Τμήμα Θεραπευτικής Ιππασίας στην Καλαμάτα

Η  Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας  Ελλάδος  (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.) που δραστηριοποιείτε στο χώρο της θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας τα τελευταία χρόνια στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης, καθώς  και στον Ιππικό Όμιλο Βορείων Προαστίων τώρα βρίσκεται και στην πόλει της Καλαμάτας.
Η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. Καλαμάτας είναι ένα καινούργιο τμήμα  το οποίο πραγματοποιεί συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας από φέτος τον Σεπτέμβριο στον ιππικό όμιλο Καλαμάτας σε συνεργασια με την Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Αθηνών και με την καθοδήγηση και υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας. Υπεύθυνη της ομάδος είναι η γυμνάστρια ειδικής αγωγής και εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας Κα Αναστασία Μιχαλοπούλου.

Οι θεραπευτές της ομάδος είναι όλοι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της αποκατάστασης. Πεποίθηση των ιδρυτών του συλλόγου (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι) είναι,  ότι μόνο με τον τρόπο αυτό, η θεραπευτική ιππασία μπορεί να γίνει μια αυστηρά δομημένη θεραπεία, με δικά της θεραπευτικά πρωτόκολλα και διακριτό το ρόλο του θεραπευτή στην ομάδα αποκατάστασης, μεγιστοποιώντας τα οφέλη από αυτή, εξασφαλίζοντας  την ασφάλεια και την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς.

Τι είναι θεραπευτικη ιππασια?

Η θεραπευτική  ιππασία  είναι  μία δραστηριότητα  η  οποία  χρησιμοποιεί  την κίνηση του αλόγου και την επαφή του ασθενούς μαζί του,  για  να βελτιώσει  νευρολογικές, νοητικές και  αισθητηριακές  δυσλειτουργίες  σε ασθενείς  με  κινητικά  και  νοητικά   προβλήματα. Πρόκειται για μια δομημένη θεραπεία με δικά της θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλά με κοινούς με τις άλλες θεραπείες, στόχους. Οι συμμετέχοντες είναι παιδία και ενήλικες που πραγματοποιούν ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων πάνω στο άλογο που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ημίωρες ατομικές συνεδρίες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της θεραπευτικής ιππασίας και ποια τα σημαντικότερα οφέλη για έναν ασθενή, που παίρνει μέρος στις συνεδρίες?

Οι ενδείξεις αφορούν μια σειρά νευρολογικών αλλά και αναπτυξιακών διαταραχών, όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, οι μυασθένειες, η ημιπληγία, ο αυτισμός, η διάχυτη  αναπτυξιακή διαταραχή (ΔΑΔ) ,διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), η  νοητική υστέρηση,  οι μαθησιακές δυσκολίες, το  σύνδρομο Down κ.α.  Ενώ τα σημαντικότερα οφέλη είναι :   η  ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, η αναχαίτιση των παθολογικών προτύπων κίνησης, η βελτίωση του κινητικού και του οπτικοκινητικού συντονισμού, η  βελτίωση της ισορροπίας ,  η βελτίωση του λόγου, η
προώθηση και βελτίωση της βάδισης, η αύξηση της  συγκέντρωσης και της  προσοχής , η διεύρυνση της αντίληψης και των γνωστικών ικανοτήτων, προώθηση σωστής στάσης σώματος κ.α.

Σε τι διαφέρει από τις μέχρι τώρα  ΄΄κλασικές΄΄  θεραπείες?

Δυο είναι οι παράγοντες που διαφοροποιούν την θεραπευτική ιππασία από τις άλλες θεραπείες: ο πρώτος, είναι ο χώρος που  διεξάγονται οι συνεδρίες,( καθώς, ο ιππικός στίβος  είναι ένας χώρος πλούσιος σε κινητικά, οπτικά και αισθητηριακά  ερεθίσματα) και ο δεύτερος, είναι η μοναδικότητα της κίνησης της λεκάνης του αλόγου η οποία προσφέρετε σαν μια θεραπευτική επιφάνεια η οποία δεν μπορεί να αντιγραφεί στο εργαστήριο και από την οποία μπορούμε να αποκομίσουμε οφέλη που βελτιώνουν την κινητική  κατάσταση του ασθενούς.

Τέλος, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι πολυτιμη για εμας βοηθεια είναι αυτή του Εθελοντή βοηθού θεραπευτικής ιππασίας, για τον λόγο αυτό με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν εμπειρία από ΑμεΑ  μπορούν να δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή στα προγράμματα μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛΦ:6956090332

www.eethiie.com, n.michalopoulou@hotmail.com

Αφήστε μια απάντηση