1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας

To blog του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας

ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Μάι 201611

Τμήμα Ε1 του 1ου Δημ. Σχ. Αίγινας: Στα πλαίσια των μαθημάτων της ιστορίας και των θρησκευτικών αλλά και σε ώρες της Ε.Ζ. είχαμε την ευκαιρία φέτος να ασχοληθούμε με τη βυζαντινή τέχνη. Φτιάξαμε κολλάζ και ζωγραφίσαμε. Είδαμε παρουσιάσεις για τα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, το Άγιο Όρος, τις Κατακόμβες και πολλά άλλα και συζητήσαμε πάνω σ’ αυτά.

   Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την εκκλησία της Παναγίτσας, όπου ξεναγηθήκαμε από τον εφημέριο π. Νικόλαο Γαρυφάλλου και να μάθαμε πολλά πράγματα τόσο για την ιστορία του ναού όσο και για τα εκκλησιαστικά αντικείμενα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ως αντικείμενα τέχνης. Αργότερα θα επισκεφτούμε και την Όμορφη Εκκλησία της Αίγινας, για να δούμε τις σημαντικότατες, αν και φθαρμένες, αγιογραφίες της.

   Έπειτα επικεντρώσαμε την προσοχή μας στην τέχνη του ψηφιδωτού και ανακαλύψαμε έναν πραγματικά γοητευτικό κόσμο. Ξέρετε ότι τελευταία ανακαλύφθηκε ψηφιδωτό περίπου 6000 ετών στα Μάλια της Κρήτης; Ωστόσο η τέχνη αυτή αναπτύχθηκε κατά τα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια.

   Η δασκάλα μας προετοίμασε για μας δύο παρουσιάσεις ppt με θέματα: α) το Μουσείο Μπαρντό της Τυνησίας, το καλύτερο μουσείο ψηφιδωτών στον κόσμο και β) τα ψηφιδωτά της Ελλάδας (και όχι μόνο). Τις απολαύσαμε και συζητήσαμε πάνω σε αυτές.

Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net

   Αλλά το πιο ωραίο απ’ όλα ήταν η επίσκεψή μας στο σπίτι – εργαστήριο της εικαστικού – ψηφιδογράφου κ. Βάσως Φλώρου, στους Αγίους της Αίγινας. Εκείνη μας μίλησε πολύ όμορφα και μας ξενάγησε στο μαγικό κόσμο της τέχνης της, ενώ μας έφερε σε άμεση επαφή με τη δουλειά της, δείχνοντάς ένα σωρό υλικά, εργαλεία, βιβλία και έργα με διάφορα θέματα. Είδαμε τη σύγχρονη εκδοχή της ψηφιδογραφίας, μέσα από την εμπειρία και τη δημιουργία της.

Δείτε το στο slideshare.net

 

   Και να μην το ξεχάσουμε, όταν επιστρέψαμε στην τάξη, δημιουργήσαμε κι εμείς τα δικά μας χαρτο – ψηφιδωτά, ενώ μερικοί επιχειρήσαμε να φτιάξουμε ψηφιδωτή τη χελωνίτσα (σχέδιο δικό της), που μας χάρισε, χρησιμοποιώντας βότσαλα από τη θάλασσα.

   Ήταν μια ευχάριστη και ιδιαίτερη εμπειρία για μας και θέλουμε να τη μοιραστούμε μαζί σας.

   Η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού μας προγράμματος θα γίνει με την επίσκεψή μας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο και θα σας παρουσιάσουμε με ppt .         

 

                                                                Οι μαθητές και μαθήτριες   του τμήματος Ε1

                                                                                   και η δασκάλα τους Άννα Ρόδη

 

από κάτω από: εκπαιδευτικά προγράμματα| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΨΗΦΙΔΩΤΑ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό

Τι ώρα είναι;

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
European Radio Logo


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων