ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ (μέρος β΄)

Της Γιαννούκου Γεωργίας, δασκάλας Ειδικής Αγωγής.

Γ. Πρέπει να το υποχρεώνω να τακτοποιεί το δωμάτιό του;

Ένα δωμάτιο υπερβολικά τακτοποιημένο δεν είναι κάτι που πρέπει να εύχεστε. Ο γονέας δεν πρέπει να επεμβαίνει στον τρόπο χρήσης των παιχνιδιών. Πρέπει τα παιδιά να αποφασίζουν αν, για  παράδειγμα, θα πετάξουν τα αυτοκινητάκια πάνω από το γκαράζ αντί να τα αφήνουν να τσουλήσουν στο διάδρομο.

Έτσι, το παιδί μέσα από το φανταστικό παιχνίδι που επινόησε το ίδιο θα ανακαλύψει τον κόσμο χρησιμοποιώντας τη δική του φαντασία και θα γίνει περισσότερο δημιουργικό. Απ’ την άλλη πλευρά, ο γονέας μπορεί να μην επιτρέπει στο παιδί να παίζει σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

  •  Στο δωμάτιο δεν πρέπει να επιβάλλουμε μανιακή τάξη.Ίσως το παιδί να έχει ανάγκη όταν αποκοιμιέται να έχει κοντά του ένα μέρος των παιχνιδιών του, ένα μικρό μέρος του «φανταστικού του κόσμου».
  • Εξηγούμε στο παιδί τα πλεονεκτήματα ενός τακτοποιημένου δωματίου. Σεβόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θέλει να τακτοποιεί το δωμάτιό του, ενώ αν χρειαστεί μπορούμε να το βοηθήσουμε στα βασικά.
  • Μην τακτοποιείτε ή ξεδιαλέγετε τα παιχνίδια του όταν το παιδί λείπει, αλλά μόνο εάν είναι παρόν. Πριν πετάξετε ένα παιχνίδι, ρωτήστε το, και σεβαστείτε τη γνώμη του.

 Δ. Του αρέσουν ελάχιστα φαγητά

  • Είναι φυσιολογικό. Συμβαίνει σε όλα τα παιδιά λίγο πολύ, από 18 μηνών μέχρι 2 ετών, όπου περνούν το «στάδιο του όχι» και ύστερα, από 3 έως 6 ετών, όπου συνήθως έχουν μικρή ποικιλία στις γεύσεις που προτιμούν. Συνήθως με την έναρξη του σχολείου, οι γευστικές τους προτιμήσεις γίνονται πιο πλούσιες.
  • Μη νιώθετε ενοχές. Πολλές φορές οι μητέρες νιώθουν πως είναι οι ίδιες υπαίτιες για τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Απορρίπτουμε τα ξεπερασμένα στερεότυπα όταν οι μητέρες, μη έχοντας επάγγελμα, δραστηριότητες μαγειρεύουν δυο φαγητά την ημέρα.Αντιθέτως, προσέχουμε τα διατροφικά πρότυπα που περνάμε στα παιδιά μας π.χ τρώμε σταθερή ώρα, ποικιλία φαγητών, κάνουμε αυστηρή δίαιτα κ.α.
  •  Μην επιτρέπεται σε γιαγιάδες να σας ενοχοποιούν και μην ακούτε τις φίλες σας που υποστηρίζουν πως τα δικά τους παιδιά τρώνε τα πάντα.

 Εάν παρ’ όλα αυτά το παιδί επιμένει να τρώει μια- δυο τροφές μόνο (π.χ μακαρόνια) επιτρέψτε το του υπό όρους:

  1. Να τρώει πάντα ένα ισορροπημένο γεύμα
  2. Μην το αφήνετε να τσιμπολογάει
  3. Μάθετε του ότι υπάρχουν και άλλες ωραίες τροφές, καταναλώνοντας μπροστά του ή μαζί με τα μακαρόνια βάλτε του και μια κουταλιά ρύζι ή λαχανικά στα πιάτο του.

  Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Δημιουργήστε συνταγές με βάση τα μακαρόνια για να διευρύνετε το διατροφικό του ορίζοντα.

 Σημείωση:

Εάν μαγειρέψατε ένα φαγητό και δεν θέλει καν να το δοκιμάσει μην αντιδράσετε, αλλά αντίθετα μιλήστε του για τις δικές σας προτιμήσεις στα παιδικά σας χρόνια και πέστε του «θα χαιρόμουν να το δοκιμάσεις». Όχι «κάνε μου τη χάρη να το δοκιμάσεις» διότι έτσι τοποθετείται η σχέση σε επίπεδο εκβιασμού, τη βάση μιας χειριστικής συμπεριφοράς.

 

 

Αφήστε μια απάντηση