Το ιστολόγιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς 1st dimotiko Agria's blog

Ό,τι αφορά τη Σχολική μας κοινότητα είναι εδώ!

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 12-13-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 12-13-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Οκτ 20123

Τριήμερο εργαστήρι  κινηματογράφου για παιδιά και ενήλικες

στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

Σε συνεργασία  με

τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη που λειτουργεί στην Αγριά, προτείνει συνεχώς νέες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις με αποδέκτες τους πολίτες της περιοχής μας.

Ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων ξεκινά φέτος με στόχο τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης για παιδιά. Στο «Μικρό Σινεμά» του Πορφυρογένειου Ιδρύματος οι μικροί κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την μαγική τέχνη του κινηματογράφου μέσα από προβολές  ποιοτικών ταινιών.

Αρχή αυτής της προσπάθειας αποτελεί  το τριήμερο εργαστήρι κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ιδρύματος στις 12,13 και 14 του Οκτώβρη, σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο».Τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, την υλοποίηση ενός σεναρίου και το μοντάζ μια μικρής «ταινίας» θα διδάξει ο σκηνοθέτης Σπύρος Δομαζάκης.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μαθητές Ε και ΣΤ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και ενήλικες και σκοπό έχει να στρέψει το ενδιαφέρον των παιδιών σε δημιουργικές ενασχολήσεις, που όχι μόνο δεν αντιστρατεύονται την κύρια μαθησιακή διαδικασία, αλλά αντίθετα τους δίνουν μία επιπλέον ευκαιρία να «αισθανθούν» πόσο είναι δυνατόν να συνυπάρχουν η διαδικασία της γνώσης με τη διασκέδαση και την «πληρότητα» της δημιουργίας. Η δημιουργικότητα άλλωστε, λειτουργεί σχεδόν πάντοτε, ως το αντίδοτο στην τάση της στείρας άρνησης που παρατηρείται στην προεφηβική και εφηβική ηλικία και που -αν δεν αντιμετωπιστεί- έχει ώς αποτέλεσμα μια αρνητική έως και μηδενιστική στάση, που απειλεί να προκαλέσει πολλές φορές ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η σημερινή μάλιστα κατάσταση, που καθιστά τα παιδιά κοινωνούς της ύπαρξης μιας πρωτοφανούς και ενδεχομένως μακράς κρίσης (οικονομικής αλλά και αξιών), με απρόβλεπτα αποτελέσματα για το μέλλον και την εξέλιξή τους, υπαγορεύει και την αναγκαιότητα οράματος – δικαιώματος στο όνειρο, που θα θωρακίσει τον ευαίσθητο, παιδικό ψυχισμό.

ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ;

Η Τέχνη του Κινηματογράφου είναι μια σύγχρονη τέχνη. Συνδυάζει και άρα περιλαμβάνει πολλές, αν όχι τις περισσότερες από τις λεγόμενες αμιγείς τέχνες, όπως τη Μουσική, την Υποκριτική (Θέατρο), την τέχνη της Γραφής (Λογοτεχνία – Θέατρο), τον Χορό, τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική ( Σκηνογραφία).

Αυτό το χαρακτηριστικό της Tέχνης του Κινηματογράφου (δηλαδή του συνδυασμού των τεχνών) και με δεδομένο τον σύγχρονο χαρακτήρα της, άρα και το σύγχρονο «βλέμμα» που «μιλάει» στους νέους ανθρώπους και μπορεί να εκφράζει σύγχρονο προβληματισμό και διάθεση, την καθιστά την πλέον δελεαστική και ενδιαφέρουσα πρόταση ενασχόλησης των παιδιών που μέρα με τη μέρα γίνονται έφηβοι. Κάθε παιδί μπορεί στο «κινηματογραφικό περιβάλλον» να αναπτύξει -ή και να ανακαλύψει ακόμα- τις δεξιότητές του. Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει την Κινηματογραφική Τέχνη πιο δημοφιλή και καλύτερο εκφραστή των νεανικών ανησυχιών είναι και αυτή η σχέση της με την τεχνολογία· μια τεχνολογία που ούτως ή άλλως κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στο χρόνο της παιδικής και εφηβικής δραστηριότητας και που μέσω της Τέχνης του Κινηματογράφου, θα έχουν τη δυνατότητα να την προσεγγίσουν τα παιδιά με πιο σωστό και υγιή τρόπο.

Το «Νεανικό Πλάνο» υλοποιεί μια σειρά από καινοτόμες δράσεις προσανατολισμένες στο παιδικό και νεανικό κοινό, όπως το  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio. Παράλληλα δημιούργησε και εμπλουτίζει διαρκώς μία ταινιοθήκη ποιοτικών ταινιών, κυρίως παιδικών και νεανικών, με κλασικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου και ταινίες νεότερων δημιουργών, οι πιο πολλές από τις οποίες έχουν αποσπάσει μεγάλα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρακολουθήσει μαθητές σε πολλές επαρχιακές πόλεις, με μεγάλη επιτυχία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το περιεχόμενο του εργαστηρίου είναι τέτοιο, ώστε τα παιδιά και όσοι άλλοι συμμετάσχουν να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις μια γλώσσας (αυτής του Κινηματογράφου) και στη συνέχεια να μάθουν όσα τεχνικά στοιχεία είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν εκείνα το δικό τους κινηματογραφικό έργο.

Παρασκευή

  • Μαθητές  Λυκείου – Ενήλικες   17.00-20.00

Θεμελιώδεις έννοιες στον Κινηματογράφο

Οργάνωση και ανάπτυξη σεναρίου (μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ)

Σάββατο

  • Μαθητές Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού-Γυμνασίου   10.00-13.00

Βασικές έννοιες Κινηματογράφου

Ανάπτυξη σεναρίου- προετοιμασία γυρίσματος

  • Μαθητές  Λυκείου – Ενήλικες  15.00-18.00

Υλοποίηση σεναρίου-πρακτική γυρίσματος

Κυριακή

  • Μαθητές Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού-Γυμνασίου   10.00- 13.00

Γύρισμα και πρωτόλεια μορφή μοντάζ

  • Μαθητές  Λυκείου – Ενήλικες  15.00-18.00

Μοντάζ της ταινίας

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 20.00 θα προβληθεί η ταινία

«Ο βασιλιάς των μασκών», του  Tian-Ming Wu.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οργάνωση σεμιναρίου-δηλώσεις συμμετοχής:Σταυρούλα Μαστρογιάννη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947685136

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Σύνδεση 

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ   Νοέ »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Free counters!

Το ιστολόγιό μας λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2011-12.

Στο ιστολόγιο τηρούνται ρητά οι αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αποφεύγονται κοντινές φωτογραφίες μαθητών/τριών και δεν αναγράφονται ποτέ τα προσωπικά τους στοιχεία μαζί με τυχόν φωτογραφία . Στο Σχολείο μας τηρείται αρχείο αδειοδότησης – συγκατάθεσης γονέων για ανάρτηση φωτογραφιών.

Το Σχολείο μας λειτουργεί ως 6/θέσιο και Ολοήμερο. Βρίσκεται στο κέντρο της Αγριάς του Βόλου και χτίστηκε στην θέση του παλιού διώροφου σχολείου που γκρεμίστηκε στους σεισμούς της περιόδου 1954-’57.  (http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1955). Λειτούργησε για πρώτη φορά ως δημόσιο σχολείο το 1917.

ΑρχείοTop
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων