Διατροφή και Αυτισμός

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟΣ

 

Πετρέα Χριστίνα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Δρ. Αλέξανδρος Αργυριάδης Σχολικός Νοσηλευτής

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μερικά παιδιά με αυτισμό μπορούν να έχουν (υψηλότερες από τον μέσο όρο) ανάγκες για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, λόγω ανισορροπίας στο πεπτικό τους σύστημα που ενδέχεται να επηρεάζει την απορρόφησή τους.

Έχει διαπιστωθεί ότι η καζεϊνη (γάλα) ή η γλουτένη (σιτάρι) επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου δε ορισμένα άτομα με αυτισμό.

Τι είναι όμως ο Αυτισμός;

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Τέτοιες περιπτώσεις παιδιών παρουσιάζουν ελλείμματα στην κοινωνική ανάπτυξη, ιδιόμορφη γλωσσική ανάπτυξη και περιορισμένα στερεότυπα ενδιαφέροντα Ο αυτισμός εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης ταυτόχρονα, γι’ αυτό και ονομάζονται «διάχυτες».

Οι διατροφικές παρεμβάσεις αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο θεραπείας, ενώ στοχεύουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και των
νευροδιαβιβαστών και νευροπεπτιδίων. Σε αυτές περιλαμβάνονται δίαιτες περιορισμού κάποιων συστατικών της διατροφής (όπως γλουτένη και καζεΐνη),διατροφικά συμπληρώματα (π.χ. προβιοτικών, απαραίτητων
λιπαρών οξέων, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών) και συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

(Πάντα ύστερα από συνεννόηση με τον προσωπικό σας ιατρό και διαιτολόγο)

  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σιτάρι
  • Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν καφεϊνη ή μεγάλες ποσότητες γλυκόζης
  • Προσοχή στις κρυφές πηγές γλουτένης που περιέχουν κάποια τρόφιμα
  • Προτιμάτε κρέας, ψάρι, ρύζι, φρούτα, φασόλια, καρύδια και πολλά λαχανικά

– Δημιουργήστε προκαθορισμένα ωράρια γευμάτων με λεπτομερή οπτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν που και ποτέ θα πραγματοποιηθεί το γεύμα αλλά και τι θα περιλαμβάνει.

– Προσφέρετε σημαντική βοήθεια, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα οδοντικά η εντερικά προβλήματα (πονόδοντο, δυσκοιλιότητα), τροποποιώντας τα φάρμακα εκείνα που έχουν ως παρενέργεια τη ελάττωση της όρεξης, και βοηθώντας εκείνους με κινητικά προβλήματα η δυσκολία στην έκφραση και την επικοινωνία με εξειδικευμένο προσωπικό.

– Αναγνωρίστε τις ιδιαιτερότητες του ατόμου ξεχωριστά

– Γίνετε ευρηματικοί στο να βρίσκετε τρόπους που να προκαλούν το ενδιαφέρον των ατόμων αυτών να δοκιμάσουν διαφορετικά φαγητά

Καλό είναι να αφερθεί ότι όσα αναφέρονται παραπάνω δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλο το πλαίσιο των ατόμων με αυτισμό. Πολλές θεωρίες αλλά κι ερευνητικά δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη όχι μόνο ιατρικής παρακολούθησης αλλά κι εξατομίκευσης των αναγκών του κάθε ανθρώπου.

Άλλες θεωρίες και στοιχεία…

  1. Οι ασθενείς που πάσχουν από ASD παρουσιάζουν κάποιες εντερικές <ευαισθησίες>, εμφανίζοντας δυσανεξία στις συγκεκριμένες πρωτεΐνες, η οποία επηρεάζει τόσο τις διανοητικές λειτουργίες όσο και την συμπεριφορά
  2. Επειδή κάποιοι ασθενείς δεν διαθέτουν τα ένζυμα εκείνα που χρειάζονται για να διασπάσουν τα συστατικά αυτών των τροφών, εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.
  3. Τρώγοντας χωρίς ζυμωγόνες ουσίες και ζάχαρη μειώνονται οι ζυμώσεις στο έντερο με αποτέλεσμα τη μείωση των ενοχλημάτων από μέρους του και της δυσανεξίας που εμφανίζουν οι ασθενείς αυτοί.
  4. Τα ω-3 λιπαρά ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων και βελτιώνουν κάποιες εγκεφαλικές λειτουργίες.

 

ΠΗΓΕΣ:

Αλλάξτε Ζωή, Αργυριάδης Α. Εκδ. Δίαυλος, Αθήνα 2011

http://www.vimatizo.gr/

http://openarchives.gr/

http://www.mednutrition.gr

Αφήστε μια απάντηση