδευτικό να τους συνοδέψει στην τάξη. Σε καμιά περίπτωση δεν προσέρχονται στις τάξεις μόνοι τους και χωρίς επίβλεψη.
  4. Οι γονείς και οι κηδεμόνες που έχουν δηλώσει ότι μόνοι τους θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, υποχρεούνται να τα παραλαμβάνουν έγκαιρα κατά τις ώρες αποχώρησης και όπως αυτές αναγράφονται παραπάνω (υπόψη ότι επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση στην παραλαβή του μαθητή την ώρα που πρέπει τόσο από το σχολείο όσο και από τα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης με τα σχολικά λεωφορεία/ ταξί, αποτελεί ποινικό αδίκημα (παραμέληση ανηλίκου) και τυχόν ατύχημα κατά την επιστροφή του μαθητή στο σπίτι χωρίς συνοδό, αποτελεί, επίσης, ποινικό αδίκημα (έκθεση του παιδιού σε κίνδυνο από πλευράς των γονέων/κηδεμόνων).

ΜΑΘΗΤΕΣ – ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

  1. Το Σχολείο αποτελεί το φυσικό χώρο αγωγής και μάθησης, γιατί ακριβώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις συγκεκριμένης και οργανωμένης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της αγωγής. Γι’ αυτό η συμμετοχή των μαθητών πρέπει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική. Η ελλιπής φοίτηση των μαθητών, και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, υπονομεύει την επιδιωκόμενη σταθερότητα και δυσχεραίνει την πρόοδό τους. Η φοίτηση των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικό Σχολείο), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική (για τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία μέχρι το 14ο έτος της ηλικίας).
  2. Σε περιπτώσεις απουσίας μαθητών άνω των δύο ημερών, θα πρέπει να ενημερώνεται το σχολείο για το λόγο της απουσίας. Σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας λόγω ασθενείας κατά την επάνοδο του μαθητή στο σχολείο απαιτείται ιατρική βεβαίωση.
  3. Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενημερωμένου Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή – σύμφωνα με το έντυπο που ορίζεται από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – που έχει διάρκεια δύο χρόνια. Στις περιπτώσεις που υπάρχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το σχολείο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ & ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  1. Οι Εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των αρχών της ειδικής παιδαγωγικής, αλλά και για την ασφάλεια των μαθητών. Θα πρέπει να ενημερώνουν τη διεύθυνση του σχολείου για κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με τη λειτουργία της τάξης τους και του σχολείου. Κατά την εφημερία τους και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εφημερεύοντες, θα πρέπει να έχουν την επίβλεψη όλου του χώρου που βρίσκονται οι μαθητές και να παρεμβαίνουν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσουν.

ΓΟΝΕΙΣ – ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

  1. Για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μας μονάδας είναι αναγκαίο να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές και να ενημερώνονται για τα θέματα λειτουργίας της.
  2. Θα πρέπει να προσκομίζουν και να επιδεικνύουν κάθε έγγραφο που είναι απαραίτητο για τη φοίτηση του μαθητή στο σχολείο και οφείλουν να γνωστοποιούν στον εκπαιδευτικό της τάξης και στη διεύθυνση κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή ή οποιαδήποτε αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στη φοίτησή του,
  3. Φροντίζουν για την προετοιμασία των μαθημάτων και την επιπλέον άσκηση του παιδιού τους στο σπίτι, για την ευπρεπή εμφάνισή του στο σχολείο, για την ατομική του υγιεινή (τηρούν τους κανόνες καθαριότητας), για την προμήθεια δεκατιανού (η προμήθεια γίνεται από το σπίτι και με ευθύνη των γονέων, καθότι το σχολείο δεν διαθέτει κυλικείο) και για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και θετικής στάσης του για το σχολείο.

ΓΕΝΙΚΑ

Οι κανόνες  στο σχολείο λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όπως και οι νόμοι στην πολιτική κοινότητα. Η σχολική ζωή είναι καλό να ρυθμίζεται από κανόνες που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο να λειτουργεί ως μια ασφαλής κοινότητα. Όλοι οι μετέχοντες στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, κ.ά) πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητά τους, διότι η ύπαρξή τους εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αποσβένει τους απανταχού κινδύνους και προστατεύει τα δικαιώματα του παιδιού. Κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στην σχολική κοινότητα είναι η ασφάλεια και η πρόοδος των μαθητών, αλλά επιπροσθέτως η υιοθέτηση σημαντικών αξιών και η αφομοίωση καλών πρακτικών συμπεριφοράς, όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του άλλου και ο σεβασμός όλων σε κοινά αποδεκτούς και συμφωνημένους κανόνες.