3 Δεκεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες

3 Δεκ 2012

Η 3 η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θα πρέπει να αποτελεί για όλους μας ημέρα προβληματισμού και περισυλλογής.

Η φετινή ημέρα έχει θέμα: «Αίρουμε τα εμπόδια για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμη σε όλους»

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους.
Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. (Δείτε εδώ)

Τα άτομα με αναπηρία διαθέτουν χαρίσματα και ταλέντα τα οποία αναδεικνύονται μέσα από την δημιουργικότητά τους σε πολλούς τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πολιτική και θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης και δίκαιης μεταχείρισης.

Οφείλουμε όλο το χρόνο να θυμόμαστε τα άτομα με «ιδιαίτερες ικανότητες» , να τους δείχνουμε την αγάπη, το σεβασμό και την στοργή. Επίσης θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε για ανάληψη ενεργών ρόλων σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Με το βλέμμα στραμμένο στα δικαιώματα και στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ας αξιώσουμε ισότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Δείτε ακόμη:

http://www.disabled.gr/lib/

http://www.specialeducation.gr/frontend/index.php


Ενέργειες

ΠληροφορίεςΑφήστε μια απάντηση