Τι τρέχει με το νερό της Αγριάς ; Επίσκεψη της Δ΄τάξης στο Δημαρχείο

Τα παιδιά της Τετάρτης Τάξης επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα το Δημαρχείο για να μάθουν για το δίκτυο ύδρευσης της Αγριάς. Ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Γιάννης Καλότυχος τους υποδέχτηκε και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

ΧΡΥΣΑ: Πότε έγινε το δίκτυο ύδρευσης της Αγριάς;

Γιάννης Καλότυχος: Το 1960 περίπου. Μέχρι τότε υπήρχαν υδροφόρες και κάποιες εξωτερικές βρύσες.

ΦΙΛΟΘΕΗ: Το νερό είναι ίδιο στις βρύσες των σπιτιών μας και στις εξωτερικές;

Γιάννης Καλότυχος: Όχι. Στις εσωτερικές το νερό είναι από γεώτρηση και στις εξωτερικές από πηγή. Υπάρχουν λοιπόν δύο δίκτυα στην Αγριά, αλλά είναι και τα δυο είναι ασφαλή γιατί χλωριώνονται.

ΝΙΚΟΣ: Γιατί βάζουμε χλώριο στο νερό;

Γιάννης Καλότυχος: Είναι υποχρέωση όλων των Δήμων πουν έχουν 2000 κατοίκους και πάνω. Αλλά  και έτσι εξοντώνονται διάφοροι μικροοργανισμοί που μας βλάπτουν.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Είναι το χλώριο ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό;

JΤο νερό ελέγχεται με ένα ηλεκτρονικό σύστημα και παρακολουθείται σε καθημερινή βάση. Το χλώριο που μπαίνει είναι μια σταγόνα σε δυο βαρέλια νερό, άρα καταλαβαίνετε ότι η ποσότητα είναι ελάχιστη. Εξάλλου κάθε 10 μέρες γίνονται δειγματοληψίες και έλεγχοι από το Γενικό Χημείο του κράτους.

ΟΡΦΕΑΣ: Γιατί οι κάτοικοι της Αγριάς θεωρούν ότι το νερό της βρύσης δεν πίνεται;

Γιάννης Καλότυχος: Το νερό είναι πόσιμο. Παλιά είχαμε κάποια προβλήματα με τις γεωτρήσεις, αλλά τώρα αλλάχτηκαν και είναι απόλυτα ασφαλείς.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Πως φτάνει το νερό σε τόσο κόσμο;

Γιάννης Καλότυχος: Υπάρχουν 2 δεξαμενές ψηλά έξω από την Αγριά που συγκεντρώνουν το νερό, κι από κει με σωλήνες έρχεται στα σπίτια μας.

ΕΛΕΝΑ: Από τι υλικό είναι οι σωλήνες;

Γιάννης Καλότυχος: Είναι από πλαστικό κατάλληλο για την ύδρευση. Δυστυχώς υπάρχει και ένα μικρό τμήμα του δικτύου μας που οι σωλήνες είναι από αμίαντο και θέλουμε να το αλλάξουμε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Τι αλλαγές σχεδιάζετε σχετικά με το δίκτυο;

Γιάννης Καλότυχος: Θέλουμε να γίνει μια νέα δεξαμενή. Υπάρχει ήδη μελέτη να μεταφέρονται νερά από πηγές του Πηλίου,(Γαλανόπετρα-Χάνια) έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούμε καθόλου γεωτρήσεις. Επίσης σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα φράγμα που θα συγκεντρώνει τα νερά του ποταμού Βρύχωνα της Δράκειας.

ΘΟΔΩΡΑ: Τα λήμματα που χύνονται;

Γιάννης Καλότυχος: Ξέρετε ότι στην Αγριά υπάρχουν βόθροι. Βέβαια  δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Κλείνοντας θα σας «δώσω» και μια είδηση. Πολύ σύντομα φιλοδοξούμε να φτιάξουμε στην Αγριά δίκτυο αποχέτευσης ,οπότε θα λυθεί κι αυτό.

Να που τα παιδιά έβγαλαν «λαυράκι».

Ευχαριστούμε κύριε Καλότυχε. Καλή συνέχεια στο έργο σας.

Αφήστε μια απάντηση