Το ιστολόγιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς 1st dimotiko Agria's blog

Ό,τι αφορά τη Σχολική μας κοινότητα είναι εδώ!

Τοιχογραφίες στο Σχολείο μας

Απρ 201320

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της διεύθυνσης του Σχολείου και της Σχολικής Επιτροπής καταφέραμε να εντάξουμε το σχολείο μας στο πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά κτίρια» που υλοποιεί η ομάδα URBANACT (πρώην Carpe Diem) http://www.carpe-diemact.gr/site/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1&lang=el

υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η δυσκολία της προσπάθειάς μας αποδεικνύεται από το ότι μόνο ένα σχολείο από το Δήμο Βόλου μπορεί να ενταχθεί ετησίως στο πρόγραμμα.

Στην ομάδα συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Αθήνα και το Βόλο, που αμείβονται συμβολικά για τα έξοδά τους.

Σκοπός των προσπαθειών μας ήταν αφενός να δοθεί μία «λύση» στη βορεινή πλευρά του Σχολείου (Ρ. Φεραίου) που «ταλαιπωρείται» με ντουβαρομοντζούρες, συνθήματα, βρισιές, άσεμνα σχέδια κτλ. η οποία και να βαφόταν θα είχε την ίδια τύχη, όπως άλλωστε δυστυχώς πολλά σχολεία της χώρας μας και αφετέρου να προσφέρουμε στα παιδιά και στην τοπική κοινωνία μία εικαστική παρέμβαση που θα ομορφύνει την καθημερινότητά τους, θα εξάπτει τη φαντασία τους και θα προκαλεί το διάλογο πάνω σε εικαστικά ζητήματα.

Επίσης θα δοθούν σεμινάρια στα παιδιά και  η ευκαιρία στα παιδιά της Ε΄και  Στ΄ τάξης να φιλοτεχνήσουν εντός του προαυλίου με τη βοήθεια των καλλιτεχνών, δίνοντάς τους την ευκαιρία για  βιωματική επαφή με μία σύγχρονη μορφή τέχνης, που δεν ζει κλεισμένη στα μουσεία και τις γκαλερί, αλλά απευθύνεται σε όλους.

Ως θεματογραφία επιλέχθηκε η θάλασσα και τα σχέδια είναι αποκλειστικής επιλογής των καλλιτεχνών (αποτελεί όρο του προγράμματος – συμφωνίας με τους καλλιτέχνες), τα οποία όπως κάθε έργο τέχνης δεν είναι δυνατό να αρέσει σε όλους.

Τα έξοδα των καλλιτεχνών θα καλυφθούν αποκλειστικά από τα λειτουργικά έξοδα του Σχολείου (με την έγκριση της Σχολικής Επιτροπή) χωρίς επιπλέον επιχορήγηση από το Δήμο, ενώ χρώματα και σκαλωσιές καλύπτονται από χορηγούς του προγράμματος.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων που ανέλαβε την απαραίτητη προετοιμασία των τοίχων (σοβατίσματα).

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ομάδας καλλιτεχνών:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

URBANACT

«ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ» / ΒΟΛΟΣ, 2013

ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΑΣ

Διάρκεια: 22.04 – 10.05 2013

Αγαπητοί φίλοι-ες

Η ομάδα Urbanact  υλοποιεί το πρόγραμμά της, «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια» με την αιγίδα του Δήμου Βόλου-Αντιδημαρχία Παιδείας και την υποστήριξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς.

Οι δημόσιες τοιχογραφίες  θα πραγματοποιηθούν στις εξωτερικές επιφάνειες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς με θεματική τη «Θάλασσα».

Η ενέργεια αποτελεί συνέχεια των δράσεων της ομάδας μας για την προώθηση της τέχνης της δημόσιας τοιχογραφίας στο νομό Μαγνησίας και ιδιαίτερα στην πόλη του Βόλου με την εθελοντική συμμετοχή νέων καλλιτεχνών.

Η ομάδα μας με τις τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν πέρσι στα ψαράδικα στο Λιμάνι του Βόλου καθιερώνει πλέον μια φορά το χρόνο, την περίοδο πριν το Πάσχα, τη δημιουργία τοιχογραφιών σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και των όμορων δήμων με την συμμετοχή και φιλοξενία επώνυμων Ελλήνων urbanartists καλλιτεχνών από το Βόλο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για φέτος στην συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν οι Same84, Βασίλης Μαρκοσιάν και Κων/νος Δαμουλάκης (Jamer) από Αθήνα και οι Σταμάτης Λάσκος (Sive) και Κροκο από τον Βόλο.

Οι τοιχογραφίες υλοποιούνται ζωντανά μπροστά στο κοινό, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει την όλη διαδικασία και να συζητήσει με τους καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και σεμινάρια στους μαθητές του σχολείου και συμμετοχή τους στην υλοποίηση τοιχογραφιών σε χαμηλές επιφάνειες εντός του σχολικού προαυλίου.

Ευχαριστούμε όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια μας και ευελπιστούμε οι δράσεις μας να οδηγήσουν κάποτε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών στο νομό, στα πλαίσια ολοκληρωμένης πρότασης που έχουμε καταθέσει από το 2011 στη δημοτική και περιφερειακή αρχή.

Με εκτίμηση

Ομάδα Urbanact

υ.σ. Για περαιτέρω υλικό (κείμενο και φωτό) απο προηγούμενες παρεμβάσεις μας παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για να σας αποστείλλουμε.

Πληροφορίες και ενημέρωση:

Ε: carpediemact@gmail.com

S: urbanact.grbikeart.gr

FB:  facebook.com/bikeart.gr

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Σύνδεση 

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ   Μαΐ »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Free counters!

Το ιστολόγιό μας λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2011-12.

Στο ιστολόγιο τηρούνται ρητά οι αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αποφεύγονται κοντινές φωτογραφίες μαθητών/τριών και δεν αναγράφονται ποτέ τα προσωπικά τους στοιχεία μαζί με τυχόν φωτογραφία . Στο Σχολείο μας τηρείται αρχείο αδειοδότησης – συγκατάθεσης γονέων για ανάρτηση φωτογραφιών.

Το Σχολείο μας λειτουργεί ως 6/θέσιο και Ολοήμερο. Βρίσκεται στο κέντρο της Αγριάς του Βόλου και χτίστηκε στην θέση του παλιού διώροφου σχολείου που γκρεμίστηκε στους σεισμούς της περιόδου 1954-’57.  (http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1955). Λειτούργησε για πρώτη φορά ως δημόσιο σχολείο το 1917.

ΑρχείοTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων