ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

 

Αγαπητοί γονείς ,

Με την παρούσα επιστολή το Σχολείο μας θα ήθελε να σας ενημερώσει για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη), λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικών και εκπαιδευτικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ,με την πανδημία covid-19.

«Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες , έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας – χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευσης , ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη».( Οδηγίες για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 20-3-2020 ).

Η διαδικασία υλοποιείται ήδη από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά:

Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Στο πλαίσιο αυτό , το Σχολείο μας με τεχνολογικά εργαλεία τα mail των γονιών ,την ιστοσελίδα του Σχολείου και τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες e class και eme ,που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας και έχει επιλέξει κάθε εκπαιδευτικός, βρίσκεται σε επαφή και επικοινωνία με τους μαθητές του ,ασύγχρονα δηλ .σε διαφορετικό χώρο από τον δάσκαλο-α του και σε χρόνο που επιλέγει ο μαθητής –τρια να εργαστεί .

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας θα βρείτε τις ηλεκτρονικές τάξεις όλων των εκπαιδευτικών στις οποίες παρακαλούμε να συνδεθείτε και να εγγραφείτε με τους λογαριασμούς που έχετε ήδη φτιάξει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προκειμένου να συμμετέχετε και να παίρνετε το υλικό που ανεβαίνει εκεί. Μαθητές που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν πρόσβαση παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τη Δ/νση του σχολείου.

Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet.

Αυτή αφορά στην απευθείας επικοινωνία του εκπαιδευτικού με τον μαθητή-τρια και γίνεται μέσω μέσω της εφαρμογής cisco webex meetings , που μπορεί ο μαθητής να συνδεθεί διαδικτυακά και τηλεφωνικά. Η διαδικασία της σύνδεσης είναι απλή πατώντας πάνω στο σχετικό λινκ που θα σας σταλεί από τον εκπαιδευτικό και γίνεται αυτόματη σύνδεση. Σχετικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από το Υπουργείο Παιδείας προτείνεται ο συνδυασμός στη χρήση της με την ασύγχρονη (πλατφόρμες eclass, eme).

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί τηλεδιάσκεψη θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι χρειάζεται η παρουσία κάποιου ενηλίκου για να βοηθήσει στη σύνδεση. Επίσης αναφέρουμε ότι απαγορεύεται η καταγραφή μέσω εικόνας ή βίντεο οποιασδήποτε στιγμής της τηλεδιάσκεψης γιατί άπτεται προσωπικών δεδομένων και παράλληλα αποτελεί ποινικό αδίκημα. Θα θέλαμε λοιπόν σε περίπτωση που το παιδί σας πρόκειται να συμμετάσχει σε κάποια τηλεδιάσκεψη στο μέλλον να εποπτεύσετε τη διαδικασία και να διασφαλίσετε ότι δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε καταγραφή και διαμοιρασμός του συγκεκριμένου υλικού.

Τέλος αναφέρουμε ότι η κάμερα δε θεωρείται απαραίτητη, μιας και η ενεργοποίηση του βίντεο κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης καταναλώνει όγκο δεδομένων και το σύστημα θα επιβαρύνεται. Αρκεί τα παιδιά να μπορούν να έχουν ήχο για να μιλούν και να ακούν τον εκπαιδευτικό. Αν κάποιο παιδί δε διαθέτει εξοπλισμό μπορεί να συμμετέχει και μέσω τηλεφωνικής κλήσης. Για να κλείσουμε σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας τόσο η χρήση της πλατφόρμας eme, eclass, όσο και της εφαρμογής cisco webex meetings δε θα απαιτεί σπατάλη δεδομένων.

Κατανοούμε ότι, δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι μαθητές μας πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω μη σύνδεσης στο διαδίκτυο, ή μη πρόσβασης σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό κλπ., κάτι που μας στενοχωρεί και μας προβληματίζει. Παρακαλούμε όμως όποιος μαθητής/μαθήτριά μας αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα στο να λαμβάνει υλικό από το σχολείο να επικοινωνεί με τη δ/νση του σχολείου προκειμένου να βρεθεί ο προσφορότερος τρόπος για την επίλυσή του.

Είμαστε πάντα κοντά σας και εργαζόμαστε διαρκώς για το καλύτερο των παιδιών του Σχολείου μας.

Με εκτίμηση

Ο Σύλλογος διδασκόντων

1ου Δημοτικού Ασπροπύργου