Η ιστορία της σελήνης σε ένα βίντεο της NASA

Ένα νέο βίντεο της NASA αποτυπώνει την “πολύπαθη” ιστορία της Σελήνης, δείχνοντας πως οι σχηματισμοί του εδάφους της (που είναι και ορατοί με γυμνό μάτι από την Γη), σχηματίστηκαν από πτώσεις μετεωριτών και τόνους καυτού μάγματος που εκτοξεύτηκαν όταν ένας πλανήτης μεγέθους του Άρη συγκρούστηκε με τη Γη. Όλα αυτά πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
 Σύμφωνα με τις θεωρίες, αρχικά η Σελήνη ήταν ένας πλανήτης με εξωφρενικά μεγάλη θερμοκρασία πλημμυρισμένος από ωκεανούς μάγματος, το οποίο όταν στερεοποιήθηκε δημιούργησε ένα ομαλό και ακηλίδωτο έδαφος, ώσπου δεκάδες μετεωρίτες που περιπλανιόνταν ανάμεσα στους νεοσχηματισμένους πλανήτες προκάλεσαν τους κρατήρες που βλέπουμε σήμερα.
 Το βίντεο διάρκειας τριών λεπτών δημιουργήθηκε με υλικό που έχει συλλέξει ο δορυφόρος LRO και βγήκε στη δημοσιότητα, στις 20/2/12,  με αφορμή την συμπλήρωση 1000 ημερών από τη λειτουργία του.

«Παιχνίδι και Μαθηματικά»

6ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» στο πλαίσιο του περιοδικού «ο μικρός Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τους

μαθητές της…Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης  

Συμμετέχουμε και τα θέματα που μας έστειλε η Μαθηματική Εταιρεία είναι αυτά:

Ε τάξης

Στ τάξης

και οι απαντήσεις – λύσεις…

Λύσεις Ε

Λύσεις Στ

Καλή επιτυχία στους μαθητές μας 🙂

Europeana

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana για τον πολιτισμό της Ευρώπης, συγκεντρώνει σε μια πολύγλωσση δικτυακή πύλη, ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.
Η Europeana φέρνει πολιτιστικά πιο κοντά τους λαούς, αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα τους και κάνει πολύτιμο και σπάνιο υλικό, ελεύθερα προσβάσιμο.

Τρεις τύποι διαδικτυακών επιθέσεων

Ο ειδικός στο ηλεκτρονικό έγκλημα Μίκο Χαϊπόνεν μας αναπτύσσει τους τρεις τύπους διαδικτυακών επιθέσεων στην ιδιωτικότητά και τα δεδομένα μας — και μόνο οι δύο τύποι θεωρούνται εγκλήματα.

Μουσική διαμάχη για τον «αριθμό π»

Συχνά οι μουσικοί κατηγορούν ο ένας τον άλλο για κλοπή και αντιγραφή του έργου τους, αλλά πόσες φορές αφορμή για τέτοιες διαφωνίες είναι μια μαθηματική σταθερά; Κάτι τέτοιο συνέβη στιςΗΠΑ, με δύο μουσικούς να διεκδικούν την «πατρότητα» της μουσικής «μετάφρασης» του αριθμού π.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε ότι η σχέση μαθηματικών και μουσικής είναι ιδιαίτερα στενή. Ο συνθέτης και μαθηματικός David Cope υποστηρίζει άλλωστε πως «κάθε μαθηματική ακολουθία μπορεί να
μεταφραστεί σε έναν αλγόριθμο, ικανό να παράξει μουσική». Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Michael Blake, μαθηματικός και μουσικός από το Όρεγκον, που πριν ένα χρόνο ανέβασε στο YouTube την σύνθεση «What Pi Sounds Like» («Πώς ηχεί το π;»).

Συνέχεια ανάγνωσης

Π.Ε.Α.Π.

Στο χώρο αυτό παρουσιάζονται οι δραστηριότητες για μαθητές της Α΄ και της Β΄ Δημοτικού σε κάθε έναν από τους πέντε κύκλους μάθησης όπως αυτοί προβλέπονται στο ΠΕΑΠ. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε κύκλο, θα πλοηγηθείτε στις αριθμημένες δραστηριότητες κάθε κύκλου, με τη σειρά που προτείνεται να γίνουν στην τάξη. Για κάθε δραστηριότητα θα βρείτε μια σύντομη περιγραφή, οδηγίες για το μάθημα, καθώς και το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό (π.χ. εικόνες, φωτογραφίες, ηχητικό αρχείο με τραγουδάκια, ρίμες, ιστορίες, κτλ.). Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε έντυπης μορφής εκπαιδευτικά πακέτα, με συνοδευτικό CD. Το πακέτο της Α΄ Δημοτικού αναμένεται να είναι διαθέσιμο το σχολικό έτος 2011-2012 και το πακέτο της Β’ Δημοτικού το σχολικό έτος 2012-2013.

Συνέχεια ανάγνωσης

Cliplets…δημιουργήστε τα δικά σας Cinemagraphs

Εκτός από τα γνωστά προϊόντα της, η Microsoft συχνά-πυκνά πειραματίζεται με εξειδικευμένες, μικρές εφαρμογές τις οποίες, συνήθως, διαθέτει δωρεάν. Μια από αυτές είναι και το Cliplets, που σας επιτρέπει να πάρετε μικρά κλιπάκια βίντεο και να τα μετατρέψετε σε στατικές εικόνες στις οποίες κινούνται μόνο συγκεκριμένα σημεία – κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τα, αρκετά γνωστά πλέον, cinemagraphs.

Πιο συγκεκριμένα, το Cliplets είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για Windows που ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη υποστήριξη για αυτό από τη Microsoft. Παρόλα αυτά, είναι πλήρως λειτουργικό και δεν αποκλείεται να αποτελεί ήδη τον ευκολότερο δωρεάν τρόπο για να δημιουργήσετε ένα είδος cinemagraph ακόμη και από βίντεο που έχετε τραβήξει οι ίδιοι.

Συνέχεια ανάγνωσης

25 Μαρτίου 1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που άρχισαν από τον 15ο αιώνα.

"Η κατάληψη του κάστρου των Σαλώνων 1821", Louis Dupré (1825)

«Ο Πατριάρχης Γρηγορίος Ε΄ συρόμενος στην αγχόνη», Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα

«Ο Πατριάρχης Γρηγορίος Ε΄ συρόμενος στην αγχόνη», Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα

Προετοιμάστηκε από τη Φιλική Εταιρία τα μέλη της οποίας δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Στην επιτυχία της συνέβαλε και το κίνημα του Ελληνικού Διαφωτισμού που αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα. Στις περιοχές που επαναστάτησαν συγκαταλέγονται η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, περιοχές της Μακεδονίας και η Κύπρος. Παρά την προσπάθεια καταστολής από τη πλευρά του Σουλτάνου, η επανάσταση κατάφερε να επιζήσει οδηγώντας μετά από μία σειρά διεθνών συνθηκών μεταξύ 1827 και 1832 στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Η Ελληνική επανάσταση υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού.

Δεν είναι υπερβολή, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο θαύμα για την Eλληνική Επανάσταση του 1821. Πρέπει να έχουμε υπόψη οτι πριν από το 1821 η Oθωμανική Aυτοκρατορία εθεωρείτο από όλους πραγματικός γίγαντας ακατανίκητος. H Eυρώπη έτρεμε το Σουλτάνο. Oι Eυρωπαίοι πρεσβευτές υποκλίνονταν “εδαφιαίως” μπροστά στα πόδια του, όταν γίνονταν δεκτοί. Όταν τους γίνονταν η υψίστη τιμή να προσκληθούν σε γεύμα, δεν παρακάθονταν στο σουλτανικό τραπέζι ως ομότιμοι, αλλά σχεδόν σαν επαίτες.

Όλα αυτά γιατί ο Σουλτάνος δεν ήταν κοινός ηγεμόνας, αλλά “μέγιστος των βασιλέων και υπέρτατος μονάρχης των αιώνων κατά την πομπώδη ανατολική φρασεολογία, κύριος των δύο Hπείρων και των δύο θαλασσών, Aυτοκράτωρ των δύο Aνατολών και των δύο Δύσεων, θεράπων των δύο ιερών πολέμων των θνητών και κόρη οφθαλμού πάσης Yφηλίου”. Ίλιγγος και δέος θα κυρίευε τον νου και την ψυχή εκείνου, ο οποίος θα ήθελε να αναμετρήσει, με τα κριτήρια, του ψυχρού λογισμού, το κίνημα, που επρόκειτο να επιχειρηθεί.

Όμως η Iστορία των Eλλήνων δεν έχει γραφτεί ποτέ με το διαβήτη των καλών υπολογισμών, αλλά με τη φλόγα της πίστης στο θαύμα. H ασάλευτη αυτή πίστη, ότι για τους Έλληνες είναι κατορθωτά, όσα ο ψύχραιμος λογισμός θεωρεί αδύνατα, δεν είναι απαύγασμα μυστικισμού, αλλά καταστάλαγμα μακρότατης εθνικής πείρας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Παλιοί Χάρτες online

Δημιουργία του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, το Old Maps Online είναι μια υπηρεσία που κάνει ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά της: περιλαμβάνει παλιούς χάρτες από διάφορες γωνιές του

διαδικτύου και σας επιτρέπει να τους εντοπίσετε εύκολα, μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον. Πρακτικά, το Old Maps Online δεν είναι τίποτα άλλο από μια συλλογή από links, τοποθεσίες και μεταδεδομένα για πάνω από 60.000 ιστορικούς χάρτες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Φωτόδεντρο

Το Φωτόδεντρο είναι το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του «Ψηφιακού Σχολείου» για να αποτελέσει το κεντρικό σημείο πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση